مداخله عطاری ها در درمان ممنوع

کیاپرس/مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت تاکید کرد: عطاری ها محل عرضه گیاهان دارویی هستند ولی مداخله در درمان خارج از محدوده صنف آنها بوده و کسی که در امر درمان در حوزه طب سنتی می تواند دخالت کند باید پزشک عمومی یا متخصص طب سنتی باشد.

به گزارش کیاپرس ، دکتر نفیسه حسینی یکتا در نشست خبری خود در ستاد وزارت بهداشت ادامه داد: مجوز عطاری ها از سوی وزارت صمت صادر می شود اما با توجه به اینکه در حوزه گیاهان دارویی ورود می کنند، سازمان غذا و دارو نظارت بر فعالیت آنها را بر عهده دارد.

مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به اینکه ایران در تولید علم در حوزه طب سنتی و مکمل رتبه چهارم دنیا را به خود اختصاص داده است، گفت: معاینه متخصصان طب سنتی و ۵۹ قلم داروی گیاهی تحت پوشش بیمه قرار گرفته است.

دکتر حسینی یکتا افزود: در زمان حاضر طب سنتی و ایرانی در کشور جایگاه مناسبی پیدا کرده و در۹ دانشگاه علوم پزشکی کشور این رشته تدریس و حتی دانشجوی دوره phd نیز تربیت می شود.

تدریس طب سنتی در ۹ دانشگاه علوم پزشکی

وی با بیان این که وزارت بهداشت با ادغام طب ایرانی در نظام سلامت سعی دارد از این ظرفیت بهره برداری کند، از ورود طب ایرانی در دانشگاه‌های علوم پزشکی خبر داد و اظهارداشت: در زمان حاضر در ۹ دانشگاه دروس طب ایرانی تدریس می شود و ورودی های دانشکده های طب ایرانی و مکمل برای پزشکان عمومی یا دارای تخصص در سایر رشته ها است.

حسینی یکتا با بیان اینکه نقش آفرینی در حوزه طب ایرانی در مجامع بین المللی ضروریست، اظهار داشت: رشته طب ایرانی در قالب PHD دانشجو تربیت می کند و رتبه چهارم تولید علم در حوزه طب سنتی و مکمل در دنیا را به خود اختصاص داده ایم.

صدور مجوز برای بیش از ۲ هزار فرآورده طبیعی و سنتی

مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت با اشاره به صدور مجوز بیش از ۲ هزار فرآورده طبیعی و سنتی در کشور، اظهار داشت: اکنون تعداد فارغ التحصیلان رشته طب سنتی ۵۱۶ نفر است و ۳۲۰ نفر در حال تحصیل هستند و برای اینکه بتوانیم در تمامی مراکز درمانی مشاوره و ارائه خدمت داشته باشیم نیاز به تعداد بیشتری متخصص داریم.

حسینی یکتا ادامه داد: باتوجه به تعداد متخصصان طب ایرانی موجود در کشور، تعداد قابل توجهی از بیمارستان‌ها هنوز متخصص طب سنتی ندارند و نیاز به تربیت نیروی بیشتری وجود دارد.

وی تصریح کرد: با توجه به اینکه میزان تقاضا در حوزه طب سنتی در کشور بالاست، برخی افراد غیرمتخصص به ویژه در فضای مجازی به حوزه طب سنتی ورود کرده اند که سلامت مردم را به خطر می اندازند.




کمبود ۵۱ درصدی بارش در کشور؛ هشدار برای وضعیت آبی کشور

کیاپرس : براساس داده‌های اخیر سازمان هواشناسی، کشور در سال آبی جاری تا تاریخ ۱۱ بهمن‌ماه با کمبود شدید بارش روبرو بوده است. میزان بارش‌های ثبت‌شده در این مدت ۵۰.۵ میلی‌متر بوده، در حالی که میانگین بلندمدت بارش در این بازه زمانی ۱۰۳.۲ میلی‌متر بوده که نشان‌دهنده کاهش ۵۱.۱ درصدی بارش‌ها است.

