کیاپرس /مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: حفظ سلامت مادر و جنین به عوامل مختلفی بستگی دارد که از آن جمله می توان به خواب، میزان آرامش و فعالیت های بدنی و تغذیه مادر اشاره کرد.
دکتر زهرا اباصلتی، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه تغذیه نامناسب در دوران بارداری علاوه بر اینکه بر سلامت مادر تاثیرات منفی دارد در رشد نیز موثر بوده و نوزادی با وزن کم و ضعیف متولد می شود خاطر نشان کرد: زنان باردار باید مانند سایر افراد خانواده هر روز از گروه های اصلی مواد غذایی استفاده کنند.
وی با اشاره به اینکه مصرف نان و غلات، میوه و سبزیجات، شیر و لبنیات، گوشت و تخم مرغ و حبوبات و مغزها باید در سبد غذایی مادر باردار گنجانده شود، تصریح کرد: مقدار توصیه شده مصرف نان و غلات برای مادر باردار ٧تا١١سهم در روز است که هر سهم برابر یک برش نان سنگک، تافتون یا بربری به اندازه یک کف دست، نصف تا سه چهارم لیوان غلات پخته مانند برنج یاماکارونی است.
دکتر اباصلتی با بیان اینکه علاوه براین مصرف میوه و سبزی برای مادر باردار از اهمیت بالایی برخوردار است، اظهار کرد: مادر باردار باید از میوه های مختلف به طور متوسط بایستی ٣تا۴ سهم در روز استفاده کند، هر سهم از میوه ها به عنوان مثال معادل یک عدد سیب، پرتقال یا موز متوسط، نصف لیوان کمپوت یا میوه پخته ، ٣ عدد زردآلو، نصف لیوان حبه انگور، یک چهارم طالبی متوسط ، نصف لیوان آب میوه یا یک سوم لیوان آب لیموترش یا ٢ قاشق غذاخوری میوه خشک (برگه ) است.
وی با تاکید براینکه مصرف مواد غذایی حاوی فیبر به خصوص میوه و سبزیجات در عدم ابتلا مادر باردار به یبوست نقش تعیین کننده ای دارد از همین رو برای جلوگیری از ایجاد این عارضه باید مواد غذایی حاوی فیبر در سبد غذایی مادر گنجانده شود، اظهار کرد: در گروه سبزی ها نیز انواع سبزی های برگی، هویج ، گوجه فرنگی ، کدو ، سیب زمینی ، سبزی خوردن ، خیار و به طور متوسط۴تا۵ سهم در روز توصیه می شود که هر سهم معادل یک لیوان سبزی خام برگ دار یا سالاد سبزیجات (شامل گوجه فرنگی ، کاهو ، کلم ، فلفل سبز دلمه ای و غیره) یا نصف لیوان سبزیجات پخته است.
وی با اشاره به اینکه گروه لبنیات منبع بسیار خوبی از کلسیم مورد نیاز برای بدن مادر برای حفظ سلامت واستحکام استخوانها ، دندان ها و حفظ ذخیره کلسیم بدن است، ابراز کرد: علاوه براین میزان کلسیم دریافتی مادر باردار در ساخت و ساز استخوان ها و دندان های جنین نیز بسیار اهمیت دارد بنابراین از این گروه مواد غذایی در روز حداقل٣تا۴سهم باید مصرف شود که هر سهم یک لیوان شیر ، یک لیوان ماست ، پنیر کم چرب معادل دو قوطی کبریت ، یک لیوان کشک و یا ۵/١ لیوان بستنی است .
دکتر اباصلتی با اشاره به اینکه گروه مواد پروتئینی شامل انواع گوشت سفید و قرمز ،ماهی ،دل ،جگر ،تخم مرغ ،عدس ، نخود و لوبیا ، پسته ،بادام ،گردو است، بیان کرد: مقدار توصیه شده از مواد این گروه حدوداً ٣ سهم در روز است که هر سهم معادل ۶۰ گرم گوشت قرمز یا ماهی یا مرغ ، نصف لیوان حبوبات خام یا یک لیوان حبوبات پخته ،دو عدد تخم مرغ یا نصف لیوان از مغزها است.
وی اظهار کرد: حبوبات و تخم مرغ منبع خوبی از مواد پروتئینی هستند و هر خانواده می تواند با توجه به شرایط خود از هر یک از مواد غذایی گروه پروتئین ها بهره مند شود.