با انواع دیابت آشنا شویم

کیاپرس/فوق تخصص غدد بالغین و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه بیماری دیابت به دو دسته اصلی؛ نوع یک و نوع دو تقسیم می شود، گفت: دیابت نوع یک معمولا در سنین پایین به علت فرایندهای خودایمنی رخ می دهد که حدود ۵ درصد انواع دیابت را به خود اختصاص می دهد.

دیابت یک بیماری متابولیک است که مهم ترین شاخصه آن افزایش نامناسب سطح قندخون یا گلوکز خون می باشد.

به گزارش کیاپرس از وبدا، محمد علی یعقوبی در خصوص ویژگی های دیابت نوع دو نیز اظهارداشت: این نوع دیابت حدود ٩۰ درصد از انواع دیابت را به خود اختصاص داده و معمولا به علت سبک زندگی نادرست و چاقی ایجاد می شود.

استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد در رابطه با نقش زمینه های ژنتیکی در  بروز این بیماری هم گفت: ژنتیک در ابتلاء به دیابت نوع یک و دو تأثیر گذار است، اما در دیابت نوع دو، تعامل پیچیده تری بین ژنتیک و سبک زندگی وجود دارد و معمولا ژنتیک نقش قوی تری در این نوع دیابت ایفا می کند.

دکتر یعقوبی، دیابت بارداری را نوع دیگری از انواع دیابت اعلام کرد و بیان داشت: تقریبا از هر ٧ تا ٨ بارداری، یک خانم باردار دچار دیابت می شود که به خاطر عوارض مادری و جنینی ضرورت دارد به خوبی مدیریت شود.

وی ادامه داد: برخی از انواع دیابت کمتر شایع هم وجود دارد؛ از جمله دیابت تک ژنی و دیابت ثانویه که معمولا در اثر بروز سایر بیماری های غدد درون ریز ممکن است ایجاد شود.

وی گفت: همچنین از دیگر عوامل ایجاد کننده دیابت عوامل ثانویه علل دارویی مثل کوتیکواستروئیدها را می توان نام برد.

دکتر یعقوبی افزود: در کشور ما جمعیت مبتلا به پیش دیابت، که بین قند خون نرمال و قندخون دیابتی قرار دارند زیاد هستند، لذا ریسک ابتلاء به دیابت نوع دو آنها زیاد است، بنابراین ضرروت دارد که آنها را تحت غربالگری قرار داده و با تغییر سبک زندگی، سعی کنیم ایجاد دیابت آن ها را به تأخیر بیندازیم.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه پیرامون روند انجام غربالگری ها گفت: ارزیابی غربالگری بسته به نظر پزشک معالج با آزمایش های قندخون ناشتا یا بررسی قندخون بعد از مصرف گلوکز خوراکی یا آزمایش قند سه ماه که به آن هموگلوبین A١C نیز گفته می شود، انجام می شود.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: بیماران دیابتی لازم است که غربالگری فشار خون و چربی خون بالا را انجام دهند و قندخون بیماران معمولا طی دوره سه ماهه کنترل شود تا علاوه بر کاهش عوارض ، طول عمر مناسب و زندگی باکیفیتی در جامعه و خانواده خود داشته باشند.