آمار بی‌نظیر پیوند کبد در تهران

کیاپرس/وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: دانشگاه علوم پزشکی تهران بدون دارالفنون ۹۰ سال و با احتساب این مجموعه، قدمت ۱۷۳ سال دارد.

به گزارش خبرنگار کیاپرس، دکتر محمدرضا ظفرقندی در حاشیه مراسم گرامیداشت ۹۰ سالگی دانشگاه علوم پزشکی تهران در جمع خبرنگاران افزود: مسئولیت و وظیفه اصلی این دانشگاه ، علاوه بر تربیت و پرورش نیرو برای همه ایران، مرزهای علمی و درمانی را در رقابت با دنیا رصد و بستر ایجاد آن را برای کشورمان فراهم کند. این کار را دانشگاه علوم پزشکی تهران در تمام سال ها انجام داده است.

وی ادامه داد: پیشرفته ترین اقدامات اعم از جراحی، درمان های داخلی، داروسازی و دندان پزشکی در این دانشگاه هم انجام و هم به نیروها آموزش داده می شود.

وی افزود: بار اصلی انجام پژوهش و رقابت در این حوزه با جهان، بر عهده این دانشگاه است که این دانشگاه رتبه اول پژوهش کشور را دارد.

وی گفت: قدم های ارزشمندی در حوزه‌های مختلف از جمله پژوهش، آموزش، بهداشت و درمان در این دانشگاه برداشته شده که مایه افتخار است.

وی در پاسخ به این سوال که در عرصه ملی چه اقداماتی انجام شده که در منطقه و دنیا سرآمد است؟ گفت: بسیاری از اقدامات درمانی از جمله جراحی قلب و پیوند کبد در منطقه بی نظیر است. به طور مثال آمار پیوند کبد انجام شده در بیمارستان امام خمینی تهران به ۱۹۰۰ مورد رسیده است.

وی افزود: پیشرفت ترین داروها از جمله نانو و چندترکیبی در کشور تولید می شود و در سراسر کشور هم استفاده می شود.




لزوم توسعه پالایشگاه‌های خون

**مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران: افزایش ظرفیت پلاسماگیری و تجهیز آمبولانس‌ها به خون O منفی**

به گزارش کیاپرس، دکتر مصطفی جمالی، مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران، در نشست خبری به مناسبت دهه فجر از افزایش ظرفیت پلاسماگیری در کشور و تجهیز آمبولانس‌ها به خون O منفی خبر داد و بر لزوم توسعه پالایشگاه‌های خون برای تولید داروهای مشتق از پلاسما تأکید کرد.

دکتر جمالی با اشاره به سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ گفت: «کشور باید در بسیاری از حوزه‌ها به عنوان پیشرو در منطقه شناخته شود.» وی افزود: «سازمان انتقال خون ایران در سال جاری توانسته است به یکی از سازمان‌های برتر در سطح منطقه و جهان تبدیل شود.»

وی با بیان اینکه سالانه به یک میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر پلاسما نیاز داریم، اظهار داشت: «امسال ظرفیت تولید پلاسما به ۴۰۰ هزار لیتر رسیده و می‌توانیم هر سال ۱۲۰ هزار لیتر نیز اضافه کنیم.»

مدیرعامل سازمان انتقال خون توضیح داد که پلاسما به عنوان ماده خام به فرآورده‌های دارویی مشتق از پلاسما مانند آلبومین و فاکتورهای انعقادی تبدیل می‌شود و نیاز به ایجاد پالایشگاه خون برای تولید این فرآورده‌ها در داخل کشور داریم.

### اهدای خون: کاملاً داوطلبانه

دکتر جمالی با تقدیر از همکاری رسانه‌ها در ترویج فرهنگ اهدای خون، گفت: «فرد اهداکننده خون نجات‌دهنده جان‌های دیگر است و این کار کاملاً داوطلبانه است.»

وی همچنین به مشکلات معیشتی کارکنان سازمان اشاره کرد و خواستار توجه دولت به وضعیت معیشتی آنها شد.

