کشت بدون آب برنج در ۱۷ هکتار مزارع میاندورود/کاهش ۵۰ درصدی مصرف آب
به گزارش کیاپرس از مازندپاج، محمدباقر اسفندیاری اظهار کرد: برای تامین امنیت غذایی و خودکفایی کشور از واردات محصولات استراتژیک، کشت برنج در ۵ هزار و ۵۱۵ هکتار اراضی شالیزاری شهرستان میاندورود انجام شد که ۱۷ هکتار آن بصورت کشت بدون آب (خشکه کاری) بود.
وی با بیان اینکه برنج یکی از مهمترین محصولات غذایی جهان است که بیش از ۵۰ درصد ماده غذایی اصلی مردم جهان را تشکیل می دهد و افزایش دستمزد نیروی کار، کمبود آب و طبیعت آب دوست برنج باعث می شود برای افزایش بهره وری روش های جایگزینی برای کاشت برنج به وجود آید، افزود: کشت مستقیم دانه (DSR)، تنها گزینه مناسب برای کاهش جریان آب بوده که خشکه کاری یکی از روش های کاشت مستقیم برنج است و از طریق کشت بذر در عمق ۲ الی ۳ سانتیمتری در بستر خاکی مناسب انجام می شود.
سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان میاندورود تصریح کرد: مهمترین چالش کشت برنج با روش رایج و سنتی، مصرف فراوان آب و زحمت زیاد کشاورزان است که با توجه به تغییرات اقلیمی و کاهش منابع آبی جاری و زیرزمینی کشور، میطلبد پژوهش و ترویج در اقلیمهای مختلف کشور به سمت روشهایی با مصرف آب کمتر و سهولت و بهرهوری بیشتر انجام شود تا کشاورزان در شرایط کمآبی از فواید حاصل از این کشت سودمند محروم نشوند و تولید این محصول در کشور رونق داشته باشد.
این مسوول با اشاره به اینکه بزرگترین مزیت کشت برنج به روش خشکه کاری، صرفه جویی در مصرف آب است که در این روش حداقل مصرف آب ۵۰ درصد کاهش می یابد، اضافه کرد: با توجه به خشکسالی که کشورمان با آن دست به گریبان است، این روش علاوه بر مصرف آب کمتر، آبیاری محصول هم برای کشاورز آسان تر بوده و هزینه کمتری خواهد داشت به طوری که حداقل ۳۰ درصد در هزینه های کشت صرفه جویی می شود.
وی با بیان اینکه سهولت کشت برنج، استفاده از سموم کمتر، سهولت سمپاشی و عدم فرسایش خاک از مزایای دیگر کشت برنج به روش خشکه کاری است، گفت: در این روش دیگر نیاز به گِل کردن زمین و نشاء نداریم و با خطی کار گندم در عرض یک روز ۱۰ تا ۱۵ هکتار زمین را زیر کشت شالی می بریم، همچنین در این روش بذر بسیار کمتری نیاز است و تنها ۴۰ تا ۵۰ کیلوگرم بذر در هر هکتار استفاده می شود.