کیاپرس /رئیس سازمان نظام پزشکی کشور گفت: من به شدت برای آینده آموزش و کیفیت پزشکی کشور نگرانم، وقتی می بینم یک دانشکده ای ۵۰۰ درصد ظرفیت دانشجوی پزشکی خود را افزایش داده است.
به گزارش خبرنگار کیاپرس، دکتر محمد رئیس زاده روز چهارشنبه در مراسم افتتاحیه دوازدهمین کنگره علوم اعصاب پایه و بالینی افزود: دانشکده ای در یک شهر کوچک که زیرساخت هایی مانند سالن تشریح و اعضای هیات علمی برای پذیرش ۲۵ دانشجوی پزشکی برنامه ریزی شده، امسال ۱۲۵ دانشجوی پزشکی می خواهد بنشیند، البته در سالهای اخیر افرایشی داشت اما امسال پذیریش دانشجو را به سقف چسباندیم.
وی ادامه داد: بسیار هم باید گله کنیم از کسانی که امروزه به خاطر کارها و شعارهای پوپولیستی دارند آموزش پزشکی کشور را به قهقرا می برند که جای بسیار تاسف دارد.
رئیس زاده با اشاره به ابنکه من نمی دانم چه کسی باید به داد آموزش پزشکی کشور برسد، گفت: من حاضرم سرم، جانم و آبروی خود را برای حفظ و ارتقا آموزش پزشکی کشور فدا کنم.
وی تاکید کرد: بشدت ناراحت، دل آزده و دغدغه داریم که روند روبه رشد و افتخار آمیز جامعه پزشکی دچار عقب گرد شود.
وی افزود: با تصمیم گیری های غیرکارشناسی، عوام گرایانه و بعضا دلسوزانه ولی فاقد از نگاه کارشناسی این آینده ممکن است در انتظار ما باشد.
وی اظهار داشت: از همکاران ما در وزارت بهداشت استدعا دارم تولیت حوزه بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور محکم حفاظت و حراست کنند.
وی ادامه داد: همچنین از روسای دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور انتظار دارم در مقابل این حرکات ساکت نباشند و نتایج پذیرش بی رویه یکسال گذشته را به مسئولان منعکس کنند.
وی بیان داشت: من استدعا دارم مسئولان در این مورد تجدید نظر کنند و به نظرات دلسوزانه کارشناسان توجه کنند تا ما بتوانیم مسیر افتخار آمیز را همچنان بپیمائیم.
وی به نقش مهم و سازنده هوش مصنوعی و تکنولوژی های وابسته در حوزه پزشکی اشاره کرد و گفت: هوش مصنوعی یک انقلابی را رقم می زند که علم پزشکی بشدت از آن متاثر خواهد شد.
وی ادامه داد: با حضور و بروز هوش مصنوعی، دیگر بشر بک موجود بدون رقیب برای درک و کشف واقعیت و تفسیر آن نیست.
وی گفت: رشته علوم اعصاب جزو علوم پیشتاز محسوب میشود و حرفهای جدید در حوزههای مختلف از جمله اداره حاکمیت دارد و پیشنهاد میشود دولتمردان در تیمهای کارشناسی در برخی مذاکرات از دانشمندان نوروساینس (علوم اعصاب) نیز بهره مند شوند.
وی با تشریح جایگاه ویژه هوش مصنوعی در رشته علوم اعصاب، ادامه داد: توانمندی هوش مصنوعی میتواند در آینده برای تاثیرگزاری در اداره کشورها همچون پیام رسانهای جهانی برعهده گرفته و در آیندهای نزدیک در حوزه پزشکی به جای مشاهده برگه آزمایش بیماران، باید با مشاهده برگه ژنتیک بیمار به تشخیص و معالجه اقدام کرد. بنابراین، باید اهمیت نوروساینس (علوم اعصاب) به خصوص از سوی سیاستگذاران نیز مورد توجه قرار گیرد.
رئیس زاده با اشاره به اهمیت توجه به بزرگان پزشکی ایران در طول تاریخ که در دوازدهمین کنگره علوم اعصاب پایه و بالینی نیز این مسئله انجام شده است، تصریح کرد: یکی از این بزرگان طب قدیم ایران، علی بن عباس محبوسی اهوازی است که جزو پیشگامان علوم اعصاب در قرن چهارم بوده و کتاب بسیار معتبر ملکی این دانشمند از کتاب قانون ابن سینا نیز کاربردی تر بوده است.
