اختلال سلوک چیست و چه علائمی دارد
کیاپرس /عضو هیات علمی جهاددانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: اختلال سلوک (رفتاری) اختلالی است که با یکسری از ویژگی های رفتاری و عاطفی مشخص می شود و در صورتی که درمان نشود، می تواند عواقب جبران ناپذیری در زندگی فرد داشته باشد.
اختلال سلوک مجموعهای پایدار از رفتارهایی در کودک یا نوجوان است که به مرور زمان شکل میگیرد و تحول مییابد و معمولاً مشخصه اختلال سلوک یکی از اختلالات روانی است که در کودکی یا نوجوانی تشخیص داده میشود.
این اختلال وجود یک الگوی تکراری و مداوم از رفتاری است که در آن حقوق اساسی دیگران یا مقررات زیر پا گذاشته میشود.
به گزارش کیاپرس از برنامه طبیب، دکتر نیما کنجی اظهار داشت: این رفتارها در سه حیطه مشاهده می شود که شامل رفتارهای پرخاشگرایانه، مخرب و فریب کارانه می باشد.
وی ادامه داد: بچه هایی که از این مشکل رنج می برند رفتار قلدرمابانه ای دارند، زور می گویند و مدام درگیری فیزیکی ایجاد می کنند.
وی بیان داشت: این افراد مدام اهل جروبحث و دعوا هستند و دیگران را تهدید می کنند و برای آنها فرق نمی کند که طرف مقابل شان بزرگتر، همسن یا کوچک تر باشد.
گنجی افزود: این افراد ممکن است از هر چیزی به عنوان سلاح استفاده کنند. بطری، سنگ یا آجر و چوب و حتی چاقو به سمت دیگران پرتاب کند و با ابن کار می تواند صدماتی به دیگران شوند.
این افراد رفتارهای خشن و نگران کننده نسبت به حیوانات هم دارند
وی با اشاره به اینکه پرخاشگری این افراد الزام در مقابل آدم ها نیست، گفت: این افراد رفتارهای خشن، ناشایست و نگران کننده نسبت به حیوانات هم دارند.
گنجی افزود: برخی از والدین ممکن است که بگویند که فرزندشان در حال گرفتن حق خودش است و یا از عبارت “خوب است، فرزندمان قلدر است و حق اش را می گیرد” را بیان می کنند. برخی مواقع والدین با کارهای خود، رفتارهای این فرزندان را تقویت می کنند.
وی، یکی دیگر از شاخصه های این افراد را رفتارهای مخرب دانست و گفت: مهمانی یا جایی که می روند تعمدا آتش روشن کند، قسمتی از خانه را خراب می کند یا وسیله ای را می شکنند.
وی با اشاره به اینکه این رفتارهای مخرب الزاما با یک شخص نیست، اظهار داشت: پاره شدن صندلی مترو یا نوشتن برروی دیوار مترو یا با چاقو بر روی چیزی، خط انداختند از جمله رفتارهای این افراد است.
وی ادامه داد: این افراد ممکن است به وسایل شخص خاص یا عمومی آسیب برساند اما به نتیجه رفتار خود فکر نمی کنند.
گنجی، سومین مشخصه این افراد رفتارهای فریب کارانه اعلام کرد و گفت: این افراد به راحتی دروغ می گویند و دزدی هم می کند.
وی بیان داشت: این افراد از مدرسه فرار می کنند و رفتارهای خلاف قانون در این بچه دیده می شود.
وی تاکید کرد: این افراد معمولا احساس عذاب وجدان و پشیمانی ندارند به عبارتی احساس پشیمانی نمی کنند.
گنجی گفت: این بچه ها وقتی بزرگ تر می شوند به خودشان اجازه می دهند برای بدست آوردن هرچبزی، هر کاری را انجام دهند.
دلایل اختلال سلوک چیست؟
وی به دلایل برور این اختلال اشاره کرد و گفت: یکی از دلایل اصلی این موضوع خانواده است، اما این درست نیست که بگویم تمام بچه های دچار اختلال سلوک درخانواده های نابسامان هستند.
وی با اشاره به اینکه نمی توان نقش ژنتیک را در این موضوع نادیده گرفت: خیلی از مطالعات ثابت کرده که این اختلال می تواند زمینه ژنتیکی هم داشته باشد.
گنجی افزود: هرچند ژنتیک در این موضوع نقش دارد اما نمی توان همه چیز را به عهده ژنتیک بگذاریم، محیط در این موضوع نقش پررنگ تری دارد.
وی گفت: والدین در بروز این موضوع نقش دارند به عبارتی وقتی والدین از بیماری روانی رنج می برند، نوع رفتارشان با بچه طوری خواهد بود که وی را متسعد این بیماری کند.
وی تاکید کرو: روش های تنبهی خشن اعم از کلامی و فیزبکی که خانواده ها استفاده می کنند، می تواند بچه ها را مستعد این اختلال کند.
والدین باید به فکر درمان اختلال سلوک باشند
وی افزود؛ والدین باید به فکر درمان این اختلال باشند به عبارتی درمان این افراد را باید اولویت بدهیم.
گنجی افزود: درمان این اختلال می تواند چند وجهی باشد، برخی از بچه ها نیاز به مصرف دارو دارند و در برخی مواقع با روان درمان این اختلال برطرف می شود.