چگونه چربی خون بالا را کنترل کنیم؟

کیاپرس /بسیاری از هورمون‌های بدن از چربی ساخته شده و بدن تمامی افراد به وجود چربی خون احتیاج دارد. بنابراین مصرف چربی سالم برای بدن یک موضوع مهم و قابل قبول است. اما زمانی که این مصرف از چهارچوب خارج شود، چربی خون بالا می‌رود و سلامتی انسان را تهدید می‌کند.

به گزارش کیاپرس از خبرگزاری فارس: امروزه به دلیل افزایش زندگی شهرنشینی و بالا رفتن سرعت زندگی با توجه به پیشرفت روزافزون تکنولوژی، افراد زمان کمتری برای ورزش کردن، غذا پختن و دریافت کلسترول خوب دارند و به  همین دلیل به غذاهای فرآوری شده و فست فودها روی آورده‌اند.

این غذاها سرشار از کلسترول بد هستند که از بدن دفع نشده و باعث بیماری‌های خطرناک قلبی می‌شود. البته اگر فردی از قبل دچار بیماری قلبی بوده یا سابقهٔ خانوادگی ابتلا به چربی خون بالا و بیماری‌های قلبی داشته باشد، بیش از سایر افراد در معرض ابتلا به کلسترول بالاست.

 بسیاری از هورمون‌های بدن انسان از چربی ساخته شده و بدن تمامی افراد به وجود چربی خون احتیاج دارد. بنابراین مصرف چربی سالم برای بدن یک موضوع مهم و قابل قبول است. اما زمانی که این مصرف از چهارچوب خارج شود، بیماری چربی خون در بدن فرد به وجود می‌آید. در حال حاضر به دلیل استفاده بیش از اندازه از غذاهای چرب، فست فودها، غذاهای نیمه آماده و فرآوری شده آمار ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی و همچنین ابتلا به چربی خون بالا در سراسر کشورهای جهان از جمله ایران رو به افزایش است.

 

طبق گفته‌ پزشکان چربی خون قابل کنترل و قابل پیشگیری است. تغذیه بزرگ‌ترین تاثیر را بر کنترل سطح چربی خون دارد و غذاها و دمنوش‌های بسیاری وجود دارند که می‌توان با مصرف آنها خطر بیماری‌های قلبی را می‌توان به شدت کاهش داد. در این گزاش برخی از عوامل، دلایل، خطرات و روش‌های پیشگیری از چربی خون را بررسی خواهیم کرد.

چربی خون چیست؟

 در وهله اول باید بگوییم که چربی خون به چیزی گفته می‌شود؟ چربی خون به هر مادهٔ چرب موجود در خون گفته می‌شود که متشکل از دو نوع ماده به نام‌های کلسترول و تری‌گلیسیرید است. بالا‌رفتن مقدار این دو ماده در جریان خون باعث رسوب ذرات چربی بر سطح دیواره‌ رگ‌های خونی قلب انسان شده و منجر به بیماری چربی خون «کلسترول» می‌شود. کلسترول دو نوع خوب و بد است و اگر کلسترول بد خون بالا برود ممکن است فرد دچار حمله قلبی شود.

 

چربی خون نرمال چند است؟

مقدار چربی خون نرمال هر فرد بسته به سن، پروندهٔ پزشکی و سابقهٔ خانوادگی او متفاوت است. اما به طور کلی میزان کلسترول خون نرمال به صورت زیر است:

کلسترول نرمال (LDL): کمتر از ۱۰۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر «در صورتی که بین ۱۳۰ تا ۱۵۹ میلی‌گرم در دسی لیتر باشد کلسترول نسبتاً بالا و بالاتر از ۱۶۰ میلی گرم در دسی لیتر بالا است.»

کلسترول خوب نرمال (HDL): حداقل ۶۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر «در صورتی که زیر ۴۰ میلی‌گرم در دسی لیتر باشد بسیار پایین است.»

تری گلیسیرید نرمال: کمتر از ۱۵۰ میلی گرم در دسی‌لیتر

چربی کلی خون «کلسترول خوب، کلسترول بد و تری گلیسرید»: کلسترول بالای ۲۰۰ تا ۲۳۹ میلی‌گرم در دسی‌لیتر نسبتاً بالا و بیشتر از ۲۴۰ میلی گرم در دسی‌لیتر بالا است.