کمبود ۵۱ درصدی بارش در کشور؛ هشدار برای وضعیت آبی کشور

به گزارش کیاپرس  به نقل از ایسنا،در هفت روز منتهی به ۱۱ بهمن‌ماه، ۳.۶ میلی‌متر بارش در کشور ثبت شده که این مقدار نسبت به میانگین بلندمدت که ۷.۵ میلی‌متر بوده، کاهش ۵۱.۷ درصدی را نشان می‌دهد. در این مدت، بارش‌ها در بسیاری از نقاط کشور با کاهش چشمگیری روبرو بوده است.

 

از ابتدای فصل جاری، بارش‌ها در سطح کشور کاهش چشمگیر داشته‌اند. به طور متوسط، تا ۱۱ بهمن‌ماه، بارش‌ها به ۱۶.۶ میلی‌متر رسید که نسبت به میانگین نرمال ۴۴.۲ میلی‌متر، کاهش ۶۲.۵ درصدی را نشان می‌دهد.

در بررسی بارش‌های استان‌ها، تنها استان مازندران در این مدت با افزایش بارش روبرو بوده و ۳۰۶.۵ میلی‌متر بارش ثبت کرده است که ۵.۲ درصد بیشتر از میانگین بلندمدت بارش در این استان (۲۹۱.۴ میلی‌متر) است.

 

در مقابل، استان‌هایی همچون کهگیلویه و بویراحمد بدترین وضعیت را تجربه کرده‌اند. این استان تا ۱۱ بهمن‌ماه، ۷۸.۸ درصد کمتر از میزان بارش نرمال دریافت کرده است.

 

استان تهران نیز با کم‌بارشی روبروست. با اینکه میانگین بارش در تهران در بلندمدت ۱۱۱.۵ میلی‌متر است، در سال آبی جاری تنها ۶۷.۱ میلی‌متر بارش ثبت شده که نشان‌دهنده کاهش ۳۹.۸ درصدی بارش در این استان است.

 

این کاهش بارش‌ها در سطح کشور، می‌تواند تهدیدی جدی برای منابع آبی کشور به شمار آید. با توجه به کاهش بارش‌ها و وضعیت آبی استان‌ها، نگرانی‌ها درباره تامین منابع آب و مدیریت بحران‌های آبی در سال‌های آینده افزایش یافته است. این موضوع نیازمند توجه فوری مسئولان و برنامه‌ریزی برای مدیریت منابع آب و جلوگیری از بحران‌های آبی در کشور است.




تبعات درد و دل کردن جایی خارج از حریم خانه

کیاپرس : بررسی پرونده‌های شکل گرفته نشان می‌دهد عمده زنان به دلیل خشونت شوهران خود وارد رابطه‌های پنهانی می‌شوند. معضلات اقتصادی، ازدواج اجباری، اعتیاد شوهر به مصرف موادمخدر، بی‌توجهی و بدگمانی هم از عمده دلایلی هستند که سبب می‌شود زنان به دنبال گوش شنوایی برای درددل‌های خود باشند. وابستگی ایجاد شده در جریان این روابط منجر به برقراری روابط جنسی و در مواردی طرح سناریوی قتل شوهر می‌شود. گاهی هم برملا شدن این روابط باعث می‌شود شوهران دست به قتل شریک زندگی خود بزنند.

به گزارش کیاپرس  به نقل از جوان، زندگی‌های مشترک بسیاری بر مدار بی‌اخلاقی جریان دارد که در مواردی بروز یک اتفاق پرده از این بی‌اخلاقی‌ها برمی‌دارد. خارج شدن از معیارهای اخلاقی در زندگی مشترک، مرزهای جغرافیایی هم نمی‌شناسد و هر جای جهان که رقم بخورد، مورد سرزنش قرار می‌گیرد.

با این حال در وضعیت موجود و در جریان عبور از دوران سنت، با جابه‌جایی مرزهای اخلاقی مواجه هستیم که منجر به بروز مفسده‌های بسیاری در جامعه شده است. دوران سنت با تأکید بر آموزه‌های دینی و اخلاقی با تاب‌آوری جریان‌های زندگی همراه بود که در آن طلاق و خیانت به زندگی مشترک به ندرت رقم می‌خورد، اما با ورود پدیده‌های نوظهور به زندگی اجتماعی، زمینه بروز انحراف‌های اخلاقی در جامعه شیوع پیدا کرد. گاه این انحراف‌ها با مهارت‌های طرفین برای حفظ روابط دنبال می‌شود و گاه با یک اتفاق به یک فاجعه ختم می‌شود.