وی با اشاره به اهمیت جایگاه بزرگان طب سنتی ایران که به اندازه تأثیر طب سنتی به آن توجه نشده است، گفت: در حالی که بزرگان چون جرج سارتن پدر تاریخ علم جهان از بزرگان طب ایرانی از جمله ابن سینا، ابن هیثم و علی بن عباس محبوسی اهوازی در جایگاه بسیار بزرگ یاد میکند ولی شوربختانه این نوابغ طب قدیم ایران در بین پزشکان امروز کشورمان نیز به خوبی شناخته نشده اند.
رئیس زاده در خصوص چالشهای افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی نیز خاطرنشان کرد: رؤسای دانشگاههای علوم پزشکی حتماً گزارشهایی از مسائل افزایش غیر تخصصی ظرفیتهای دانشجوی پزشکی به سیاستگذاران ارائه کنند و از وزارت بهداشت نیز درخواست میشود با جدیت در زمینه حفظ تولیت آموزش پزشکی در این وزارتخانه توجه بیشتری شود.
در ادامه، سید کمال خرازی استاد و عضو هیئت علمی بازنشسته دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران بهعنوان یکی از فعالین مهم حوزه علوم شناختی عنوان کرد: نقش کنگره علوم اعصاب پایه و بالینی برای تشویق دانشجویان در معرفی دستاوردهای دانش نوروساینس (علوم اعصاب) و علوم شناختی بسیار اهمیت دارد.
وی با تشریح جایگاه و کاربرد هوش مصنوعی در حوزه تحلیل داده و فناورهای نوین مرتبط با حوزه علوم شناختی، ادامه داد: در سند جامع علم کشور در بند الف این سند توجه ویژه ای به جایگاه علوم اعصاب شده و باید امکانات بیشتری نیز از سوی سیاستگذاران به این مقوله شود.
خرازی با اشاره به سرمایه گذاری بیشتر در حوزه علوم اعصاب در بخش بالینی تصریح کرد: باید آموزش بیمار در مورد مغز بیشتر شود زیرا بیماران باید آگاه شوند که چگونه از مغز خود به خوبی استفاده کنند تا بیماری آنها سریعتر و بهتر درمان شود.
وی با اشاره به اهمیت جایگاه پزشکان در نزد بیماران عنوان کرد: بیمار نباید در زمان مراجعه به پزشک با یک ماشین روبرو شود بنابراین تفاوت مهمی در مواجهه پزشک با بیماران در مقایسه با هوش مصنوعی با بیماران وجود دارد، زیرا هوش مصنوعی نمیتواند بیماریهای القایی را به مانند انسان تشخیص دهد.
در ادامه، عبدالرضا پازوکی رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران نیز با اشاره به اهمیت سند جامع علمی کشور که علم نوروساینس (علوم اعصاب) را بسیار مورد توجه قرار داده است، افزود: دانشگاه علوم پزشکی ایران نیز با تحت پوشش داشتن جمعیتی حدود ۹ میلیون نفر جایگاه ویژه ای در تولید علم دارد.
وی با اشاره به تلاشهای دکتر خرازی برای ورود بیشتر حوزه بالین دانشگاههای علوم پزشکی در حوزه علم نوروساینس (علوم اعصاب) در سند جامع علمی کشور که در سالهای اولیه دانشگاههای وزارت علوم زودتر ورود کرده بودند، افزود: یکی از انتظاراتی که از دوازدهمین کنگره علوم اعصاب پایه و بالینی میتوان داشت بازبینی پیش نویسی برای بازنگری سند جامع علمی کشور است، با وجود اینکه در یک دهه گذشته اقدامات خوبی بر اساس این سند در کشور رخ داده است.
در ادامه، محمدتقی جغتایی رئیس دوازدهمین کنگره علوم اعصاب پایه و بالینی نیز با اشاره به جایگاه اول ایران در حوزه نوروساینس (علوم اعصاب) در منطقه و همچنین جایگاه هفدهمین در جهان گفت: مطالعات نوروساینس (علوم اعصاب) بسیار پرهزینه است و باید سیاستگذاران در این زمینه بیشتر حمایت کنند.
وی با اشاره به حضور شرکتهای بین المللی در دوازدهمین کنگره علوم اعصاب پایه و بالینی از جمله یک شرکت چینی افزود: تقویت زیرساختارها و نیروی انسانی متخصص در نوروساینس (علوم اعصاب) در کشور بسیار ضروری است.
در ادامه، سید محمد مهدوی دبیر ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی با توضیح اولویتهای این ستاد از جمله تربیت و تأمین نیروی متخصص، توسعه و گسترش زیرساختها و ورود فناوری و ابزارهای شناختی به بازار خدمات به تشریح برنامههای ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی از جمله راهاندازی سه آزمایشگاه جدید در رشته نوروساینس (علوم اعصاب) در کشور پرداخت.