کیاپرس /کتاب “فلور مصور رشته کوههای البرز ” به عنوان یک منبع ارزشمند برای مطالعات گیاهی به قلم دکتر امیر طالبی متخصص گیاهشناسی مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران و همکارشان منتشر شد.

به گزارش کیاپرس از مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران وابسته به جهاددانشگاهی، رشته کوههای البرز یکی از مناطق داغ (Hotspot) باارزش از نظر تنوع زیستی و اندمیسم در دنیاست.

این سلسله کوهها زیستگاه بیش از ۳۰۰۰ گونه گیاهان آوندی هستند. در این کتاب که به فلور غنی این کوهها پرداخته است، در مجموع شرح مختصری به همراه پراکنش و تصاویر رنگی از ۱۵۸۴ گونه گیاهی متعلق به ۶۴۷ جنس و ۱۱۷ خانواده ارایه شده است.

این کتاب حدودا نیمی از تنوع فلوری البرز را پوشش می دهد. با توجه به اینکه فلور ایران دربرگیرنده قریب به ۸۰۰۰ گونه گیاهی است، کتاب حاضر توانسته نزدیک به ۲۰ درصد کل گونه های گیاهی ایران را در خود جای دهد.

این کتاب به معرفی گیاهان رشته کوه البرز در محدوده استانهای گلستان، مازندران، گیلان، سمنان، تهران، البرز، قزوین و زنجان پرداخته است.
در نزدیک به ۶۰۰ صفحه این کتاب گونه های گیاهی از رویشگاههای متنوعی از دامنه های جنوبی البرز در حاشیه ی کویر تا ارتفاعات آلپی البرز و جنگل های هیرکانی در دامنه های شمالی البرز را پوشش داده است و از این نظر یکی از کاملترین منابع موجود برای شناخت گیاهان مناطق ذکر شده می باشد. این کتاب منبع کاربردی برای شناخت گیاهان ایران بوده و محققین در رشته های گیاهشناسی، کشاورزی و داروسازی و نیز طبیعت گردان میتوانند از آن استفاده کنند.

این اثر ارزشمند حاصل تلاش تحقیقاتی حدود ۲۰ ساله، دکتر امیر طالبی از متخصصان گیاهشناسی بانک گیاهی مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران و دکتر جلیل نوروزی محقق دانشگاه وین اتریش می باشد؛ که چکیده ای از نتیجه سالها فعالیت های میدانی، گردآوری نمونه هرباریومی، اطلاعات بیوجغرافیایی و تهیه عکس از فلور غنی رشته کوههای البرز را ارائه نموده است.

شایان ذکر است، با توجه به کمبود منابع مصور گیاهشناسی مشابه که دارای ساختاری با استانداردهای بین المللی باشند، این کتاب تماما به زبان انگلیسی (در عین حال بسیار روان و قابل استفاده برای عموم) تهیه شده تا قابلیت استفاده توسط علاقه مندان و محققان دیگر کشورها را نیز داشته باشد و از سویی بتواند نقشی در فرایند ارائه علمی و شناساندن تنوع زیستی ایران در سطح بین المللی و جذب گردشگران حوزه ی طبیعت به کشور را داشته باشد.

اشتراک این خبر در :