### فعالیت پالایشگاه‌های خون

مدیرعامل سازمان انتقال خون با اشاره به فعالیت دو پالایشگاه با ظرفیت‌های ۱۵۰ و ۳۵۰ هزار لیتر پلاسما، تأکید کرد که کشور به پالایشگاه خون نیاز دارد تا داروهای مشتق از پلاسما را تولید کند.

دکتر جمالی همچنین از تجهیز آمبولانس‌ها به گروه خونی O منفی خبر داد تا در مواقع اضطراری بیماران بتوانند در محل حادثه خون دریافت کنند.

### نوآوری‌ها و پیشرفت‌ها

وی از ساخت دستگاه‌های سردخانه سیار خبر داد و افزود: «این سردخانه‌ها با ظرفیت‌های ۱۰۰ و ۶۰ هزار لیتر در قزوین و اراک ایجاد شده‌اند.»

مدیرعامل سازمان انتقال خون به اهمیت استفاده از کیسه‌های فیلتردار اشاره کرد و گفت: «استفاده از این کیسه‌ها می‌تواند مرگ و میر بیماران در عمل جراحی را کاهش دهد.»

دکتر جمالی همچنین به موفقیت‌های سازمان در زمینه خون‌های نادر اشاره کرد و گفت: «سازمان انتقال خون تنها کشور اسلامی عضو انجمن جهانی خون‌های نادر است.»

وی در پایان به پروژه تحقیقاتی موسسه آموزشی و پژوهشی سازمان خون انتقال اشاره کرد و ابراز امیدواری کرد که این پروژه طی دو سال آینده به نتیجه برسد.




کاشت ۲۰ هزار حلزون شنوایی

کیاپرس: مشاور عالی وزیر بهداشت با اشاره به فلسفه تشکیل هیأت امنای صرفه‌جویی ارزی در معالجه بیماران، از اقدامات این نهاد در توسعه پیوند کبد، مغز و استخوان و کاشت حلزون شنوایی، خبر داد و گفت: این نهاد نقش مهمی در جلوگیری از خروج ارز و تأمین تجهیزات پزشکی پیشرفته ایفا کرده است.

به گزارش کیاپرس از وبدا، دکتر علی جعفریان، مشاور عالی وزیر بهداشت، در برنامه کشیک سلامت با اشاره به اهداف و دستاوردهای هیأت امنای صرفه‌جویی ارزی، اظهار کرد: در گذشته، بیماران برای انجام پیوند کبد ناچار به سفر به خارج از کشور بودند و هزینه‌ ای بالغ بر ۱۵۰ هزار پوند یا ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار دلار آمریکا پرداخت می‌کردند. علاوه بر این، انجام آزمایش‌های مرتبط نیز مستلزم سفرهای پرهزینه بود. اما امروز با توسعه ظرفیت‌های درمانی، بیش از ۱۱ هزار پیوند کبد در کشور انجام شده است.

وی با تأکید بر نقش زنده‌یاد دکتر عباس شیبانی در تأسیس و توسعه هیأت امنای صرفه‌جویی ارزی در سال ۱۳۶۴ تصریح کرد: فلسفه تشکیل این نهاد، جلوگیری از اعزام بیماران به خارج از کشور و ایجاد امکانات درمانی در داخل بود. در سال ۱۳۷۸ نیز مجلس شورای اسلامی قانونی را در این زمینه تصویب کرد که مبنای گسترش خدمات درمانی در کشور شد.

توسعه پیوند کبد و مغز و استخوان در کشور

مشاور عالی وزیر بهداشت با اشاره به نقش کلیدی این نهاد در توسعه انجام عمل های پیوند، گفت: هیأت امنا نه‌تنها تأمین هزینه آموزش پزشکان را برای انجام عمل‌های پیوند بر عهده گرفت، بلکه تجهیزات پزشکی موردنیاز را نیز خریداری و وارد کشور کرد امروز، کشور ما نه‌تنها از اعزام بیماران به خارج بی‌نیاز شده، بلکه پذیرای بیماران خارجی برای انجام پیوند کبد نیز است.

