درج ۳۰ مقاله از محققان بین المللی در هفتاد و نهمین شماره مجله “آرشیو رازی”

کیاپرس/سردبیر نشریه “آرشیو رازی” متعلق به موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، از انتشار مقالات محققان و نویسندگان بین المللی از کشورهای هند، روسیه، ترکیه، عراق و نیجریه در تازه ترین نسخه انتشار یافته این نشریه خبر داد.

به گزارش کیاپرس از روابط عمومی موسسه رازی، رسول مدنی با اشاره به انتشار جدیدترین شماره مجله “آرشیو رازی”، گفت: همزمان با صدمین سال تاسیس موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، تازه ترین نسخه مجله آرشیو رازی منتشر و در اختیار علاقه مندان قرار گرفت.

وی، افزود: نسخه اخیر، هفتاد و نهمین شماره این مجله معتبر علمی و شامل ۳۰ مقاله از نویسندگان و محققان بین المللی از کشورهای نیجریه، هند، روسیه، ترکیه و عراق است و مقالات نویسندگان ایرانی این مجله، به صورت دو ماهنامه در حوزه های پزشکی، دامپزشکی، بیوتکنولوژی نانو و بیوتکنولوژی با تمرکز بر تولیدات واکسن و فرآورده های بیولوژیک ارائه می شود.

مدنی بااشاره به اعتبار این مجله در سایتهای معتبر جهانی، ادامه داد: مقالات مجله آرشیو رازی در سایت های معتبر بین المللی از جمله اسکوپوس و پاپ مد، نمایه می شود که با توجه به این که این سایت ها از مهمترین بانک‌های علمی اطلاعاتی دنیا در زمینه تحقیقات پزشکی، دامپزشکی و دارویی به شمار می روند، انتشار مقالات در “آرشیو رازی” از اهمیتی زیاد برخوردار است.

وی اضافه کرد: آرشیو رازی، همچنین عضو پایگاه های معتبر بین المللی از جمله دواج و پایگاه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) است.

سردبیر نشریه آرشیو رازی، با دعوت از محققان و دانشمندان حوزه پزشکی و دامپزشکی برای ارائه مقاله در این نشریه، گفت: محققان می توانند نتایج تحقیقات خود را در قالب مقاله اصلی، گزارش موردی، گزارش های کوتاه، و تجارب خود را در قالب مقالات مروری برای مجله ارسال کنند.

وی تصریح کرد: این مقالات پس از داوری دقیق و دوسرکور، در مجله منتشر خواهند شد.

“آرشیو رازی” از قدیمی ترین مجلات علمی کشور و خاورمیانه است که انتشار آن از سال ۱۳۱۷ آغاز شده و از سال ۱۳۹۰ انتشار این مجله به صورت الکترونیکی صورت گرفته و در آدرس https://archrazi.areeo.ac.ir/ قابل دریافت است.




۳۶۰ نقطه بحرانی در تهران در خطر فرونشست قرار دارد

کیاپرس/رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه موضوع نشست زمین، چالش ملی است، گفت: نتایج بررسی ما نشان ۳۶۰ نقطه بحرانی در تهران در خطر فرونشست است.

به گزارش خبرنگار کیاپرس، دکترعلیرضا زالی روز شنبه در تفاهم نامه همکاری بین انجمن مدیریت سبز ایران و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، افزود: شتاب بیان زدایی و جنگل زدایی در ایران از نرم جهانی خیلی فاصله دارد، ما خیلی از جنگل های کشور را بیرحمانه تخریب کردیم.

وی افزود: فرایند بیابان زایی در ایران به سرعت شتاب گرفته است، ما نسبت به استانداردهای جهانی در حوزه بیابان زایی وضع مان خیلی خراب است.

وی؛ از چالش های بزرگ ما را بیابان زایی، نشست زمین اعلام کرد و گفت: این موضوعات به همراه تغییرات اقلیمی، گرم شدن از ابرچالش های کشور می باشند.

وی با اشاره به اینکه برنامه مدیریت سبز را تدوین کردیم که یک گام بزرگی به سمت جلو بود، گفت؛ الان در محیط بیمارستانی یک نقشه راه مدیریت سبر مدون با نگاه تکنیکی؛ انجمن مدیریت سبز ایران به اجرا درآمده است.

وی ادامه داد: ما در بخش هایی مانند آب، برق و کاغذ به صرفه جویی های دست یافتیم که این روند باید با شتاب بیشتری ادامه یابد.

