تیروئید و عملکرد قلب

کیاپرس : اختلالات غده‌ تیروئید بنا به دلایل مختلفی، مشکلات قلبی عروقی به وجود می‌آورند. جلوگیری از ابتلا به بیماری‌های قلبی، یکی از مهم‌ترین دلایل تشخیص به موقع و درمان بیماری‌های تیروئید است. نکته مهم و قابل توجه این است که اختلالات تیروئید یا با تولید هورمون ناکافی تیروئید یا با تولید بیش از حد هورمون تیروئید بر عملکرد قلب تاثیر می‌گذارند.

هورمون‌های تیروئید تاثیر مستقیمی بر عملکرد قلب، رگ‌های خونی و سطح کلسترول دارند. این هورمون‌ها بر قدرت، سرعت ضربان قلب و فشارخون تاثیر می‌گذارند. در نتیجه، عملکرد نادرست غده‌ تیروئید، مشکلات و اختلالاتی ایجاد می‌کنند که به عنوان بیماری‌های قلبی شناخته می‌شوند.

همچنین برای افرادی که از هر نوع بیماری قلبی رنج می‌برند، اختلالات غده‌ تیروئید می‌تواند، علائم بیماری قلبی مزمن را بدتر کرده یا منجر به بروز علائم جدید شود. در تحقیقات اخیر، محققان اثبات کرده‌اند که اختلالات تیروئید و بیماری‌های قلبی عروقی، ترکیبی کشنده و مرگ‌آور هستند.

ارتباط بین کم ‌کاری تیروئید و مشکلات قلبی

افرادی که به کم‌ کاری تیروئید مبتلا هستند، علائمی از قبیل کاهش ضربان قلب، انقباض رگ‌های خونی، افزایش فشار خون، احتباس مایعات، ورم (ادم) و افزایش سطح کلسترول خون را مشاهده و تجربه می‌کنند. همچنین در موارد کم‌ کاری شدید تیروئید با نارسایی قلبی و در صورت عدم درمان به موقع و مداخلات پزشکی، منجر به مرگ و میر می‌گردد.

خوشبختانه کم‌ کاری تیروئید درمان بسیار ساده‌ای دارد و آن هم مصرف هورمون جایگزین و مصنوعی تیروئید است که می‌تواند بیشتر این اثرات منفی و سو تیروئید کم کار را معکوس کرده و از بین ببرد. باید به این نکته اذعان داشت که مصرف خودسرانه‌ هورمون جایگزین تیروئید، باعث افزایش بیش از حد هورمون در بدن و ضربان سریع و نامنظم قلب می‌شود، بنابراین باید تحت نظر پزشک این دارو مصرف شود.

کم‌ کاری تیروئید به چندین علت می‌تواند بر روی قلب و سیستم گردش خون تاثیر بگذارد. هورمون تیروئید ناکافی، ضربان قلب را کند می‌کند. از آنجایی که باعث کاهش انعطاف‌پذیری عروق و رگ‌ها می‌شود، فشار خون افزایش می‌یابد. همچنین، افزایش سطح کلسترول خون که یکی از پیامدهای کم‌ کاری تیروئید است، منجر به تنگ شدن رگ‌های خونی می‌شود.

یکی دیگر از علائم غیرقلبی اما مرتبط با عملکرد قلب در کم‌ کاری تیروئید، دردهای عضلانی است. درد عضلانی یکی از علائم مهم تیروئید کم کار  و یکی از عوارض جانبی داروهای کاهنده‌ کلسترول می‌باشد.

در کم‌ کاری تیروئید کاهش سطح هورمون تیروئید باعث می‌شود که عضله‌ قلب با شدت کمتری خون را پمپاژ کند و در نهایت ضعیف می‌شود. علاوه براین، عضله‌ قلب پس از هر ضربان نمی‌تواند کاملاً شل شود. این عدم آرامش می‌تواند، اختلال عملکرد دیاستولیک را ایجاد کند. وضعیتی که می‌تواند منجر به نارسایی قلبی شود.

علائم و مشکلات شایع بیماری قلبی در افراد مبتلا به کم‌ کاری تیروئید

علائم قلبی می‌تواند در هر فرد مبتلا به کم‌ کاری تیروئید رخ دهد، اما این علائم در افرادی که سابقه‌ بیماری قلبی دارند، بیشتر دیده می‌شود. مشکلات شایع قلبی مرتبط با کم کاری تیروئید عبارتند از:

تنگی نفس: تنگی نفس یا نفس تنگی بخصوص هنگام فشار و تحمل فعالیت‌های ورزشی در کم‌کاری تیروئید معمولاً به دلیل ضعف در عضلات اسکلتی به وجود می‌آید. در افرادی که بیماری زمینه‌ای قلبی دارند، این حالت حادتر و بدتر می‌شود.

ضربان قلب آهسته (برادی کاردی): ضربان قلب توسط هورمون تیروئید تنظیم می‌شود. بنابراین با کم‌ک اری تیروئید، ضربان قلب به‌طور معمول ۱۰ تا ۲۰ ضربان در دقیقه کندتر از حد نرمال است. در افرادی که به بیماری قلبی مبتلا هستند، کم‌ کاری تیروئید باعث فیبریلاسیون دهلیزی می شود. کاهش ضربان قلب منجر به پمپاژ خون کمتری به سایر اعضای بدن می‌شود.

فشار خون دیاستولیک: بسیاری از افراد تصور می‌کنند که به علت کمبود هورمون تیروئید و کند شدن متابولیسم بدن، ممکن است افراد مبتلا به کم‌ کاری تیروئید فشار خون پایینی داشته باشند. اما برخلاف این تصور در کم‌ کاری تیروئید به دلیل سفت شدن رگ‌های خونی، فشار خون دیاستولیک افزایش می‌یابد.

بدتر شدن شرایط نارسایی قلبی یا شروع نارسایی قلبی جدید: تیروئید کم کار می‌تواند نارسایی قلبی کنترل شده را بدتر کند و همچنین نارسایی قلبی جدید خفیفی را در این افراد به وجود آورد.

ادم (تورم): ادم در نتیجه‌ بدتر شدن نارسایی قلبی به وجود می‌آید. علاوه بر این، کم‌ کاری تیروئید به خودی خود می‌تواند نوعی ادم به نام میکسدما ایجاد کند که ناشی از تجمع پروتئین‌های غیرطبیعی و سایر مولکول‌ها در مایع میان بافتی است.

بدتر شدن بیماری عروق کرونر (CAD): کاهش هورمون تیروئید می‌تواند، پیشرفت و پیشروی هر نوع بیماری عروق کرونر را سرعت ببخشد.