ما پرونده‌های بسیاری با موضوع همسرکشی منتشر می‌کنیم که در جریان آن، خیانت یکی از زوجین منجر به خشونت و در مواردی باعث وقوع قتل می‌شود. روشن است پرونده‌های زیادی هم هست که به بروز جرائم جنایی ختم نمی‌شود و به دلیل حفظ آبروی خانوادگی گاه به جدایی ختم می‌شود یا با اصرار یکی از طرفین به طرح شکایت و بازداشت فرد خیانتکار منجر می‌شود. چند روز قبل خبری منتشر شد که در جریان آن زن و مرد خیانتکاری به اعدام محکوم شدند. زن جوان اعتراف کرده بود دوست داشته بچه‌هایش صاحب ژن خوب شوند برای همین با رئیس شرکتی که در آن کار می‌کرده وارد رابطه شده و از او صاحب دو فرزند می‌شود که شوهرش به ماجرا مظنون و راز سیاه زن جوان برملا می‌شود.

بررسی پرونده‌های شکل گرفته نشان می‌دهد عمده زنان به دلیل خشونت شوهران خود وارد رابطه‌های پنهانی می‌شوند. معضلات اقتصادی، ازدواج اجباری، اعتیاد شوهر به مصرف موادمخدر، بی‌توجهی و بدگمانی هم از عمده دلایلی هستند که سبب می‌شود زنان به دنبال گوش شنوایی برای درددل‌های خود باشند. وابستگی ایجاد شده در جریان این روابط منجر به برقراری روابط جنسی و در مواردی طرح سناریوی قتل شوهر می‌شود. گاهی هم برملا شدن این روابط باعث می‌شود شوهران دست به قتل شریک زندگی خود بزنند.

آموزه‌های دینی و اخلاقی همواره خانواده‌ها را به پایبندی اصول دینی و اخلاقی دعوت می‌کند، با این حال بروز این مفسده‌ها در جامعه نشان می‌دهد کانون‌های خانواده دستخوش آسیب‌هایی شده که با حرف و شعار نمی‌شود از بروز بیشتر آن جلوگیری کرد، چراکه از یک‌سو برای «فهم» اخلاق و «پایبندی» به زندگی باید به چیزی بیش از تبلیغ توجه کرد و از دیگر سو به عواملی که باعث سقوط اخلاقی در زندگی مشترک می‌شود، بیشتر توجه کرد.




چگونه به اصالت محصولات آرایشی و بهداشتی پی ببریم ؟

کیاپرس : با توجه به رشد چشمگیر محصولات آرایشی و بهداشتی تقلبی در بازار، سازمان غذا و دارو به‌طور جدی وارد عمل شده است تا از سلامت مصرف‌کنندگان حفاظت کند. در این راستا، مدیرکل امور فراورده‌های آرایشی و بهداشتی این سازمان، محمود آل‌بویه، ضمن اعلام بازرسی‌های مستمر فروشگاه‌ها، راهکارهایی را برای شناسایی اصالت این محصولات به مصرف‌کنندگان ارائه کرد.
راه‌های استعلام اصالت محصولات آرایشی و بهداشتی

به گزارش  کیاپرس به  نقل ازمهر، در سال‌های اخیر، بازار محصولات آرایشی و بهداشتی با موجی از محصولات تقلبی و غیرمجاز مواجه شده که نه تنها کیفیت پایین‌تری دارند، بلکه می‌توانند آسیب‌های جدی به سلامت مصرف‌کنندگان وارد کنند. این موضوع موجب نگرانی‌های زیادی در جامعه شده است و به همین دلیل وزارت بهداشت با همکاری سازمان‌های مختلف، اقداماتی را برای نظارت و برخورد با این گونه محصولات آغاز کرده است.

چگونه از اصالت محصولات آرایشی و بهداشتی مطمئن شویم؟

مدیرکل امور فراورده‌های آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو در این خصوص اظهار داشت که اولین قدم برای اطمینان از اصالت محصولات، خرید از فروشگاه‌های معتبر و شناخته‌شده است. وی همچنین هشدار داد که کاهش قیمت ناگهانی یک محصول می‌تواند نشان‌دهنده استفاده از مواد اولیه ارزان‌تر باشد که در نتیجه ممکن است بر کیفیت محصول تاثیر منفی بگذارد.