وی افزود:پیش بینی می شود با همین مدل که بشریت در حوزه محیط زیست به پیش رود تا سال ۲۰۵۰میلادی آب اقیانوس ها سبز شوند به عبارتی از حالت آبی به سبز تبدیل می شوند.

وی گفت: قبلاً ۵۰ نقطه در حوزه اقیانوسیه، کم یا بی اکسیژن داشتیم اما در حال حاضر این تعداد به بیش از ۵ برابر رسیده است.

وی ادامه داد: بشر در طول ۱۰۰ سال گذشته در محیط زیست به گونه ای عمل کرده که ۲۳۰۰ تنوع زیستی را مضمحل دارد می کند.




دلایل صعودی شدن شیب ابتلا به سرطان در ایران

کیاپرس : رئیس سابق اداره کنترل و درمان سرطان وزارت بهداشت می‌گوید:به طورکلی افزایش سرطان به افزایش سن ربط پیدا می‌کند. یعنی هرچقدر سن و عمر جمعیت افزایش پیدا کند، سرطان هم در آن جمعیت بیشتر می‌شود. در گذشته و حدود ۱۰۰ سال پیش، امید به زندگی حدود ۳۰ تا ۳۵ بود، یعنی افراد به طور متوسط امید داشتند که ۳۰ تا ۳۵ سال عمر کنند. اما در حال حاضر امید به زندگی مثلا در ایران حدود ۷۶ سال است.

به گزارش کیاپرس  به نقل از آرمان ملی، شیب صعودی ابتلا به انواع سرطان‌ها، نه تنها در ایران، که در همه جهان مطرح شده است. به گفته کارشناسان، از دلایل مهم آن می‌توان افزایش سن را نام برد.

اما از مهم‌ترین فاکتورهایی که در کاهش ابتلا به سرطان دخیل است را مصرف نکردن سیگار و ننوشیدن الکل و کم‌تحرکی عنوان می‌کنند. هرچند در ایران، آلودگی هوا نیز از جمله مواردی است که در افزایش ابتلا به سرطان، در یکی دو دهه اخیر نقش مهمی داشته است. هر سال در هفته ملی مبارزه در سرطان، هفته اول بهمن ماه، بیش از دیگر روزها، به این مساله توجه می‌شود. در همین راستا با دکترعلی مطلق، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و رئیس سابق اداره کنترل و درمان سرطان وزارت بهداشت گفت‌وگو کردیم که در زیر می‌خوانید.

 

شایع‌ترین نوع سرطان در میان زنان و مردان را می‌شود نام ببرید؟

 

در ایران ما سالیانه حدود ۱۹۰ هزار مورد جدید سرطان داریم. شایع‌ترین نوع سرطان در زنان سرطان پستان و در مردان سرطان پروستات است. به لحاظ شیب افزایشی هم در طی دو دهه آینده، سرطان به طور کلی در جهان افزایش می‌یابد. به‌خصوص در کشورهای درحال توسعه که جمعیت سالمندتر می‌شود، این میزان افزایش بیشتر خواهد بود، در ایران هم به همین صورت این موضوع صادق است.

 

دلایل کلی افزایش ابتلا به سرطان را می‌شود نام برد؟

 

به طورکلی افزایش سرطان به افزایش سن ربط پیدا می‌کند. یعنی هرچقدر سن و عمر جمعیت افزایش پیدا کند، سرطان هم در آن جمعیت بیشتر می‌شود. در گذشته و حدود ۱۰۰ سال پیش، امید به زندگی حدود ۳۰ تا ۳۵ بود، یعنی افراد به طور متوسط امید داشتند که ۳۰ تا ۳۵ سال عمر کنند. اما در حال حاضر امید به زندگی مثلا در ایران حدود ۷۶ سال است. طبیعی است که هرچقدر سن افزایش پیدا کند، میزان بروز سرطان زیاد می‌شود. این دلیل اصلی و اول است، اما دو عامل دیگر هم دارد. یکی شیوه زندگی نامناسب است، از جمله افزایش وزن، کم تحرکی، مصرف سیگار و مصرف غذاهای نامناسب است. دلیل سوم عوامل محیطی هستند که میزان تاثیرگذاری‌شان کمتر از دوعامل دیگر نیست، که از آن جمله می‌توان به آلودگی هوا اشاره کرد.