 

کلسترول بالا چه علائمی دارد؟

خیلی وقت‌ها بالا رفتن کلسترول، یک بیماری خاموش است و هیچ علامتی از خود نشان نمی‌دهد. بسیاری از افراد تا زمانی که دچار مشکلات جدی مثل حملهٔ قلبی نشوند از بالا بودن کلسترول بد خود خبر ندارند. مواردی مانند آنژین قلبی، فشار خون بالا، سکتهٔ مغزی و چاقی از جمله علائم نشان دهنده چربی خون بالا هستند. به همین دلیل انجام آزمایش‌های روتین و چک کردن سطح کلسترول بعد از بیست سالگی «به خصوص در افرادی که سابقه بیماری قلبی یا سابقه خانوادگی ابتلا به کلسترول دارند» ضروری است. اما برخی از علائم چربی خون بالا عبارتند از:

احساس درد در پاها: زمانی که عروق پاهای بیماری دچار انسداد می‌شود، مقدار کافی خون دارای اکسیژن به زیر پای فرد منتقل نمی‌شود. در این وضعیت فرد بیمار در پاهای خود دچار احساس سنگینی و خستگی می‌شود. همچنین جالب است بدانید اکثر افراد مبتلا به کلسترول بالا، در کف پاهای خود دچار احساس سوزش می‌شوند.

 

گرفتگی عضلات پا: یکی از رایج‌ترین علائم کلسترول بالای خون، گرفتگی پا در هنگام خواب است. این گرفتگی یا اسپاسم بیشتر در پاشنه یا انگشتان پای فرد احساس می‌شود که با گذشت زمانی از خواب فرد و در هنگام شب به اوج خود می‌رسد.

تغییر رنگ پوست و ناخن: چربی خون بالا باعث کاهش جریان خود در بدن می‌شود که این موضوع می‌تواند رنگ پوست و ناخن‌های پا را تغییر دهد. چرا که سلول‌های این بخش به دلیل کاهش جریان خون، از مواد مغذی و اکسیژن بهره نمی‌برند.

سردی پاها: افزایش کلسترول بدن باعث می‌شود فرد در تمام ماه‌های سال حتی تابستان، دچار احساس سرما در بخش پا شود که این موضوع می‌تواند بسیار آزار دهنده باشد.

تنگی نفس: تنگی نفس یکی از علائم اصلی بالا بودن چربی خون و بیماری‌های قلبی است. زیرا فردی که دچار فشار خون بالا است، بدن او برای خون رسانی به قلب دچار مشکل می‌شود و نمی‌تواند این فرآیند را به خوبی انجام دهد. در طی این فرآیند تنفس سلول‌های بدن دچار مشکل شده و فرد احساس تنگی نفس خواهد کرد.

 

سرگیجه: سرگیجه یکی از رایج‌ترین علائم چربی خون بالا است که در بسیاری از افراد مبتلا به تری‌گلیسیرید بالا رخ خواهد داد.

همچنین خشکی دهان، تلخی زبان، افزایش دما بدن و گرگرفتگی، خستگی مزمن و افزایش ضربان قلب به‌دلیل گرفتگی عروق از دیگر علائم ابتلا به چربی خون است.

کلسترول بالا چه خطراتی دارد؟

چربی خون بالا از جمله بیماری‌هایی است که به سرعت باید شناخته شود و در جهت درمان آن اقدام کرد. چرا که بروز این بیماری در طولانی مدت، بسیار خطرناک است و باعث ایجاد سایر بیماری‌های مانند سکته قلبی، سکته مغزی و گرفتگی رگ می‌شود. پس با بررسی شرایط بدن و توجه زیاد نسبت به علائمی مانند سرگیجه می‌توان در جهت شناخته زود هنگام چربی بالای خون گام برداشت.

همچنین زمانی که چربی موجود در خون بالا می‌رود، رقیق بودن خون به مراتب کاهش می‌یابد و خون با کندی و سرعت گردش پایین‌تری در رگ‌ها جریان پیدا می‌کند. این اتفاق باعث بروز علائمی در وجود هر بیمار می‌شود که احساس سرگیجه و سردرد خفیف مخصوصا بعد از مصرف غذا‌های چرب و سنگین، از علائم رایج چربی خون بالا خواهد بود.

 

درد قفسهٔ سینه، بیماری عروق محیطی، بیماری مزمن کلیه، ابتلا به کبد چرب و عدم تعادل صفرا و ایجاد سنگ کیسه صفرا از جمله عوارض ابتلا به چربی خون بالا است.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

enemad-logo