بی‌عدالتی در دسترسی به خدمات سلامت همچنان از چالش‌های اساسی نظام بهداشت کشور است

کیاپرس/معاون درمان وزارت بهداشت اهداف اجرای برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع در سطوح مختلف سلامت به ویژه بخش درمان را تشریح کرد.

به گزارش کیاپرس از وبدا، دکتر سید سجاد رضوی در اجلاس رؤسای دانشکده‌ها و دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور اظهار کرد: از سال ۱۳۸۴ تاکنون، تمامی اقدامات انجام‌شده در چارچوب برنامه پزشکی خانواده، عمدتاً در حوزه بهداشت متمرکز بوده است؛ در حالی‌که در حوزه درمان، متأسفانه با عقب‌ماندگی‌ای در حدود ۲۰ سال نسبت به اهداف این برنامه مواجه هستیم.

وی با بیان اینکه سطوح دو و سه در حوزه درمان پیچیدگی های خاص خود را دارد، افزود: فقط در دو استان فارس و مازندران در خصوص سطوح ۲ و ۳ برنامه پزشک خانواده کارهایی اندکی صورت گرفته است.

وی ادامه داد: برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع، فارغ از تاکیدات رییس جمهور و قانون برنامه هفتم توسعه یک ضرورت است و راه رسیدن به اهداف برنامه در سطوح ۲ و ۳ که شامل ارتقای سطح سلامت جامعه، دسترسی عادلانه مردم و بهره مندی از خدمات سلامت فعال و با کیفیت، حفظ و مدیریت بهتر منابع، کارآمد کردن حمایت اجتماعی و حفاظت مالی از گیرندگان خدمت، توانمندسازی نیروهای انسانی، می شود چیزی جز اجرای این برنامه نیست.‌

معاون درمان وزارت بهداشت با اشاره به محرومیت مناطق کمتر برخوردار و حتی حاشیه‌نشینان اطراف پایتخت، خاطرنشان کرد: بی‌عدالتی در دسترسی به خدمات سلامت همچنان یکی از چالش‌های اساسی نظام بهداشت و درمان کشور است. متأسفانه منابع موجود در حوزه سلامت محدود است و همان منابع محدود نیز به درستی مدیریت و استفاده نمی‌شود؛ در نتیجه، مردم نیز نمی‌توانند بهره شایسته‌ای از این منابع ببرند.

دکتر رضوی تصریح کرد: در حالی که برخی از شهروندان به طیف گسترده‌ای از خدمات پیشرفته مانند پت‌اسکن، آنژیوگرافی و سی‌تی‌اسکن دسترسی دارند، ساکنان مناطق محروم از دسترسی به این امکانات بی‌بهره‌اند؛ و این وضع، در شأن نظام جمهوری اسلامی ایران نیست و باید اصلاح شود.

وی تأکید کرد: راهکار اصلاح این نابرابری، چیزی جز اجرای کامل و یکپارچه برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع در تمامی سطوح خدمات سلامت نیست.

وی تفاوت نیازهای سلامتی در استان‌های مختلف را مورد اشاره قرار داد و گفت: این نیازها مطابق با وضعیت موجود و مطلوب باید احصاء و پاسخگویی شود.

معاون درمان وزارت بهداشت تاکید کرد: حفاظت مالی و ارائه بهترین درمان به مردم از راهبردهای سیاست های پزشکی خانواده است، به شرطی که مردم از مسیر ارجاع درست خدمت دریافت کنند که این را ما باید به آنان آموزش دهیم.

دکتر رضوی با انتقاد از افرادی که در مقاطع مختلف مسئولیت داشته‌اند اما اعتقادی به برنامه پزشک خانواده نداشته‌اند، اظهار کرد: در شرایط کنونی نیز نباید فردی در جایگاه تصمیم‌گیری یا اجرا حضور داشته باشد که به این برنامه مهم و راهبردی بی‌اعتقاد باشد. چراکه تجربه‌های تلخِ رها کردن نیمه‌کاره این برنامه در ادوار گذشته، پیش روی ماست و تکرار آن خطایی جبران‌ناپذیر خواهد بود.

وی خاطرنشان کرد: روسای دانشگاه ها برای کسب موفقیت برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع در استان‌ها باید با مسئولانی همچون فرمانداران و ائمه جمعه و جماعات گرفته تا کسبه و بازاریان ارتباط بگیرند و همکاری بین بخشی را توسعه دهند وگرنه این برنامه صرفاً با ارائه دستور اجرایی نمی شود.

وی افزود: اگر به این باور برسیم که اجرای این برنامه یک ضرورت اجتناب ناپذیر برای نظام سلامت ایران است همچون کشورهایی که در اجرای آن موفق عمل کرده اند ما نیز موفق می شویم.

معاون درمان وزارت بهداشت با بیان اینکه پیوستگی سطوح سلامت در برنامه پزشک خانواده کار سختی است، ولی با کمک هوش مصنوعی و فناوری های الکترونیکی و تکنولوژیکی قابل انجام است، اظهار کرد: یکی از راهبردها برای مناطق محروم استفاده از دوراپزشکی است که ۴۰ تا ۶۰ درصد نیاز کشور به متخصص به ویژه ویزیت های دوم و سوم بیماران را کاهش می دهد.

