کمیته کشوری تجویز مصرف منطقی دارو تشکیل شود

کیاپرس/صد و سی‌امین نشست از سلسله نشست‌های شورای آینده نگاری نظریه پردازی و رصد کلان سلامت؛ به بررسی موضوع مهم ” کنترل تقاضای القایی از طریق تجویز منطقی و مدیریت مصرف دارو” پرداخت.

به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل فرهنگستان علوم پزشکی ایران، در این نشست؛ دکتر جمشید سلام‌زاده معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: پشتوانه اجرای دستورالعمل‌های دارویی؛ تشکیل کمیته کشوری قوی و مستقل برای تجویز مصرف منطقی دارو است.

وی حمایت دولت، وزارت بهداشت، جامعه پزشکی، سازمان‌های بیمه‌گر و سایر ذینفعان را همراه با همکاری و تلاش در زمینه سیاست گذاری‌ها، ضروری دانست.

دکتر سلام‌زاده ادامه داد: وجود ضابطه‌ای تحت عنوان داروهای تک نسخه‌ای که خارج از فهرست دارویی کشور تجویز می‌شود، عملاً خط بطلانی بر ترویج تجویز و مصرف منطقی و راهنماهای درمانی است.

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد: تقویت و حمایت کمیته‌های دارو درمان منطقه‌ای و دانشگاهی با تولیت کمیته عالی کشوری تجویز و مصرف منطقی دارو باید در دستور کار قرار گیرد.

وی با اشاره به اینکه آموزش فارماکو تراپی به دانشجویان پزشکی، به هیچ وجه به تحول لازم در دانش و مهارت نسخه نویسی آنها منجر نمی شود گفت: ارتقای ارتباطات بین رشته‌ای پزشکی، داروسازی و بهره‌مندی از تیم‌های آموزش بالینی مشترک برای دانشجویان پزشکی و داروسازی می‌تواند راهگشا باشد.

دکتر سلام‌زاده به نقش بیمه‌ها به عنوان خریدار اصلی خدمت اشاره کرد و گفت: بیمه ها باید بیشترین نقش نظارتی و کنترلی را داشته باشند.

عضو گروه علوم دارویی فرهنگستان علوم پزشکی ادامه داد: ارتقای سواد سلامت جامعه و سواد رسانه باید در دستور کار کلیه نهادهای مرتبط و رسانه‌های جمعی قرار گیرد  و  باید قوانین حمایت از بیمار و مقابله با تعارض منافع در نظام سلامت و کدهای اخلاقی و تعاملات صنعت با پزشکان و داروسازان تدوین و به عنوان راهکار اجرایی، ارائه شود.

در ادامه دکتر قاسم جان بابایی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در خصوص اقدامات سازمان‌های بیمه‌گر گفت: با عنایت به اینکه سازمان تامین اجتماعی سامانه پیش تایید را از سال‌های گذشته طراحی و راه‌اندازی کرده است، این سامانه را برای اجرای محصولات دانشی ارتقا داده و در حال تست نهایی جهت پیاده‌سازی محصولات است.

 دکتر جان بابایی شرط موفقیت اجرای محصولات دانشی استاندارد،گایلاین و … را ایجاد تغییر رفتار ارائه دهندگان خدمات مبتنی بر محصولات دانست و راه‌های رسیدن به این راه را آموزش محصولات دانشی، اطلاع رسانی عملکرد ارائه دهندگان خدمت ، اثرگذاری میزان رعایت محصولات دانشی بر میزان پرداختی و نیز نظارت بر عملکرد ارائه دهندگان خدمت دانست.

سپس دکتر سید موسی طباطبایی مدیر کل دفتر ارزیابی فناوری‌های سلامت، تدوین استاندارد و تعرفه سلامت وزارت بهداشت ادامه داد: پیش بینی‌ها نشان می‌دهد تا ۵ سال آینده روند رشد دارو در جهان ۳ تا ۶ درصد بازار جهانی تا سال  ۲۰۲۶‌باشد.

دکتر طباطبایی افزود:  کاربرد بسیاری از داروهای جدید برای طیف وسیعی از بیماری‌ها از جمله درمان‌های جدید میگرن، بیماری‌های عصبی و درمان‌های آلزایمر و بیماری پارکینسون خواهد بود، وی همچنین  مؤلفه‌های مهم تولید و توزیع دارو را طرح دارویار، ژنریک، شبکه، توزیع امور مالی و منابع مالی و غیر مالی دانست.

دکتر طباطبایی تاکید کرد:  شاخص‌ها نشان‌‎دهنده این است که تجویز و استفاده از داروها در ایران مانند بسیاری از کشورهای در حال توسعه کم درآمد، کمتر از حد مطلوب است و استفاده از چندین دارو، پذیرش نامناسب بیماران، استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیک‌ها و داروهای تزریقی؛ نمونه‌هایی از مصرف غیرمنطقی داروها در ایران است.

دکتر طباطبایی راهکارهای اجرایی را در این حوزه؛ تجویز بر اساس سطح مراقبت و راهبردهای آموزشی و دستورالعمل‌های درمانی و نیز اقدامات نظارتی مانند برنامه‌ریزی داروها برای سطوح مختلف فروش و نیز ایفای نقش کلیدی داروساز در ترویج تجویز منطقی دانست.

گفتنی است؛ در پایان صاحب‌نظران حوزه صنعت و دانشگاه و نیز اعضای شورای آینده‌نگاری به بحث و تبادل نظر  در این حوزه پرداختند و نتیجه مباحث در قالب مستندات به مراجع ذیربط برای تصمیم‌گیری های نهایی ارائه خواهد شد.

خاطر نشان می‌شود این نشست که ۲۴ آبانماه سال جاری در سالن مجمع عمومی فرهنگستان علوم پزشکی برگزار شد؛ اعضای شورا،  نمایندگانی از انجمن داروسازان، سازمان غذا و دارو، وزارت صمت، معاونت غذا و دارو دانشگاه‌های علوم پزشکی و سازمان تامین اجتماعی حضور داشتند.

مطالب مرتبط

۱ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

enemad-logo