خطر نامحسوس دیابت در مازندران
آمار نگرانکننده از وضعیت دیابت در کشور که به سرعت در حال افزایش است، سبب شده تا به عنوان یک خطر جدی در نظام سلامت، مسئولان را به اندیشیدن راه حلی برای کنترل آن وادار کند.
با توجه به اینکه هنوز درمان قطعی برای دیابت وجود ندارد، بهتر است هر فردی از سن 30 سالگی نسبت به کنترل قند خون خود اقدام کند.
فرد از زمان ابتلا به دیابت تا پایان عمر باید به طور منظم قند خون خود را کنترل، فعالیتهای جسمانی را مستمر، از تغذیه مناسبی استفاده و داروهای خود را نیز به موقع مصرف کند.
اگر شخصی پس از آگاهی از بیماری، همچنان عادات غذایی و عملکرد گذشته خود را ادامه دهد، با اختلال در سیستم عصبی، قلبی و عروقی، بیماری کلیوی، کمبینایی و نابینایی و احتمال قطعی عضو مواجه میشود.
مازندران یکی از استانهایی است که علاوه بر شیوع بیماریهای قلبی عروقی به دلیل کمتحرکی و مصرف زیاد غذاهای سرخشده، به واسطه مصرف زیاد برنج و مواد نشاستهای در دیابت نیز آمار بالایی دارد.
فعالیت انجمنهای دیابت حداقل در پنج سال گذشته نشان میدهد که این نهاد مردمی نتوانسته است به اهداف خود برسد و حتی بعضا کارکرد ناصحیح این انجمنها به یک معضل در نظام سلامت تبدیل شده است.
به تازگی تفاهمنامه مشترکی بین هلالاحمر و انجمن دیابت مازندران به امضا رسیده که امیدواریم مجموعه این نیروهای داوطلب بتوانند به اهداف خود برای کمک به جامعه هدف، برسند.
تا 20 سال آینده از هر 7 مازندرانی یک نفر به دیابت مبتلا میشود
معاون فنی مرکز بهداشت مازندران در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در ساری، گفت: براساس آخرین آماری که در دست داریم، پنج میلیون و 277 هزار دیابتی در کشور هستند که سالانه حدود 200 هزار نفر به این جمعیت اضافه میشوند.
نادر آهنگر اعلام کرد: حدود 100 هزار نفر در مازندران به دیابت مبتلا هستند و شیوع دیابت در جمعیت بالای 30 سال این استان نیز 6.7 درصد و در مجموع 7.8 درصد است.
آهنگر با بیان اینکه شیوع دیابت در 50 سال به بالا بیشتر است، بیان داشت: زنان مازندرانی 2.5 برابر مردان به دیابت مبتلا هستند و پیشبینی میشود با ادامه روند فعلی تا 20 سال آینده از هر هفت مازندرانی یک نفر مبتلا به دیابت شود.
شیوع دیابت باید به زیر 6 درصد برسد
وی در پاسخ به اینکه مسئولان بهداشتی مازندران برای پیشگیری از جمعیت رو به افزایش دیابتیها چه کردهاند، به فارس گفت: به همه پزشکان خانواده اعلام شد که ضمن ارائه اطلاعاتی درباره تغذیه مناسب، قند خون بیماران خود را کنترل کنند و رقم فعلی (6.7) در یک دوره چند ساله باید به زیر 6 درصد برسد.
این مسئول با اشاره به اینکه انجام مشاورههای تخصصی در شهرها و مناطق حاشیهنشین توسط کارشناسان تغذیه و روانشناسان بالینی نیز در دست اقدام است، گفت: درصد بالای دیابت در کشور به علت الگوی بد تغذیه است که براساس آمارها، 47 میلیون ایرانی عادات بد غذایی دارند.
مصرف زیاد برنج و مواد نشاستهای در مازندران
وی با اعلام اینکه مصرف برنج و مواد نشاستهای، گوشت و نوشابه در مازندران به مراتب بیش از سایر استانها است، بیان کرد: کمتحرکی نیز یکی از معضلات است، همه افراد جامعه و به ویژه افراد دیابتی باید ورزش را جدی بگیرند.
کمتوجهی به صبحانه، پایه بسیاری از بیماریها
این مسئول بهترین زمان ورزش در افراد دیابتی را بعد از ظهرها دانست و افزود: در غیر این ساعات و به ویژه صبحها ممکن است دیابتیها و حتی افراد سالم با کاهش قند خون مواجه شوند که به اندازه افزایش قند خون، خطرآفرین است.
وی یادآور شد: علاوه بر توصیههایی که ذکر شد، تاکید ما بر روی تغذیه سالم با صبحانه است که کمتوجهی به این وعده غذایی، پایه بسیاری از مشکلات و بیماریها است.
در ادامه به سراغ مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان گلوگاه رفتیم زیرا این شهرستان با آمار بالای دیابتیها مواجه است و یکی از روستاهای آن نیز رکورددار دیابتیهای مازندران و شاید کشور است.
گلوگاه مازندران دارای بیشترین آمار دیابتیها است
مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان گلوگاه در این باره به خبرنگار خبرگزاری فارس، گفت: شیوع دیابت در این شهرستان، 9.9 یعنی حدود 10 درصد است.
هادی نجفی با اشاره به اینکه این رقم در روستاهای «مهدیرجه» و «قلعهپایان» گلوگاه به ترتیب 16.4 و 12.5 درصد است که بیش از 2.5 برابر آمار استانی و کشوری است، علت بالای دیابت در روستای مهدیرجه را مصرف زیاد مواد نشاستهای و گوشت اعلام کرد.
راهاندازی کلینیک ویژه دیابت در گلوگاه
مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان گلوگاه درباره فعالیتهای پیشگیرانه یا کاهش آمار دیابت در این شهرستان، ادامه داد: مقرر شد تا با کمک خیران، کلینیک ویژه دیابت در بیمارستان ثامنالائمه راهاندازی شود، برای روستای مهدیرجه که بیشترین آمار دیابتیها را دارد نیز تا پایان سال یک واحد نمونهگیری خون فعال میشود.
وی از تشکیل انجمن دیابت در روستای قلعهپایان گلوگاه توسط شورای اسلامی این روستا خبر داد و افزود: کمیته بهداشت قلعهپایان نیز با همکاری شبکه بهداشت، شورا و دهیاری و معتمدان این محل، راهاندازی شده تا بیمارهای شایع به ویژه دیابت را کنترل کنند.
مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان گلوگاه خاطرنشان کرد: قرار است همایش دیابت در گلوگاه برگزار شود که امسال نخستین همایش در مهدیرجه و سال آینده نیز این همایش در روستای قلعهپایان که دومین درصد بالای شیوع دیابت در گلوگاه را دارد، برگزار میشود.
به گزارش فارس، اگر طرح سراسری کنترل دیابت حداقل توسط پزشکان خانواده انجام شود، میتوانیم به کنترل و کاهش این بیماری در کشور و مازندران امیدوار باشیم و اگر همکاری پزشکان با وزارت بهداشت انجام نشود، با ادامه روند فعلی ناشی از عادات غذایی نامناسب، هیچ امیدی به کنترل و کاهش دیابت در کشور نباید داشته باشیم.
به طور طبیعی پزشکان نیاز به مشوقهایی برای انجام این مهم دارند و وزارت بهداشت برای ارتقای سلامت، موظف به تامین این نیازها است.