آل‌بویه همچنین به راه‌های مختلف شناسایی اصالت کالاهای آرایشی و بهداشتی اشاره کرد و گفت که مصرف‌کنندگان باید به شناسه‌های درج شده روی بسته‌بندی توجه ویژه‌ای داشته باشند. این شناسه‌ها معمولاً حاشیه‌ای زرد رنگ دارند و با خراشیدن آنها با ناخن، یک کد ۱۶ رقمی قابل مشاهده خواهد بود.

استعلام آنلاین اصالت محصول: سریع و راحت

برای بررسی اصالت این محصولات، آل‌بویه راهکاری ساده و سریع ارائه داد: مصرف‌کنندگان می‌توانند شناسه ۱۶ رقمی روی بسته‌بندی را به سامانه پیامکی ۲۰۰۰۸۸۲۲ ارسال کنند. در این صورت، پاسخ فوری به آنها ارسال می‌شود که شامل اطلاعاتی مانند نام شرکت تولیدی، تاریخ تولید و انقضا و دیگر جزئیات مربوط به محصول است. در صورتی که اطلاعات دریافتی با آنچه روی بسته‌بندی محصول ذکر شده همخوانی نداشته باشد، محصول مورد نظر به احتمال زیاد تقلبی است.

ابزارهای آنلاین دیگر برای شناسایی اصالت

به غیر از سامانه پیامکی، آل‌بویه پیشنهاد داد که مصرف‌کنندگان می‌توانند برای استعلام اصالت محصولات، به سایت TTAC.IR مراجعه کنند یا اپلیکیشن تیتک را نصب نمایند. این اپلیکیشن و سایت اطلاعات دقیق‌تری در خصوص محصولات آرایشی و بهداشتی موجود در بازار ارائه می‌دهند و به افراد کمک می‌کنند تا محصولات تقلبی را شناسایی کنند.

بازرسی‌های مستمر در سطح فروشگاه‌ها

در راستای مقابله با عرضه محصولات غیرمجاز، سازمان غذا و دارو به‌طور مستمر با همکاری گشت‌های مشترک با تعزیرات، نیروی انتظامی و اتاق اصناف، بازرسی‌هایی در سطح فروشگاه‌های عرضه‌کننده محصولات آرایشی و بهداشتی انجام می‌دهد. در این بازرسی‌ها، چنانچه محصولات غیرمجاز شناسایی شوند، بلافاصله جمع‌آوری شده و به فروشندگان اخطار داده می‌شود. این بازرسی‌ها به‌منظور حفاظت از سلامت عمومی و جلوگیری از آسیب‌های ناشی از استفاده محصولات تقلبی صورت می‌گیرد.

پاسخگویی سریع و شفاف به مصرف‌کنندگان

این اقدامات نه تنها به‌منظور مقابله با عرضه محصولات غیرمجاز در بازار است، بلکه هدف آن ایجاد فضایی شفاف و امن برای مصرف‌کنندگان است. مصرف‌کنندگان با آگاهی از روش‌های شناسایی اصالت محصولات می‌توانند به راحتی از خرید محصولات تقلبی جلوگیری کرده و از آسیب‌های احتمالی به سلامت خود جلوگیری کنند.

در مجموع، وزارت بهداشت با نظارت و پیگیری مستمر بر بازار محصولات آرایشی و بهداشتی، تلاش دارد تا علاوه بر جلوگیری از ورود کالاهای تقلبی به بازار، سطح آگاهی عمومی را در خصوص شناسایی محصولات اصل افزایش دهد تا مصرف‌کنندگان بتوانند انتخاب‌های بهتری داشته باشند.