وی با اشاره به آمار پیوند مغز و استخوان در کشور اظهار داشت: تاکنون ۱۷ هزار پیوند مغز و استخوان در ایران انجام شده است. این آمار قابل‌توجه است، زیرا بیماران مبتلا به سرطان یا سایر بیماری‌های خونی بدون انجام این پیوند، جان خود را از دست خواهند داد.

انجام ۲۰ هزار کاشت حلزون شنوایی در کشور

دکتر جعفریان در ادامه به موفقیت‌های کشور در زمینه کاشت حلزون شنوایی اشاره کرد و گفت: تاکنون ۲۰ هزار کاشت حلزون شنوایی در ایران انجام شده است. این فناوری پیشرفته (High Tech) در گذشته برای عموم مردم در دسترس نبود، اما امروزه افراد نیازمند می‌توانند با حمایت‌های هیأت امنای صرفه‌جویی ارزی از قدرت شنوایی بهره‌مند شوند.

وی در پایان تأکید کرد که تأمین تجهیزات بیمارستانی و حمایت از درمان‌های پیشرفته همچنان در دستور کار این نهاد قرار دارد و این نهاد در راستای نجات جان بیماران و ارتقای سطح سلامت کشور، نقش مؤثری ایفا کرده است.




هیچ واردات خون و فراوردهای خونی نداریم/ ذخایر خونی به ۸ روز رسید

کیاپرس/مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران گفت: هیچ واردات خون و فراوردهای خونی از خیلی سال پیش نداشتیم و الان هم نداریم.

به گزارش خبرنگار کیاپرس، مصطفی جمالی روز دوشنبه در یک نشست خبری که در ستاد وزارت بهداشت برگزار شد به افزایش ذخایر خونی اشاره کرد و افزود: ذخایر خونی ما کمتر از ۴ روز بود که الان به ۸ روز رسیده است.

وی با اشاره به اینکه در برخی مواقع ذخایر خونی ما به ۹ تا ۱۰ روز هم می رسد، افزود: وقتی بیان می کنیم که ذخایر خونی ما به ۸ روز رسیده یعنی اگر این مدت هیچ خونی دریافت نکنیم، خون مورد نیاز کشور را داریم.

وی افزود: این کار سبب شده تا نیاز بیمارستان ها به خون را به صورت ۱۰۰ درصد پاسخ دهیم، اما میانگین کشوری آن در سال ۱۴۰۰ حدود ۸۵ درصد بوده است.

وی تاکید کرد: هیچ عمل جراحی به دلیل کمبود خون لغو نمی شود که ابن افتخار بزرگی است.

وی افزود: یک موقع ای موضوع خون های آلوده در کشور مطرح شد، همان داروهای مشتق از پلاسما بود که بیماران هموفیلی استفاده می کنند، متاسفانه آلوده بود و برخی از بیماران دچار ایدز و هپاتیت شدند.

وی گفت: به همین دلیل تاکید داریم که ما باید پالایشگاه کامل داشته باشیم. الان هم عمده داروهای ما از پلاسمای خودمان است.




سالانه به یک میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر پلاسما نیاز داریم

کیاپرس/مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران با تاکید بر اینکه سالانه به یک میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر پلاسما نیاز داریم، گفت: امسال ظرفیت تولید پلاسما به ۴۰۰ هزار لیتر رسیده و می‌توانیم هر سال ۱۲۰ هزار لیتر نیز اضافه کنیم.

به گزارش کیاپرس، مصطفی جمالی روز دوشنبه در یک نشست خبری که در ستاد وزارت بهداشت برگزار شد، افزود: پلاسما (بخشی از خون) به عنوان ماده خام به فرآورده‌های دارویی مشتق از پلاسما مانند آلبومین، فاکتورهای انعقادی ۸ و ۹، داروی IVIG تبدیل می‌شود و نیاز داریم با ایجاد پالایشگاه خون این فرآورده ها را در داخل تولید کنیم.

وی تصریح کرد: بنابراین ما باید هرچه سریع تر ظرفیت تهیه پلاسما و ساخت پالایشگاه را در کشور فراهم کنیم.

