کاهش ۶۰ درصدی ولادتها /۳ استان وارد چاه جمعیتی شد

کیاپرس/رئیس کل سازمان نظام پزشکی با اشاره به کاهش چشمگیر رشد جمعیت گفت: “در سال ۱۴۰۲، میزان ولادتها نسبت به ۴۰ سال پیش ۶۰ درصد کاهش یافته است.”
به گزارش کیاپرس، دکتر محمد رئیسزاده در دومین کنگره کشوری چالشهای بالینی زایمان و جوانی جمعیت افزود: “در حال حاضر سه استان کشور وارد چاه جمعیتی شدهاند و با ادامه این روند، رشد جمعیت در چند سال آینده منفی خواهد شد.”
تغییرات در نرخ مرگومیر و اهمیت حفظ جمعیت موجود
دکتر رئیسزاده با اشاره به اینکه در سال ۱۳۶۲، مرگومیر سالانه معادل ۱۰ درصد موالید سالانه بود، گفت:“این عدد اکنون به حدود ۴۰ درصد رسیده است. علاوه بر تلاش برای افزایش نرخ موالید، باید به حفظ حیات جمعیت موجود نیز توجه ویژهای شود.”
وی همچنین به آمار ۴۵۰ هزار مرگومیر سالانه در سال گذشته اشاره کرد و سه عامل اصلی مرگومیر را حوادث قلبی عروقی، بیماریهای غیرواگیر و سرطان، و تصادفات معرفی کرد.
وی تأکید کرد که کاهش این آمار نقش مهمی در حفظ جمعیت جوان کشور خواهد داشت.
سقطهای غیرقانونی و عوامل مرتبط
دکتر رئیسزاده با اشاره به آمار ۲۰۰ تا ۴۰۰ هزار سقط غیرقانونی در کشور، عامل اصلی این موضوع را “مداخلهگران غیرمجاز در امور پزشکی و مافیای قاچاق دارو” دانست.
وی افزود: “این افراد داروی ۶۰ هزار تومانی را با قیمت یک تا دو میلیون تومان در دسترس افراد قرار میدهند.”
وی با بیان اینکه مجموع مرگومیر سالانه و سقطهای غیرقانونی بیش از ۵۰ درصد موالید سالانه است، گفت: “تلاش برای کاهش این آمار، علاوه بر افزایش نرخ فرزندآوری، نقش مهمی در افزایش جمعیت دارد؛ اما متأسفانه این جنبه معمولاً نادیده گرفته میشود.”
تقدیر از جامعه زنان و زایمان و مامایی
دکتر رئیسزاده ضمن قدردانی از زحمات طاقتفرسای متخصصین زنان و زایمان و ماماها، آنها را خط مقدم سلامت مادران و فرزندان دانست و افزود: “نشانه دغدغه واقعی مسئولان برای افزایش جمعیت، حل مشکلات جامعه زنان و زایمان و مامایی است.”
کاهش مرگ و میر مادران باردار در کشور
وی با اشاره به پیشرفتهای مهم در کاهش مرگ و میر مادران باردار در کشور، گفت: «در حال حاضر، آمار مرگ و میر مادران باردار در کشور ۱۸ در صد هزار است که یکسوم پیشبینیهای جهانی را شامل میشود. در حال حاضر، ما بین ۲۰ تا ۲۵ مرگ و میر مادران باردار به ازای هر صد هزار تولد داریم که این خود یک افتخار برای جامعه پزشکی کشور است که توانستهایم این عدد مهم را تا این حد کاهش دهیم و جزء کشورهای برتر در دنیا باشیم.»
وی با انتقاد از تصمیمات اتخاذ شده در شورای عالی بیمه سلامت افزود: «حتی در شورای عالی بیمه سلامت، یکی از همکاران افزایش تعرفه را معادل افزایش دستمزد در نظر میگیرد. این حجم از اشتباه غیرقابل تصور است و بهنظر میرسد که عمدی باشد. در حالی که تنها ۹ درصد از تعرفهها مربوط به دستمزد جامعه پزشکی است و مابقی آن مربوط به هتلینگ، تجهیزات پزشکی و سایر اجزا است.»
دکتر رئیسزاده سپس به آمار دستمزد پزشکان پرداخت و گفت: «از سال ۱۳۹۰ تا به امروز، حقالزحمه پزشکان از ۳۶ هزار تومان به ۸۱ هزار تومان افزایش یافته است، یعنی کمتر از سه برابر، در حالی که حداقل حقوق کارگری ۲۳ برابر افزایش داشته است. این آمار نشاندهنده وضعیت بحرانی است.»
وی ادامه داد: «در حوزه ویزیت نیز وضعیت بدتر است. بهطور میانگین در دنیا، ایران رتبه ۱۰۲ را در زمینه ارزش ویزیت پزشکی دارد. در حالیکه ارزش ویزیت در کشورهای اطراف ایران بین هفت تا ده دلار است.»
دکتر رئیسزاده در بخش دیگری از سخنان خود به اهمیت سلامت و پیشگیری از مرگ و میرها پرداخت و اظهار کرد: «سه عامل اصلی مرگ و میر در کشور عبارتند از: بیماریهای غیرواگیر، سرطانها، بیماری های قلبی عروقی، حوادث جادهای و تصادفات. ما باید تلاش کنیم تا حداقل جمعیت زنده را بدون دلیل از دست ندهیم. در حال حاضر، سالانه نزدیک به ۲۲ هزار تلفات جادهای داریم و باید برنامهریزی شود تا این آمار کاهش یابد.»
وی تأکید کرد: «باید بیماریهای غیرواگیر را کنترل کنیم و نباید تنها به افزایش فرزندآوری بسنده کنیم. در این راستا، باید بهطور جدی از مرگ و میرهای غیرضروری جلوگیری کنیم.»