 

آیا می‌توان درصدی از رشد سرطان به دلیل آلودگی هوا ارائه داد؟

 

آلودگی هوا حتما عامل مهمی است، اما تاثیر مواردی مثل کم‌تحرکی، غذای نامناسب، مصرف سیگار و نوشیدن الکل، به طورکلی بیشتر از آلودگی هواست. اما این به این معنی نیست که آلودگی هوا هم عنصر مهمی نیست، قطعا آلودگی هوا نیز به سهم خود اثرگذار است.

 

آیا راهکارهایی برای پیشگیری از ابتلا به سرطان وجود دارد؟

 

اصولا گفته می‌شود که چیزی حدود ۴۰ درصد سرطان‌ها قابل پیشگیری است. سرطان‌های قابل پیشگیری به همان عواملی برمی‌گردد که در بالا نام بردم. یعنی شما اگر در میان جمعیتی زمینه فعالیت بدنی منظم را فراهم کنید، یا اگر در یک جمعیتی بتوانید تبلیغ کنید تا مصرف سیگار کاهش پیدا کند و یا مالیات بر خرده فروشی سیگار را زیاد کنید، قطعا این موارد در کاهش بروز سرطان نقش دارند. غیر از اینها یک عامل مهم دیگری که در بروز سرطان نقش دارد، عوامل عفونی است، باز اگر بتوانید عوامل عفونی را کاهش دهید، مثلا ویروس HPV (از شایع‌ترین ویروس‌های قابل انتقال از طریق تماس جنسی) را با واکسن HPV و یا هپاتیت را با واکسن هپاتیت کنترل کنند، مسلما باعث کاهش میزان بروز سرطان خواهد شد و این موضوع در کشورهایی که این اقدامات انجام شده است، بروز سرطان به صورت قابل ملاحظه‌ای کم شده است. این مسائل در دنیا جواب داده است. شما نمی‌توانید یک دکمه‌ای را بزنید و سرطان کم شود. پیشگیری از سرطان یک کار ساده نیست، ولی می‌شود با کارهای ساده از بروز سرطان جلوگیری کرد.

 

 

وضعیت درمان سرطان در ایران به نظر شما چگونه است؟

 

مساله‌ای که می‌شود در مورد سرطان گفت، این است که در کشورهایی مثل ایران که این بیماری به صورت عمومی دیر تشخیص داده می‌شود و برنامه نظام‌مند غربالگری وجود ندارد، و غربالگری‌ها درواقع به صورت اتفاقی و براساس خواسته اشخاص انجام می‌شوند، بله سرطان دیرتر تشخیص داده می‌شود و هزینه‌هایش نیز بیشتر است. طبیعتا هرچقدر سرطان دیرتر تشخیص داده شود، هم میزان طول عمر افراد کاهش پیدا می‌کند و هم هزینه‌هایش بیشتر است و درمان پذیری‌اش هم کمتر است. اما به هرحال تلاش‌هایی در ایران هم شده است و اقداماتی هم صورت گرفته است. در طی سال‌های گذشته مثلا در بخش‌های دولتی، خدمت رادیوتراپی و خدمت شیمی درمانی رایگان است. یا مثلا هزینه داروها را بین ۷۰ تا ۹۰ درصد با فرانشیز دولتی پرداخت می‌شود. در حال حاضر هم خیلی از موارد می‌رود جزو بیماران خاص و صعب العلاج و حمایت‌های دیگری غیر از حمایت‌های بیمه‌ای هم صورت می‌گیرد. اما به هر صورت همه اینها درواقع کفایت نمی‌کند و باز هم باید دسترسی مردم را به خدمات تشخیص درمانی سرطان افزایش داد.

 

آیا می‌شود با انجام آزمایش‌هایی مشخص از ابتلا به سرطان پیشگیری کرد؟

 

درحال حاضر اینکه بگوییم یک آزمایش وجود دارد و از طریق آن می‌توان سرطان را تشخیص داد، نه ولی بعضی از سرطان‌ها راه‌های پیشگیری و تشخیص زودهنگام مشخصی دارند. مثلا سرطان پستان را با معاینه و ماموگرافی باید زود تشخیص داد و سرطان دهانه رحم را با تست HPV باید زود تشخیص داد یا سرطان روده بزرگ را با تست خون مخفی در مدفوع می‌شود زود تشخیص داد. اینها واقعا روش‌های اثبات شده‌ای هستند، که می‌توانند سبب شوند یا از این نوع سرطان‌ها جلوگیری شود یا زود تشخیص داده شود.




