دیابت اغلب علائمی ندارد؛ غربالگری را جدی بگیریم

کیاپرس/عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: دیابت نوع یک و دو در افراد، اغلب می تواند بدون علامت بروز کند، لذا انجام غربالگری دیابت در افراد بالاتر از سن ٣۵ سال؛ حتی بدون داشتن عوامل خطر ابتلاء، توصیه می شود.

به گزارش کیاپرس از دانشگاه علوم پزشکی مشهد، محمد علی یعقوبی فوق تخصص غدد بالغین درباره علائم دیابت نوع یک و دو هم گفت: در اکثر اوقات دیابت علائمی ندارد به همین دلیل، افراد با افزایش سن حتی اگر عوامل خطر دیابت نداشته باشند، باید غربالگری دیابت برای آنها انجام شود.

وی اضافه کرد: بر همین اساس توصیه می شود که ارزیابی غربالگری در افراد بالاتر از سن ٣۵ سال بدون داشتن عوامل خطر ابتلاء و در بیماران با اضافه وزن و چاقی در صورت وجود عوامل خطر دیابت مثل، فشار خون و چربی خون بالا، داشتن سابقه خانوادگی، بیماری قلبی و عروقی و … انجام شود.

وی ادامه داد: علائم دیابت نوع یک معمولا با پر ادراری، پرنوشی و کاهش وزن یا با کمای دیابتی همراه است، اما در دیابت نوع دو بیمار ممکن است در مراحل اولیه علائم خاصی نداشته باشد، بنابراین باید براساس شرایط فرد مورد غربال گری قرار گیرد، البته در بیماران دیابت نوع دو که دیر مراجعه می کنند یا در موارد شدید نوع دو هم علایم پرادراری، پرنوشی و کاهش وزن می تواند دیده می شود.

وی خاطرنشان کرد: دیابت یا افزایش قندخون مزمن، باعث می شود تغییراتی در بدن به علت واکنش های آنزیماتیک و غیر آنزیماتیک اتفاق افتد که می تواند اثرات مخربی در عروق کوچک کلیه، شبکیه و اعصاب محیطی گذاشته و همچنین با درگیری عروق بزرگ بدن، باعث سکته های مغزی و قلبی شود شوند، لذا در بیماری دیابت برای پیشگیری از عوارض بیشتر و تأخیر در ایجاد علائم ضرورت دارد که این بیماری سریع تشخیص و درمان مناسبی برای آن انجام شود.

وی افزود: همچنین باتوجه به شیوع بالای دیابت نوع دو، با انجام غربالگری های به موقع ، تشخیص زودتر و با تغییر سبک زندگی می توانیم جلوی ابتلاء به بیماری را گرفته یا حداقل سیر درگیری بدن با آن را به تأخیر اندازیم.