سردرد، شایعترین بیماری مغز و اعصاب/ استرس شدید درد را تشدید میکند

کیاپرس/در نشست خبری روز جهانی مغز، متخصصان مغز و اعصاب با هشدار درباره شیوع بالای اختلالات مغزی مانند سردرد، صرع، آلزایمر و سکته مغزی تأکید کردند که استرس، بحرانهای اجتماعی و تشخیص دیرهنگام، عوامل تشدیدکننده این بیماریها هستند. آنها خواستار آگاهی عمومی بیشتر، تشخیص بهموقع و مراقبت هدفمند شدند.
به گزارش کیاپرس از وبدا، دکتر مجید غفارپور، متخصص مغز و اعصاب و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در نشست خبری به مناسبت روز جهانی مغز، گفت: مغز انسان در واقع فرمانده و کنترلکننده تمامی اعمال حرکتی و حسی بدن به شمار میرود و صرع (اپیلپسی) یکی از شایعترین بیماریها در حوزه بیماریهای مغز و اعصاب محسوب میشود.
وی افزود: بر اساس آمارهای جهانی، بیش از ۵۰ میلیون نفر در دنیا به صرع مبتلا هستند و حتی در برخی گزارشهای جدید، این عدد به ۶۰ میلیون نفر نیز میرسد. در ایران نیز طبق بررسیهای انجامشده و آخرین متاآنالیزهایی که چندی پیش مرور کردم، میتوان تخمین زد که حدود یک میلیون و چهارصد هزار نفر به این بیماری مبتلا باشند.
دکتر غفارپور خاطرنشان کرد: نکته مهم این است که در ذهن عموم مردم، صرع تنها بهعنوان حملهای با بیهوشی و حرکات شدید اندامی از نوع تونیککلونیک شناخته میشود، در حالیکه این بیماری اشکال بسیار متنوعتری دارد، برخی از حملات صرعی ممکن است تنها به صورت اختلالات اتونومیک (مانند سردرد) بدون بیهوشی یا حرکات شدید بروز پیدا کند. بهعبارتی، انواع سادهتر آن ممکن است صرفاً با اختلال گذرای هوشیاری در حد چند ثانیه همراه باشد؛ بدون اینکه بیمار بهطور کامل بیهوش شود یا زمین بیفتد. در اصطلاح علمی به این حالت «دیساورینتیشن» گفته میشود، یعنی بیمار برای چند لحظه تمرکز و آگاهی خود را از دست میدهد؛ یا مانند آنچه در کودکان مدرسهای دیده میشود، حالتی از خیره شدن و مکث که به آن «ابسنس» میگویند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: این تنوع علائم، در صورت عدم شناخت درست، میتواند منجر به تأخیر در تشخیص و درمان شود. نکته بعدی، مساله درمان بیماری صرع است. حتی ما که در این حوزه تخصص داریم، گاهی نمیتوانیم بهراحتی نوع دقیق بیماری را تشخیص دهیم یا داروی مناسب را از ابتدا بهدرستی انتخاب کنیم. اگر حملات صرعی به موقع کنترل نشوند، ممکن است عوارضی در عملکرد مغز بر جای بگذارند؛ از جمله کاهش توان شناختی (کاهش هوش)، اختلال در روند تحصیلی و بروز مشکلات رفتاری.