معاون درمان وزارت بهداشت با بیان اشتیاق حدود چهار میلیون ایرانی از خدمات دوراپزشکی در ایران، گفت: در حال حاضر دانشگاه علوم پزشکی تهران از خدمات دوراپزشکی حدود ۵۰۰ پزشک خود بهره‌مند است.‌

دکتر رضوی از روسای دانشگاه های علوم پزشکی کشور خواست به بسته های خدمتی التزام داشته و با اجرای آنها، اجرای برنامه پزشک خانواده را در کشور تسهیل کنند، وی افزود: این بسته ها با هماهنگی بیمه ها تدوین می شوند و خارج از این بسته ها اگر کاری انجام شود، مورد پشتیبانی بیمه نخواهد بود.

وی پیشنهاد کرد حتی از این بسته ها در آزمون‌هایی مانند بورد طرح سوال شود و افزود: مدیریت منابع بخش مهم دیگری از مراحل اجرای برنامه های ماست. منابع همین هاست که داریم و جز مدیریت صحیح آ‌نها نمی توانیم کار دیگری انجام دهیم. همه می دانیم منابع‌مان کم است، اما همه نیز اعتقاد داریم که همین منابع کم، خوب مدیریت نمی‌شود.

معاون درمان وزارت بهداشت با اشاره به درخواست پیشین این معاونت از دانشگاه‌های علوم پزشکی در خصوص اعلام ظرفیت‌ها و امکانات موجود، تصریح کرد: ضروری است که شناخت دقیق و جامعی از تجهیزات، توانمندی‌ها و همچنین کمبودهای موجود در حوزه درمان داشته باشیم تا بتوانیم اجرای برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع را به‌گونه‌ای اثربخش و هدفمند پیش ببریم. از این رو، انتظار می‌رود دانشگاه‌ها در کوتاه‌ترین زمان ممکن نسبت به این امر مهم پاسخگو باشند.

  • اخبار مرتبط

    • اردیبهشت 28, 1404
    معاون بهداشت وزارت بهداشت: جوانی جمعیت در صدر اولویت‌های نظام سلامت دولت چهاردهم قرار دارد

    کیاپرس/معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با صدور پیامی به مناسبت روز ملی جمعیت (۳۰ اردیبهشت)، بر اهمیت راهبردی سرمایه انسانی جوان در اقتدار ملی تأکید کرد و خواستار بهره‌برداری حداکثری از پنجره جمعیتی با برنامه‌ریزی هوشمندانه و جامع شد. به گزارش کیاپرس از وبدا، متن پیام دکتر علیرضا رئیسی به مناسبت روز ملی جمعیت به شرح زیر است: به نام خدای جان‌ها و آفریدگار نسل‌هاجمعیت، بنیان ماندگاری و رشد تمدن‌هاست. در میان مؤلفه‌های قدرت ملی، برخورداری از سرمایه انسانی جوان، سالم و…

    • اردیبهشت 28, 1404
    فروش داروهای نوزادان در سیسمونی‌فروشی‌ها تهدید سلامت کودکان

    کیاپرس/سرپرست گروه تجویز و مصرف منطقی و اطلاع‌رسانی فرآورده‌های سلامت سازمان غذا و دارو نسبت به عرضه داروهای نوزادان در سیسمونی‌فروشی‌ها هشدار داد و این اقدام را از نظر قانونی ممنوع و تهدیدی برای سلامت کودکان اعلام کرد. به گزارش کیاپرس از ایفدانا، دکتر راضیه کشاورز ملکی با اشاره به مشکلات ناشی از فروش داروهای نوزادان در محیط‌های غیرمجاز گفت عرضه این اقلام در سیسمونی‌فروشی‌ها به دلیل نبود شرایط استاندارد نگهداری و عدم آگاهی لازم، خطرات جدی برای سلامت کودکان به همراه دارد. وی تأکید…

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    اخبار گذشته

    معاون بهداشت وزارت بهداشت: جوانی جمعیت در صدر اولویت‌های نظام سلامت دولت چهاردهم قرار دارد

    معاون بهداشت وزارت بهداشت: جوانی جمعیت در صدر اولویت‌های نظام سلامت دولت چهاردهم قرار دارد

    فروش داروهای نوزادان در سیسمونی‌فروشی‌ها تهدید سلامت کودکان

    فروش داروهای نوزادان در سیسمونی‌فروشی‌ها تهدید سلامت کودکان

    به بهانه سالروز شهادت شهید حسن مطهری‌نژاد: وداع در جزیره مجنون؛ روایت آخرین دیدار با شهید حسن مطهری‌نژاد

    به بهانه سالروز شهادت شهید حسن مطهری‌نژاد: وداع در جزیره مجنون؛ روایت آخرین دیدار با شهید حسن مطهری‌نژاد

    فشار خون بالا قابل کنترل است/فیزیوتراپی در خط مقدم مهار فشارخون بالا

    فشار خون بالا قابل کنترل است/فیزیوتراپی در خط مقدم مهار فشارخون بالا

    دکتر محمد پنبه‌چی، معاون توسعه مدیریت، منابع و برنامه‌ریزی دانشگاه: اقامت رایگان مشهد برای همکاران با حقوق زیر ۲۰ میلیون تومان / گسترش خدمات رفاهی دانشگاه علوم پزشکی مازندران

    دکتر محمد پنبه‌چی، معاون توسعه مدیریت، منابع و برنامه‌ریزی دانشگاه: اقامت رایگان مشهد برای همکاران با حقوق زیر ۲۰ میلیون تومان / گسترش خدمات رفاهی دانشگاه علوم پزشکی مازندران

    پایان ناباروری واقعیتی انکارناپذیر

    پایان ناباروری واقعیتی انکارناپذیر
    enemad-logo