حدود ۸۷ درصد مراکز بهداشتی تهران استیجاری هستند

کیاپرس/رییس دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی اظهار داشت: بطور متوسط در تهران حدود ۸۷ درصد مراکز بهداشتی که خط اول تماس با مردم هستند، استیجاری می باشند.

به گزارش خبرنگار کیاپرس، دکتر علیرضا زالی در مراسم نخستین مجمع سلامت استان تهران افزود: در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی این عدد صدق می کند و باید اقدامات لازم برای رفع آن به عمل آورد.

وی ادامه داد: ۵۶۰۰ باکس تشکیلاتی بهداشت در دانشگاه ما وجود دارد که تنها ۲۴۰۰ مورد آن اشغال شده یعنی تقریبا ۴۸ درصد از مجموعه پست های سازمانی در بهداشت، نیروی انسانی دارد.

وی به چالش های موجود در استان تهران اشاره کرد و گفت: سهم استان تهران در بودجه عمومی در زمینه تامین زیرساخت‌ های عمرانی، اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی، متناسب با جمعیت و ظرفیت های اقتصادی استان نیست. می توان به کمبود پر حوزه های آموزش و پرورش، بهداشت و درمان می توان اشاره کرد.

وی ادامه داد: در سال های اخیر استان تهران و شهر تهران را در ذهن به عنوان یک منطقه برخوردار می دادند اما اینطور نیست.

وی در ادامه بر ویژگی‌های اختصاصی استان تهران اشاره کرد و افزود: استان تهران بین ۱۴ تا ۱۵ میلیون نفر جمعیت مستقر دارد و تنوع اقلیمی و زیست بومی پایتخت موجب بروز چالش‌های مختلف اجتماعی نظیر سلامت شده است.

دکتر زالی گفت: یک پدیده مهم در تهران وجود جمعیت شناور است؛ بالغ بر یک میلیون جمعیت که طی روز وارد استان تهران و در پایان روز از استان خارج می‌شوند و در زمان استقرار نیز خدمات بهداشتی و درمانی دریافت می‌کنند. این رقم ظرفیت اسمی یک استان است.

به گفته رییس دانشگاه، حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار خودرو روزانه از سمت غرب استان تهران وارد پایتخت می‌شوند.

دبیر مجمع سلامت استان تهران در ادامه عنوان کرد: مناطقی نظیر بهارستان، پاکدشت و ورامین از مناطق پرتراکم استان تهران است و منطقه ۴ در شرق تهران به تنهایی یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر جمعیت دارد.

دکتر زالی ویژگی دیگر استان تهران را کثرت نهادهای مستقر دانست و افزود: بالغ بر ۴۶۰ نهاد و خرده نهادهای اجرایی و قضایی که مستقیم و غیرمستقیم در حوزه سلامت ذی‌مدخل هستند، در استان تهران استقرار دارند.

رییس دانشگاه ایجاد هماهنگی در حوزه سلامت را میان این تعداد ذی‌مدخل کار سختی دانست و گفت: بودجه سالانه و سهم مشارکت در بودجه عمومی کشور برای تامین زیرساخت عمرانی، اجتماعی و فرهنگی، متناسب با جمعیت نیست. استاندار تهران نیز پیش از این به این موضوع در حوزه آموزش و پرورش و بهداشت و درمان اشاره کرده است.

دکتر زالی اظهار کرد: برای مثال بخش زیادی از مراکز بهداشتی که خط اول ارایه خدمات سلامت و ارتباط با مردم است، استیجاری هستند، با توجه به این آمار نقش تهران در تغییر وضعیت اقتصادی کشور بسیار پررنگ است.

وی از استقرار عمده صنایع کشور در تهران خبر داد و گفت: این آمار ساختار بهداشت و درمان را با چالش‌هایی روبه‌رو می‌کند.

دبیر مجمع سلامت استان تهران گفت: بازتوزیع نهادها و دستگاه‌های حوزه سلامت در کالبد شهری تهران نیاز به توازن بیشتری دارد.

وی افزود: همچنین موضوع ناهمگنی در سنجه‌های سلامت در بین مناطق استان تهران نیز مطرح است؛ به طوری‌که در جنوب تهران این شاخص‌ها از جمله شاخص مرگ و میر مادر باردار، نسبت به مناطق دیگر کمتر است.

دکتر زالی همچنین میزان بالای فرسایش خاک و همچنین تولید هزاران تن زباله در تهران را از جمله چالش‌های زیست محیطی این استان عنوان کرد.

دکتر زالی با اشاره به وجود ۱۷۷ بیمارستان در مدار ارایه خدمات استان تهران گفت: بزرگترین بستر ارایه خدمات در تهران فراهم است و بیشترین تعداد تخت بخش خصوصی، نهادها و سازمان تامین اجتماعی با ۳ هزار و ۵۰۰ تخت در تهران مستقر است.