مدیرعامل سازمان انتقال خون با بیان اینکه اصحاب رسانه همواره در راستای ترویج انتقال خون و در عرصه هایی که دچار بحران بودیم بدون هیچ جناح بندی با ما همکاری کرده اند، اظهار داشت: فرد انتقال کننده خون در حقیقت نجات دهنده جان های دیگر است، با توجه به آلودگی هوا، ترافیک و کمبود نیروی انسانی مردم، سازمان انتقال خون را بدون هیچ چشمداشتی تنها نگذاشته اند و البته این کار کاملا داوطلبانه است.

جمالی بیان کرد: افرادی که در انتقال خون کار می کنند متوسط دریافتی آنها زیر ۲۵ میلیون تومان است و با توجه به نقشی که ایفا می کنند ، باید از آنان تکریم شود و همچنین برای تکریم اهدا کننده کاری نکردیم در حالیکه ارزش کار آنها بسیار بالاست و باید معیشت آنها مورد توجه دولت قرار بگیرد.

وی ادامه داد: با توجه به چشم انداز ۲۰ ساله کشور قرار بود در برخی حوزه ها کشور برتر منطقه باشیم. اکنون انتقال خون در منطقه سرآمد بوده و کارهایی در حال انجام است که بعد از ۲۰ سال به نتیجه رسیده است.




عزم ملی برای کاهش حوادث ترافیکی

کیاپرس/وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بر داشتن عزم ملی برای کاهش حوادث ترافیکی تاکید کرد و گفت: باید با استفاده از ظرفیت‌های اجتماعی، هرگونه اقدام لازم را برای کاهش حوادث ترافیکی انجام دهیم.

به گزارش کیاپرس از وبدا، دکتر محمدرضا ظفرقندی در هشتمین جلسه کمیسیون دائمی شورای عالی سلامت و امنیت غذایی که یکشنبه‌۱۴ بهمن با موضوع «پیش‌نویس مصوبات جهت راهبردهای ملی اولویت‌دار مدیریت آسیب‌های جسمی و روانی و پیامدهای ناشی از حوادث ترافیکی» برگزار شد، با بیان اینکه بسیاری از مسائل حوزه سلامت، فرابخشی و بین بخشی است گفت: دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی برای برقراری ارتباط مستمر و موثر با بخش‌های دیگر نقش بسزایی دارد و در غیر این صورت فعالیت‌ها نتیجه بخش نخواهد بود.

وزیر بهداشت، موضوع حوادث ترافیکی و مرگ و میر ناشی از آن را بسیار مهم دانست و گفت: در سال ۱۴۰۲ تعداد ۲۰ هزار و ۴۰۰ نفر در سوانح رانندگی فوت و تعداد زیادی نیز مصدوم شده‌اند و متاسفانه از این موضوع آسیب دیده‌ایم.

دکتر ظفرقندی با بیان اینکه مرگ و میرهای جاده‌ای تاثیر منفی در همه ابعاد حتی در اقتصاد خانواده‌ها دارد، گفت: برای کاهش حوادث و سوانح ترافیکی باید با عزم ملی هرچه در توان داریم انجام دهیم.

وزیر بهداشت، وظیفه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی را توجه همه جانبه به همه ابعاد مسئولیت اجتماعی، فرابخشی و تعامل بین بخشی دانست.

دکتر ظفرقندی در ادامه از راه‌اندازی کمپینی در زمینه کاهش حوادث ترافیکی در آینده ای نزدیک خبر داد و‌ گفت: امیدواریم همه سازمان‌ها در این کمپین مشارکت داشته باشند تا بتوانیم مسئولیت اجتماعی خود را به درستی انجام دهیم.

وزیر بهداشت: گفت هدف ما این است که همه سازمان‌های مرتبط در زمینه کاهش حوادث و سوانح ترافیکی تلاش کنند چرا که همه ما یک تیم ملی هستیم و باید به هدف خود که همان کاهش حوادث و سوانح ترافیکی است برسیم.

دکتر ظفرقندی افزود: اگر بتوانیم حتی یک مورد مرگ را در سوانح ترافیکی کاهش دهیم اجر دنیوی و اخروی را خواهیم داشت و طبیعتاً باید در این برنامه، قدم به قدم و با برنامه‌ریزی پیش برویم و باید تکالیف دستگاه‌ها نیز پیگیری و اجرا شود.