ممنوعیت خرید و فروش تجهیزات پزشکی خانگی دست‌دوم

کیاپرس :  رئیس اداره تولید و ثبت ملزومات تخصصی پزشکی سازمان غذا و دارو هشدار داد: فروش تجهیزات پزشکی خانگی استفاده‌ شده، غیرمجاز است.
ممنوعیت خرید و فروش تجهیزات پزشکی خانگی دست‌دوم

به گزارش کیاپرس به نقل از ایرنا ، از سازمان غذا و دارو، ابوالفضل الله‌بخشی روز پنجشنبه درباره خرید و فروش تجهیزات پزشکی خانگی دست دوم هشدار داد و اعلام کرد که این اقدام مجاز نیست.

وی با اشاره به اهمیت ایمنی تجهیزات پزشکی خانگی، اظهار داشت: به دلیل ارتباط مستقیم این تجهیزات با سلامت بیماران، خرید و فروش محصولات استفاده‌شده بدون نظارت‌های لازم می‌تواند خطرآفرین باشد.

الله‌بخشی تصریح‌کرد: فقط نمایندگان رسمی شرکت های سازنده، در صورت تایید اداره‌کل تجهیزات پزشکی و اطمینان از ایمنی و عملکرد دستگاه، مجاز به عرضه این تجهیزات هستند و این نظارت‌ها شامل کنترل عفونت و بررسی صحت عملکرد دستگاه می‌شود.

وی خاطرنشان‌کرد: طراحی تجهیزات پزشکی خانگی باید متناسب با شرایط استفاده در خارج از مراکز درمانی باشد، امکان جابه‌جایی آسان داشته و در برابر تداخل امواج محیطی مقاوم باشد تا کاربران بدون نگرانی از این تجهیزات استفاده کنند.v




برگزاری دوره توان‌افزایی معاونین توسعه مدیریت و منابع دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور

کیاپرس :پودمان اول دوره توان‌افزایی معاونین توسعه مدیریت و منابع دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور با محوریت «نظام سلامت، نقش و کارکرد معاون توسعه مدیریت و منابع» با حضور ۲۴ معاون جدیدالانتصاب در هتل قلب شهید رجایی برگزار شد.

به گزارش  کیاپرس به نقل از وبدا، مهندس طاهر موهبتی، معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت، در مراسم افتتاحیه این دوره ضمن قدردانی از مؤسسه معتمد برای برگزاری این برنامه، بر اهمیت مهارت‌های مدیریتی تأکید کرد و گفت: «آموزش‌های مدیریتی زمانی مؤثر خواهند بود که بر اساس نیازسنجی دقیق، تولید محتوای کاربردی و ارائه مهارت‌محور طراحی شوند.»

 

وی با اشاره به نقش سیاست‌های مدیریتی در ایجاد شفافیت، بر ضرورت تقویت مهارت‌های یادگیری و توسعه در حوزه اداری و مالی تأکید کرد و افزود: «پاسخگویی و شفافیت، دو مؤلفه کلیدی در نظام مدیریتی هستند که معاونین توسعه باید آن را سرلوحه کار خود قرار دهند.»

 

مهندس موهبتی همچنین از مؤسسه معتمد خواست تا در زمینه اعتباربخشی آموزش‌ها و گواهینامه‌ها به گونه‌ای عمل کند که این دوره‌ها از جایگاه و اعتبار بالایی در سطح جامعه برخوردار باشند.

 

در ادامه، دکتر جعفری، رئیس مؤسسه معتمد، به تشریح نقشه راه این دوره آموزشی پرداخت و بر اهمیت ظرفیت‌سازی مدیران، توسعه نظام سلامت و حرفه‌ای‌گرایی در مدیریت تأکید کرد.

 

وی همچنین نقش معاونین توسعه در توانمندسازی مدیران زیرمجموعه خود را حیاتی دانست.

 

این دوره با حضور اساتید برجسته‌ای از جمله دکتر نجفی‌خواه، دکتر جمشیدی، دکتر برزوزاده، دکتر امامی رضوی، دکتر گلمکانی، دکتر دلاوری، دکتر صفی‌خانی، دکتر وثوق‌مقدم، دکتر ابوالحلاج، دکتر رحیم‌نیا، دکتر حاجی‌هاشمی، دکتر پنبه‌چی و دکتر اعظمی برگزار شد.

 

در پودمان اول، مباحثی همچون نظام حکمرانی کشور، مفاهیم و تصویر کلان نظام سلامت، نقش و کارکرد معاونین توسعه، قوانین و ضوابط مرتبط، جایگاه هیأت امنا، ماده یک احکام دائمی، مدیریت منابع و مصارف و الزامات مدیریتی ارائه شد.

