بیماری های قلبی عروقی، خطرناک اما قابل پیشگیری هستند

image_pdfimage_print

کیاپرس/عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان و فوق تخصص قلب و عروق بیمازستان فرشچیان با تشریح ابعاد هشدارآمیز شیوع بیماری های قلبی، بر امکان پیشگیری آسان از این بیماری ها تاکید کرد.

به گزارش کیاپرس از وبدا، دکتر نکیسا خوانساری، متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اکوکاردیوگرافی، در سخنانی با ارائه آماری تکان دهنده از گسترش و عواقب بیماری های قلبی عروقی در جهان، این بیماری ها را به عنوان بزرگ ترین تهدید برای سلامت بشر معرفی و در عین حال، بر قابل پیشگیری بودن آنها تاکید کرد.

این متخصص قلب و عروق به آمارهای جهانی در این رابطه اشاره کرد و گفت: بیماری های قلبی عروقی شامل سکته قلبی، سکته مغزی و مرگ ناگهانی قلبی، سالانه موجب فوت دوازده میلیون نفر در سراسر جهان می شود و در همه کشورها، عامل نیمی از مرگ و میرهای بزرگسالان است.

وی با بیان اینکه «آترواسکلروز» شایع ترین علت مرگ در اکثر کشورها و مهم ترین عامل از کارافتادگی است، افزود: علیرغم پیشرفت های چشمگیر در روش های تشخیصی و درمانی، کماکان یک سوم بیماران دچار سکته قلبی، فوت می کنند که نیمی از این مرگ ها در همان یک ساعت اول اتفاق می افتد و دو سوم بیمارانی که زنده می‌مانند، هرگز بهبودی کامل نخواهند یافت و به زندگی عادی بازنمی گردند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان، مرگ ناگهانی قلبی را از دیگر تظاهرات شایع بیماری عروق کرونر عنوان کرد و اظهار داشت: نکته نگران کننده این است که بیش از نیمی از قربانیان مرگ ناگهانی قلبی، هیچ سابقه قبلی از علائم قلبی نداشته‌اند.

دکتر خوانساری در ادامه، بیماری های قلبی عروقی را تحمیل کننده هزینه های هنگفت به سیستم های بهداشتی و درمانی کشورها عنوان کرد و در بخش دیگری از سخنان خود به تشریح عوامل خطر بیماری‌های قلبی عروقی پرداخت و آن‌ها را در گروه‌های مختلفی دسته‌بندی کرد.

وی با توضیح ساختار لیپوپروتئین‌ها، کلسترول LDL (کلسترول بد) را عامل اصلی در ایجاد آترواسکلروز و HDL (کلسترول خوب) را دارای نقش محافظتی معرفی کرده و مصرف سیگار را یکی از مخرب‌ترین عوامل عنوان و خاطرنشان کرد: خطر بروز سکته‌های قلبی در افراد سیگاری پنج برابر بیشتر است و ۹۰ درصد افرادی که به علت بیماری قلبی فوت می‌کنند، سیگاری بوده‌اند. علاوه بر آن از دیگر اثرات سیگار، باید به اسپاسم عروق کرونر، کاهش HDL، افزایش LDL و افزایش احتمال تشکیل لخته اشاره کرد.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان در ادامه به پرفشاری خون و دیابت و ارتباط مستقیم بین پرفشاری خون و بروز بیماری‌های قلبی پرداخت و دیابت را نیز به عنوان یک عامل اصلی و مهم برای بروز آترواسکلروز معرفی کردد که مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی را در مبتلایان به شدت افزایش می‌دهد.

دکتر خوانساری چاقی به ویژه چاقی شکمی و کم‌تحرکی را از دیگر عوامل پرخطر دانست و با اشاره به یک مطالعه در تهران هشدار داد: هشتاد درصد مردان و هشتاد و پنج درصد زنان تهرانی هیچ‌گونه فعالیت بدنی خارج از محیط کار یا منزل ندارند.

وی همچنین با تاکید بر این که بیماری های قلبی عروقی، قابــل پیشگیری ترین بیماری غیرواگیر انسان است، خاطرنشان کرد: آترواسکلروز (تصلب شراین) از کودکی شروع می شود و تا چندین دهه ممکن است بدون علامت باشد، بنابراین پیشگیری از همان دوران حائز اهمیت است.

وی راهکارهای پیشگیری را در دو سطح راهبرد جامعه برای افزایش آگاهی عمومی و تغییر سبک زندگی، و راهبرد فردی برای شناسایی افراد پرخطر از طریق غربالگری عنوان کرد.

