خطر بروز “کمبودهای دارویی” در خردادماه

کیاپرس/ رئیس هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی نسبت به بروز کمبودهای دارویی در تیر و خرداد ماه امسال بهدلیل مشکلات تأمین مواد اولیه دارو هشدار داد.
محمد عبدهزاده امروز در نشست خبری در سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی با ابراز اینکه “در حوزه تخصیص ارز به صنعت دارو با یک بلاتکلیفی و دیرکرد مواجه هستیم”، اظهار کرد: کمبود نقدینگی، بلاتکلیفی وضعیت تخصیص ارز و افزایش بهای تمامشده داروها و سختگیری در قیمتگذاری داروها و دستوری بودن این قیمتگذاری در سازمان غذا و دارو، منجر به بروز مشکلاتی در صنعت دارو شده است.
عبدهزاده ادامه داد: الآن ما باید از دولت خواهش کنیم که ارز صنعت دارو تأمین شود تا بتوانیم دارو را تأمین کنیم و کشور با کمبود دارو مواجه نشود در حالی که سیاستگذاران باید سراغ صنعت بیایند تا بتوانند مشکلات کمبود دارو را رفع کنند.
وی افزود: شرکتها از بهمن ماه سال گذشته تاکنون ارز دریافت نکردهاند و به همین دلیل در تیر و خردادماه افزایش تصاعدی کمبودهای دارویی را خواهیم داشت زیرا موجودی مواد اولیه دارویی برای تأمین دارو، کاهش یافته است.
رئیس هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی با اشاره به مشکل قیمتگذاری دستوری داروها تصریح کرد: شعار امسال، مهار تورم و رشد تولید است. برای تحقق رشد تولید، باید توجه داشت که تولید وقتی رونق مییابد که صنعت دارو سودآور باشد و در صورتی تولید دارو برای صنعت سودآور خواهد بود که صادرات آن آزاد شود و در حوزه دارو، سرمایهگذاری شود در حالی که الآن نرخ استهلاک از سرمایهگذاری پیشی گرفته است.
وی گفت: در صنعت تولید دارو، همه عوامل مؤثر بر تولید دارو از جمله مواد جانبی و بستهبندی مورد نیاز برای تولید دارو، مشمول قیمتگذاری دستوری نیستند اما قیمت نهایی دارو مشمول قیمتگذاری دستوری است که این امر باعث افزایش قیمت تمامشده برای تولید دارو و در نتیجه سودآور نبودن تولید میشود که این امر منتج به کمبود دارو در کشور میشود.
عبده زاده در پاسخ به سؤال مبنی بر اینکه “قیمتگذاری دستوری داروها و ممنوعیت واردات داروهای دارای مشابه تولید داخل منجر به کاهش فضای رقابتی و کاهش دسترسی مردم به داروهای باکیفیت شده است؟” تصریح کرد: تا سالهای گذشته اجازه میدادند که درصد کمی داروهای برند خارجی وارد کشور بشود تا بیمار مجبور به تهیه دارو از بازار غیررسمی نشود الآن حتی داروهای برند نیز از طریق تأمینکننده اصلی وارد کشور نمیشود و مشخص نیست که در چه شرایطی تأمین شدهاند. از سوی دیگر الان تولیدکنندهها فقط برای یکی از اجزای دارو از ارز ترجیحی استفاده میکنند و ۷۰ درصد بهای تمام شده دارو متأثر از ارز آزاد است و به همین دلیل الان تولیدکنندهها در فضای رقابتی غیرمنصفانهای قرار دارند./تسنیم