 

بر اساس برنامه‌ریزی انجام‌شده، پودمان های بعدی این دوره در سال آینده و بر اساس مدل شایستگی معاونین توسعه برگزار خواهد شد.




شناسنامه سبک زندگی سالم برای ایرانی ها طراحی شد

کیاپرس/مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: در سامانه های شبکه بهداشت، شناسنامه سبک زندگی سالم برای ایرانی ها طراحی شده است.

به گزارش خبرنگار کیاپرس، نفیسه حسینی یکتا در نشست خبری به مناسبت دهه فجر که در ستاد مرکزی وزارت بهداشت انجام شد، افزود: هر فردی که به خانه بهداشت یا مرکز جامع سلامت مراجعه کند، آموزش های لازم در این مورد را دریافت می کند به عبارتی شناسنامه سبک زندگی برای آنها تنظیم می شود.

وی بیان افزود: در این قالب، آموزش های لازم به افراد در شش محور سبک زندگی ارایه می شود، قاعدتاً افراد با مراجعه به خانه های بهداشت می توانند این خدمت را دریافت کنند.

وی افزود: با نگاهی که طب سنتی ایرانی به سبک زندگی سالم دارد و با پذیرش عموم جامعه در این خصوص دارند برنامه ادغام طب ایرانی با نظام سلامت با همکاری معاونت بهداشتی و دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت برنامه ریزی شد.

وی ادامه داد: در حال حاضر این موضوع در همه دانشگاه های علوم پزشکی سراسر و شبکه های بهداشت کشور در حال انجام است.

وی افزود: آموزش مربیان بهورزی توسط متخصصان طب ایرانی انجام شده و آنان هم بهورزان را آموزش دادند تا خدمات طب سنتی به مردم ارایه شود.




مجازات مداخله گران غیر متخصص تقریبا ۱۰۰ برابر شده است/مداخله عطاری ها در درمان ممنوع

کیاپرس/مدیرکل دفتر طب ایرانی ومکمل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پاسخ به این سوال که مجازات مداخله افراد غیر متخصص به چه حدی رسیده است؟ ، گفت: برای بار اول مجازات این افراد نسبت به قبل تقریبا ۱۰۰ برابر شده است

به گزارش خبرنگار کیاپرس، نفیسه حسینی یکتا در نشست خبری به مناسبت دهه فجر که در ستاد مرکزی وزارت بهداشت انجام شد، افزود: این افراد به پرداخت جزای نقدی محکوم می شوند.

وی افزود: با پیگیری های مجموعه های مانند سازمان نظام پزشکی و وزارت بهداشت و فرهنگستان علوم پزشکی انجام دادند موضوع افرایش مجازات مداخلات افراد غیر متخصص مصوب شده است.

وی بااشاره به اینکه این مصوبه حتما به کاهش مداخلات افراد غیر متخصص کمک خواهد کرد، گفت: میزان مجازات مداخلات افراد غیر متخصص به هیچ عنوان بازدارنده نبوده اما به نظر می رسد با مصوبه جدید، امیدواریم اتفاقات بهتری رقم بخورد تا موضوع مداخله در امر درمان را کمتر شاهد باشیم.

وی ادامه داد: همچنان نظارت بر درمان توسط تمامی دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور به دقت در حال انجام است و افراد غیر متخصصی که در امر درمان مداخله می کنند شناسایی و به مراجع قضایی معرفی می شوند.

وی ادامه داد: افرادی غیرمتخصص به نام طب ایرانی یا طب سنتی کارهایی را انجام می دهند که متاسفانه در جامعه رقم می خورد. با این کار مردم آسیب می بینند.

وی افزود: به همین دلیل به علاقمندان به دریافت خدمات طب سنتی ایرانی اعلام کردیم به مراکز و افراد مورد تایید وزارت بهداشت مراجعه کنند.




آخرین وضعیت بیماری‌ تب دنگی در ایران اعلام شد

کیاپرس/مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر معاونت بهداشت وزارت بهداشت در گزاره برگی، آخرین وضعیت بیماری‌های تب دنگی و چیکونگونیا را در ایران و جهان منتشر کرد.

