۴۰۹ هزار حیوانگزیدگی و ۲۴ فوت ناشی از هاری در یک سال

کیاپرس گزارش میدهد:
هشدار وزارت بهداشت درباره بیماریهای مشترک انسان و حیوان؛ بیش از ۴۰۹ هزار مورد حیوانگزیدگی در سال ۱۴۰۳
دکتر قباد مرادی، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، در نشست خبری به مناسبت روز جهانی بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان، از وضعیت نگرانکننده برخی بیماریهای عفونی و آمار بالای حیوانگزیدگی در کشور خبر داد.
وی با اشاره به اینکه از میان حدود ۱۴۰۰ عامل عفونی شناختهشده، حدود ۶۰ درصد قابلیت انتقال از حیوان به انسان را دارند، گفت: تجربه پاندمی کرونا نشان داد که تهدید بیماریهای مشترک انسان و حیوان تا چه حد جدی است. بیش از ۸۰ درصد بیماریهای نوپدید در ۴۰ سال اخیر منشأ حیوانی داشتهاند.
دکتر مرادی ادامه داد: در سال گذشته، ۴۰۹ هزار مورد حیوانگزیدگی در کشور ثبت شده که بخش زیادی از آنها توسط حیوانات خانگی و بهویژه سگهای دارای صاحب انجام شده است. همچنین ۲۴ مورد فوت ناشی از بیماری هاری گزارش شده است.
وی افزود: هزینه هر دوز واکسن هاری حدود ۷ یورو است و هر فرد حیوانگزیده باید سه نوبت واکسن دریافت کند. این موضوع بار مالی قابلتوجهی برای نظام سلامت ایجاد میکند، در حالی که بسیاری از صاحبان حیوانات خانگی میلیونها تومان برای نگهداری از حیواناتشان هزینه میکنند ولی به واکسیناسیون آنها بیتوجهاند.
به گفته رئیس مرکز بیماریهای واگیر، برخی بیماریها نظیر تب مالت، سالک، تب کریمه کنگو و هاری همچنان تهدید جدی سلامت عمومی محسوب میشوند. در سال گذشته، ۱۹ هزار و ۹۷۲ مورد ابتلا به تب مالت، ۷۹ مورد ابتلای قطعی و ۵ مورد فوت ناشی از تب کریمه کنگو و همچنین ۸ هزار و ۲۶۷ مورد سالک در کشور شناسایی شده است.
وی تأکید کرد: کنترل این بیماریها تنها وظیفه وزارت بهداشت نیست و سازمان دامپزشکی، جهاد کشاورزی، محیط زیست و سایر نهادهای مرتبط باید بهصورت یکپارچه عمل کنند.
دکتر مرادی همچنین نسبت به خطرات بیماریهایی مانند توکسوپلاسموز که از گربهها به انسان منتقل میشود، هشدار داد و گفت: ابتلای مادران باردار به این انگل میتواند باعث ناهنجاریهایی در جنین مانند سندرم TORCH و عقبماندگی ذهنی شود.
در ادامه این نشست، دکتر محمد زینلی، رئیس گروه بیماریهای قابلانتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت نیز گفت: ۹۵ درصد از موارد حیوانگزیدگی مربوط به سگ و گربه است و بیش از ۵۰ درصد این سگها صاحبدار هستند.
وی همچنین از ثبت ۸۱ هزار و ۴۰۶ مورد عقربگزیدگی و ۸۳۸۹ مورد مارگزیدگی در کشور خبر داد و اعلام کرد: ایمونوگلوبولینهای ضدعقربگزیدگی در تمام مراکز درمانی کشور بهطور کافی موجود است.
زینلی یادآور شد: درمان بیماری سالک در کشور کاملاً رایگان است و بیش از ۲۰۰ مرکز درمانی به ارائه خدمات رایگان شامل داروی گلوکانتیم و پمادهای موضعی میپردازند.