وزیر بهداشت در ادامه به موضوع کالاهای آسیب رسان به سلامت اشاره و تصریح کرد: باید به تکالیف خود در زمینه سلامتی مردم با دقت عمل کنیم و در این زمینه نگاه سلامت محور داشته باشیم نه اقتصادی.

دکتر ظفرقندی در پایان تاکید کرد: سلامت مردم هدف نهایی همه ماست و در این زمینه باید همه دستگاه‌ها و سازمان‌ها تلاش کنند.




آلودگی هوا در ایران: غلظت آلاینده‌ها فراتر از استاندارد ملی

کیاپرس/رییس مرکز تحقیقات آلودگی هوا دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: غلظت آلاینده ها تقریبا در هیچ کدام از مراکز استانی در حد استاندارد ملی نیست و فاصله چشمگیری با آن دارد داشته است.

به گزارش خبرنگار کیاپرس، دکتر محمد صادق حسنوند افزود: ما در مرکز تحقیقات آلودگی هوا دانشگاه علوم پزشکی تهران مطالعه ای انجام دادیم و وضعیت کیفیت هوای مراکز استان ها را ارزیابی کردیم.

وی با اشاره به اینکه تعدادی از مراکز استان ها هیچ ایستگاه فعالی نداشتیم و هیچ قضاوتی در مورد آنها نمی کنیم، گفت: در گرگان، ایلام، بجنورد، یاسوج، ساری، بندرعباس، رشت و اردبیل هیچ ایستگاه معتبری نداشتیم، ممکن ایستگاهی باشد و برخی از ساعات روز را اندازه گیری کرده باشد، اما برای بررسی ما مناسب نبود.

وی ادامه داد: کمترین مقدار غلظت آلودگی هوا در شهر سنندج و بالاترین غلظت آلایندگی در شهر اهواز بوده است.

وی غلظت آلاینده استاندارد را ۱۲ میکروگرم اعلام کرد و گفت: فقط سنندج از استاندار ملی که ۱۲ میکروگرم بر مترمکعب است، پایین تر بوده است.

وی افزود: مابقی مراکز استان ها از استاندارد ملی بالاتر بوده و هیچ کدام از مراکز استانی در حد سلامت نبوده است یعنی غلظت ۵ میکروگرم بر مترمکعب حد سلامت است که هیچ مرکز استانی این وضعیت را ندارد.

وی افزود: شهر تهران در سال ۱۴۰۲ که نسبت به سال قبل کمتر هم شده حدود ۳۲ میکروگرم بر مترمکعب و اهواز حدود ۴۵ میکروگرم است. تفاوت بین سنندج و اهواز عدد بسیار چشمگیری است.

وی با اشاره به اینکه یک روند منطقی کاهشی در غلظت آلاینده ها در کشور ملاحظه نمی کنیم، گفت: بالاترین غلظت آلاینده ها در شهرهای اهواز، اصفهان، مشهد، کرج ، تهران و اراک است.

وی ادامه داد: در کل کشور ۳۳۳ ایستگاه پایش کیفیت هوا داریم که تحت نظر سازمان محیط زیست و شهرداری تهران است.

وی با اشاره به اینکه تعداد ۲۶ ایستگاه تحت نظر شهرداری تهران است، گفت: از مجموع ایستگاه پایش کیفیت هوا در کشور فقط ۱۵۹ ایستگاه داده فعال داشت و می توان براساس آنها کیفیت هوای کشور را تشریح کنیم.

وی گفت: هزینه راه اندازی هر ایستگاه بین ۱۵ تا ۲۰ میلیارد تومان است و هزینه بهره برداری هر ایستگاه هم بین ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان خواهد بود.

وی افزود:خوشبختانه در سال گذشته هیچ روزی را نداشتیم که غلظت دی اکسید گوگرد از حد استاندارد بالاتر رفته باشد.

وی بیان داشت: ممکن است در برخی از ساعت ها روز بالاتر از حد استاندارد رفته اما این موضوع چشمگیر نبود و این موضوع توفیق بسیار خوبی برای کشور است.