به گزارش کیاپرس از وبدا، تب دنگی یک عفونت ویروسی است که از طریق نیش پشه‌های آلوده به انسان منتقل می‌شود.

براساس اعلام مرکز مدیریت بیماریهای واگیر، حدود نیمی از جمعیت جهان در حال حاضر در معرض خطر ابتلا به تب دنگی هستند و تخمین زده می‌شود که سالانه ۱۰۰ تا ۴۰۰ میلیون نفر به این عفونت مبتلا می شوند.

بر اساس آخرین آمار منتشره جهانی تا تاریخ ۳ ژانویه ۲۰۲۵ ۱۳ دی ۱۴۰۳ بیش از ۱۳ میلیون و ۸۶۰ هزار و ۲۵ نفر مبتلا شناسایی شدند که از این تعداد ۷ میلیون و ۳۶۴ هزار و ۲۲۹ نفر مبتلای قطعی با تست مثبت بودند.
در ایران نیز از سال ۱۳۹۵ تا پایان سال ۱۴۰۲ مجموعا ۷۴ مورد بیماری تب دنگی در کشور گزارش شده است.

از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا تاریخ ۳ بهمن ۱۴۰۳ موارد ابتلا به بیماری تب دنگی افزایش قابل توجه داشته است.

در بازه زمانی اشاره شده ۱۰۹۶ مورد ابتلا به بیماری تبدنگی در ایران گزارش شده است که از این تعداد ۸۸۵ مورد انتقال محلی ۱۲ مورد وارده از داخل کشور و ۱۹۹ مورد وارد از خارج از کشور بوده است.

تب چیکو نگو نیا نیز یک بیماری ویروسی است که توسط پشه منتقل می‌شود و عامل آن ویروس چیکونگونیا است.

تاکنون این ویروس در بیش از ۱۱۰ کشور در آسیا، آفریقا، اروپا و قاره آمریکا شناسایی شده است و در ایران نیز ۵۴ مورد تب چیکونگونیا مشاهده شده است.

گزاره برگ شماره ۳ مرکز مدیریت بیماری‌های معاونت وزارت بهداشت در فایل پیوست قابل مشاهده است.




مصرف فست‌فودها و احتمال بروز آرتروز زانو

کیاپرس/عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان، با بیان اینکه مصرف فست‌فودها نقش زیادی در افزایش خطر ابتلا به آرتروز زانو دارد، گفت: تغییر در سبک زندگی و اصلاح رژیم غذایی می‌تواند به‌طور قابل توجهی از بروز این بیماری جلوگیری کند.

به گزارش کیاپرس از وبدا، دکتر بیژن حیدری، متخصص ارتوپدی به بررسی عوامل مؤثر در بروز آرتروز زانو پرداخت و نقش سبک زندگی، به‌ویژه مصرف فست‌فودها، را در این بیماری مورد تأکید قرار داد.

عوامل مؤثر در تخریب غضروف مفصل زانو

وی با اشاره به اینکه آرتروز زانو ناشی از تخریب غضروف سطح مفصل است، بیان کرد: عوامل متعددی می‌توانند در این فرایند دخیل باشند. افزایش سن، ابتلا به برخی بیماری‌ها، وارد آمدن ضربات شدید به مفصل و عوامل ژنتیکی از جمله مهم‌ترین دلایلی هستند که می‌توانند منجر به فرسایش و تخریب غضروف شوند.

دکتر حیدری همچنین خاطرنشان کرد: افرادی که دچار شکستگی در ناحیه مفصل شده‌اند، بیش از دیگران در معرض خطر ابتلا به آرتروز قرار دارند و احتمال بروز این بیماری در آینده برای آن‌ها بیشتر است.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان، با تأکید بر اینکه آرتروز زانو تنها مختص سالمندان نیست، اظهار کرد: در سنین پایین نیز به دلیل وارد آمدن ضربات ناگهانی و شدید به مفصل، احتمال بروز این بیماری وجود دارد.

وی افزود: عواملی مانند تروما، ابتلا به برخی بیماری‌ها و مصرف برخی داروها، به‌ویژه کورتون‌ها، می‌توانند خطر ابتلا به آرتروز را افزایش دهند.