این فلوشیپ اکوکاردیوگرافی در ادامه برای پیشگیری از بیماری های قلبی، تأکید کرد: پایه‌ای‌ترین اصل در محافظت از سلامت قلب، اتخاذ یک سبک زندگی پیشگیرانه است. این امر مستلزم پرهیز جدی از مواجهه با دود سیگار، پیروی از یک رژیم غذایی سالم با کاهش مصرف چربی‌ها و نمک، و همچنین گنجاندن حداقل پنج وعده میوه و سبزیجات تازه در برنامه روزانه است.

دکتر خوانساری گفت: علاوه بر این، انجام فعالیت بدنی منظم با شدت متوسط به مدت حداقل ۳۰ دقیقه و در سه روز از هفته، همراه با حفظ وزن در محدوده طبیعی (نمایه توده بدنی بین ۲۱ تا ۲۵) از ارکان اساسی این سبک زندگی به شمار می‌رود.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان همچنین پایش منظم شاخص‌های سلامت قلب از قبیل اندازه‌گیری فشار خون حداقل هر دو سال یکبار و همچنین بررسی سطح کلسترول و HDL هر پنج سال یکبار از سن ۲۰ سالگی به بعد را به دلیل آن که امکان تشخیص به موقع عوامل خطر و مدیریت مؤثر آن‌ها فراهم می کند ضروری و از ارکان اصلی حفظ سلامت قلب عنوان کرد.

  • Related Posts

    • آبان ۱۶, ۱۴۰۴

    *آغاز کمپین «تابوزدایی از ناباروری»/ دکتر یغمایی: ناباروری بیماری قابل درمان است کیاپرس/همزمان با ۱۴ آبان، روز فرهنگ عمومی، کمپین فرهنگی *«تابوزدایی از ناباروری»* در مرکز درمان ناباروری ابن‌سینا آغاز…

    • آبان ۱۶, ۱۴۰۴
    پت‌اسکن بیمارستان امام خمینی ساری در مسیر راه‌اندازی / نقش گزارش‌های انتقادی کیاپرس

    گزارش اختصاصی کیاپرس: پروژه نصب دستگاه پت‌اسکن در بیمارستان امام خمینی ساری پس از سال‌ها تأخیر به مراحل پایانی نزدیک شده و نقش گزارش‌های انتقادی کیاپرس در تسریع روند آن…

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    یادداشت

    پیشرفت چشمگیر پل سه‌راه جویبار ساری در دوره دکتر یونسی

    • آبان ۱۶, ۱۴۰۴
    پیشرفت چشمگیر پل سه‌راه جویبار ساری در دوره دکتر یونسی

    پت‌اسکن بیمارستان امام خمینی ساری در مسیر راه‌اندازی / نقش گزارش‌های انتقادی کیاپرس

    • آبان ۱۶, ۱۴۰۴
    پت‌اسکن بیمارستان امام خمینی ساری در مسیر راه‌اندازی / نقش گزارش‌های انتقادی کیاپرس

    وقتی خبر مهم فقط ۲۵ بازدید دارد؛ نقدی بر عملکرد رسانه‌ای دانشگاه علوم پزشکی مازندران

    • شهریور ۱۶, ۱۴۰۴
    وقتی خبر مهم فقط ۲۵ بازدید دارد؛ نقدی بر عملکرد رسانه‌ای دانشگاه علوم پزشکی مازندران

    وقتی نماینده مجلس شأن تخصص‌های پزشکی را ملعبه سیاسی می‌کند

    • مرداد ۲۶, ۱۴۰۴
    وقتی نماینده مجلس شأن تخصص‌های پزشکی را ملعبه سیاسی می‌کند

    مسئولان سلامت و رسانه‌ها: وقتی صدای خبرنگار چراغ راه تصمیم‌گیری‌هاست/ روز خبرنگار و اهمیت خبرنگار حوزه سلامت

    • مرداد ۲۳, ۱۴۰۴
    مسئولان سلامت و رسانه‌ها: وقتی صدای خبرنگار چراغ راه تصمیم‌گیری‌هاست/ روز خبرنگار و اهمیت خبرنگار حوزه سلامت

    ظرفیت تولید شیرخشک به بالاترین سطح خود رسیده است/ واردات در صورت تغییر تقاضا

    • فروردین ۲۱, ۱۴۰۴
    ظرفیت تولید شیرخشک به بالاترین سطح خود رسیده است/ واردات در صورت تغییر تقاضا
    enemad-logo