کیاپرس /فوق تخصص غدد و متابولیسم گفت: داروهای جدید دیابت میتوانند در کاهش عوارض قلبی و عروقی و کلیوی در بیماران دیابتی اثر گذار باشد.
به گزارش کیاپرس، دکتر علیرضا استقامتی درباره مزایای داروهای دیابت جدید، گفت: داروهای جدید شامل قرصهای خوراکی و داروهای تزریقی میشود. در حال حاضر در دنیا دو گروه داروی جدید داریم؛ یک گروه قرصهای خوراکی که ترکیبات مهار کنندهای دارند و غیر از کاربردشان در کنترل قند خون، مزایای دیگری نیز دارند. یکی از این مزایا، اثرگذاری روی کاهش مشکلات قلبی و عروقی است که خطر ابتلا به آن در افراد دیابتی زیاد است و درواقع میتواند ریسک این بیماریها را کاهش دهد.
وی افزود: از اثرات این داروهای خوراکی در بیماران دیابتی برای گروهی از بیمارانی است که نارسایی قلبی و عروقی دارند و این مواد میتواند میزان بستری و یا تشدید حملات نارسایی قلب را کاهش دهد. مزیت دیگر این داروها نیز این است که میتوانند پیشرفت بیماریهای مزمن کلیوی را کاهش دهند و در نتیجه نیاز به دیالیز را تا ۱۰ سال به تأخیر بیندازند.
استقامتی ادامه داد: اما یک گروه دیگر از داروها، داروهای تزریقی هستند این در حقیقت تحریک کنندگان هورمون GLP1هستند. برخی از این داروها روزانه یا هفتگی هستند و مزیت کاهش ریسک بیماریهای قلبی و عروقی را دارند و تا حدودی نیز مزیت کاهش ریسک بیمارهای کلیوی را نیز دارند اما مانند گروه قبلی در نارسایی قلبی اثر ندارند .
استقامتی به انسولین جدیدی که بهتازگی توسط شرکت نوو نوردیسک پارس وارد بازار شده نیز اشاره و تأکید کرد: این انسولین نسل جدید، شامل دو انسولین مختلف سریعالاثر و بسیار طولانیاثر است که به نسبت ۳۰ درصد انسولین سریع الاثر و ۷۰ درصد انسولین بسیار طولانیاثر در یک قلم به بیمار ارائه میشود. اینها در واقع با هم ترکیب نمیشوند بلکه به نسبت ۳۰ به ۷۰ در یک قلم قرار میگیرند. در واقع بخش سریعالاثر این دارو، بلافاصله در بیمار اثر میگذارد و آن یکی که پایه هست پس از تزریق، آرام آرام در جریان خون فرد مبتلا به دیابت آزاد میشود.
این فوق تخصص غدد و متابولیسم توضیح داد: دو نوع ترشح انسولین در بدن داریم؛ یکی ترشح پایه و دیگری ترشح سریع که به غذا ارتباط دارد. انسولین پایه هیچ ربطی به غذا ندارد. لوزالمعده طی ۲۴ ساعت، انسولین پایه را میسازد. آن ۷۰ درصدی که در این قلم است همان انسولین پایه است که بهطور ۲۴ ساعته زیر جلد آزاد میشود و اثرات پایه را اعمال میکند. اما آن بخش ۳۰ درصد همان انسولین از نوع تغذیهای است که برحسب چگونگی نیاز فرد میتواند یکبار یا بیشتر از آن استفاده کند. در واقع انسولین پایه تغییری نمیکند اما جزء سریع، میتواند در صورت نیاز یک بار یا دو بار به فرد تزریق شود که در همین تزریق، تمام نیاز فرد به انسولین را در ۲۴ ساعت پوشش می دهد. این تزریق اگر یک بار با دو بار اتفاق بیفتد درواقع راحتی فرد را به دنبال دارد و بهتر از چندبار تزریق طی شبانهروز است و راحتی تزریق را به دنبال دارد و نیاز فرد بیمار به تزریق های پیدرپی و هزینههای ناشی از آن را کمتر میکند.
وی به انسولینهای آینده نیز اشاره کرد و گفت: در حال حاضر مطالعاتی بر روی تزریق انسولینهای هفتگی در حال انجام است. هم در دیابت نوع یک و هم در نوع دو، تعداد ۶ سری مطالعه انجام شده است. درواقع تحقیقات بر این مبنا است که تزریق هفتهای یکبار هم میتواند مانند روزی یکبار کمککننده و برای کاهش قند خون، مؤثر باشد و این میتواند یک پیشرفت خیلی بزرگ برای درمان دیابت به شمار برود.
این پزشک متخصص با اشاره به اینکه درمان دیابت، درمان پیچیدهای است خاطرنشان کرد: ما هیچ دو بیمار دیابتی نداریم که دقیقا مانند هم باشند و همهچیز برمیگردد به اینکه فرد چه شرایطی داشته باشد . بسته به تشخیص پزشک و شرایط بیمار با مصرف داروهای نسل جدید، میزان داروهای بیمار کم یا قطع میشود اما آنچه مشخص است این خواهدبود که نسل جدید داروهای انسولین بهتنهایی و یا در کنار قرصهای خوراکی در کاهش قند خون به فرد مبتلا به دیابت کمک میکنند.