شیوع آرتروز زانو و تأثیر جنسیت

دکتر حیدری در ادامه به تفاوت‌های جنسیتی در بروز این بیماری اشاره کرد و گفت: آرتروز زانو در افراد جوان کمتر شایع است و معمولاً در سنین بالای ۴۵ سال بیشتر مشاهده می‌شود. بااین‌حال، زنان بیش از مردان به این بیماری مبتلا می‌شوند. البته آرتروز زانو محدود به سن خاصی نیست و ممکن است افراد در هر سنی را درگیر کند.

عوامل مؤثر در بروز آرتروز زانو

این متخصص ارتوپدی، با اشاره به نقش عوامل مختلف در ایجاد آرتروز زانو، بیان کرد: سبک زندگی، میزان فعالیت فیزیکی، نوع ورزش‌های انجام‌شده، تغذیه نامناسب، مصرف مداوم فست‌فودها، کم‌تحرکی، زندگی ماشینی و افزایش وزن، همگی از عوامل تأثیرگذار در ابتلا به این بیماری محسوب می‌شوند.

وی تأکید کرد که تغییر در این عادات و اصلاح سبک زندگی می‌تواند نقش مهمی در پیشگیری از آرتروز زانو و حفظ سلامت مفاصل داشته باشد.

آرتروز زانو در ورزشکاران حرفه‌ای

وی تأکید کرد که برخی ورزشکاران حرفه‌ای به دلیل ماهیت ورزشی که انجام می‌دهند، بیش از دیگران در معرض خطر آرتروز زانو قرار دارند.

وی افزود: ورزش‌هایی مانند بسکتبال، دو و والیبال که فشار زیادی به مفاصل وارد می‌کنند، می‌توانند زمینه‌ساز تخریب غضروف مفصل و بروز آرتروز شوند.

شایع‌ترین علائم آرتروز زانو

دکتر حیدری با اشاره به اینکه علائم آرتروز می‌تواند در افراد مختلف متفاوت باشد، اظهار کرد: از جمله شایع‌ترین نشانه‌های این بیماری می‌توان به درد مزمن، تورم، التهاب و ایجاد برجستگی در ناحیه زانو اشاره کرد.

وی خاطرنشان کرد که در صورت مشاهده این علائم، مراجعه به پزشک و آغاز درمان به‌موقع اهمیت ویژه‌ای دارد.

وی خاطرنشان کرد: درد در ناحیه زانو مهم‌ترین علامت آرتروز است و ممکن است به‌قدری شدید باشد که فرد حتی هنگام خواب نیز با تکان‌دادن زانو احساس درد کند.

تشخیص به‌موقع آرتروز زانو و اهمیت آن

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان، با اشاره به یکی از علائم آرتروز زانو، عنوان کرد: برخی بیماران هنگام انجام فعالیت‌های روزمره دچار احساس خالی کردن زانو همراه با درد می‌شوند که می‌تواند نشانه‌ای از تخریب غضروف مفصل باشد.

وی تأکید کرد که مراجعه زودهنگام به پزشک و انجام آزمایش‌های تشخیصی، نقش مهمی در شناسایی و ارزیابی میزان پیشرفت آرتروز دارد. تشخیص به‌موقع این بیماری، امکان مدیریت بهتر علائم و جلوگیری از پیشرفت آن را فراهم می‌کند.

ارتباط میان پوکی‌استخوان و آرتروز زانو

دکتر بیژن حیدری در رابطه با ارتباط میان پوکی‌استخوان و آرتروز زانو توضیح داد: بسیاری از افراد این دو بیماری را با یکدیگر اشتباه می‌گیرند، درحالی‌که ماهیت و مکانیزم آن‌ها کاملاً متفاوت است.

وی تأکید کرد: نمی‌توان به‌طور قطعی گفت که آرتروز باعث پوکی‌استخوان می‌شود یا بالعکس، اما احتمال دارد که پوکی‌استخوان باعث تشدید درد ناشی از آرتروز شود. همچنین، در سنین بالا، خطر ابتلا به هر دو بیماری افزایش می‌یابد و ممکن است فرد به‌طور هم‌زمان درگیر هر دو مشکل باشد.