ساخت سلاحی ضد سرطان؛ کپسول‌های کوچک که تومورها را از بین می‌برند

کیاپرس : پژوهشگران دانشگاه پنسیلوانیا از یک روش نوآورانه برای درمان سرطان رونمایی کرده‌اند که می‌تواند انقلابی در زمینه ایمنی‌درمانی ایجاد کند.
ساخت سلاحی ضد سرطان؛ کپسول‌های کوچک که تومورها را از بین می‌برند

به گزارش کیاپرس  به نقل از ایسنا،این تیم تحقیقاتی با استفاده از کپسول‌های کوچک موسوم به وزیکول‌های خارج سلولی کوچک (sEVs)، سلاحی ساخته‌اند که با هدف قرار دادن گیرنده‌ای خاص به نام DR5، تومورها را از بین می‌برد.

این یافته‌ها که در مجله Science Advances منتشر شده‌اند، نتایج آزمایش‌های پیش‌بالینی را نشان می‌دهند که اثربخشی قابل توجهی در مقابله با انواع مختلف سرطان دارند. sEVها که کپسول‌های کوچکی هستند که توسط تمامی سلول‌های بدن تولید می‌شوند، پیام‌های مهمی به بافت‌های اطراف منتقل می‌کنند و در این تحقیق، برای هدف‌گیری و از بین بردن سلول‌های سرطانی با استفاده از گیرنده DR5 مهندسی شده‌اند.

چگونه این سلاح ضد سرطان کار می‌کند؟

گیرنده DR5 نقش مهمی در درمان سرطان دارد؛ وقتی این گیرنده فعال می‌شود، فرایند آپوپتوز (خود تخریبی سلول‌ها) تحریک می‌شود که موجب مرگ سلول‌های سرطانی می‌شود. دکتر شیائووی جورج ژو، استاد آسیب‌شناسی و پزشکی آزمایشگاهی دانشگاه پنسیلوانیا، توضیح می‌دهد که این استراتژی جدید که از sEVها استفاده می‌کند، نسبت به روش‌های قبلی که به هدف‌گیری DR5 پرداخته‌اند، عملکرد بهتری دارد. تیم تحقیقاتی دانشگاه پنسیلوانیا امید دارد که این روش بتواند پاسخ‌های جدیدی به نیازهای بیماران، به‌ویژه بیماران مبتلا به تومورهای جامد مانند ملانوما، بدهد.

مزایای استفاده از sEVها

sEVها به دلیل توانایی‌هایی که در انتقال مواد به سلول‌ها دارند، برای درمان سرطان بسیار مناسب هستند. در این تحقیق، پژوهشگران از sEVهای مشتق شده از سلول‌های کشنده طبیعی (NK) استفاده کرده‌اند که به‌طور طبیعی در بدن برای مبارزه با سرطان شناخته می‌شوند. با مهندسی این sEVها، محققان توانسته‌اند یک آنتی‌بادی طراحی کنند که قادر است گیرنده DR5 را در سلول‌های سرطانی فعال کند و این امر منجر به تخریب سلول‌های سرطانی می‌شود.

این رویکرد جدید باعث می‌شود که sEVها قادر به هدف قرار دادن سلول‌های سرطانی با DR5 بالا، از جمله سلول‌های مرتبط با سرطان‌های ملانوما، کبد و تخمدان شوند و تومورها را از بین ببرند.

نتایج آزمایش‌های پیش‌بالینی

در آزمایش‌های انجام شده روی مدل‌های موش مبتلا به انواع سرطان‌های ملانوما، سینه و کبد، sEVهای مهندسی شده موفق به سرکوب رشد تومورها و افزایش زمان بقای موش‌ها شدند. این در حالی است که آنتی‌بادی‌های سنتی هدف‌گیری DR5 نتایج کمتری در این زمینه داشته‌اند.

ترکیب قابلیت‌های sEVها برای مقابله با سیستم ایمنی

یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد sEVها این است که قادرند به فیبروبلاست‌ها و سلول‌های سرکوبگر مشتق از میلوئید حمله کنند که این سلول‌ها باعث ایجاد محیطی سرکوب‌کننده برای سیستم ایمنی و حمایت از رشد تومورها می‌شوند. همچنین sEVها با تحریک سلول‌های T، پاسخ ایمنی بدن در برابر سرطان را افزایش می‌دهند و می‌توانند محیط تومور را از حالت سرکوب‌کننده خارج کنند.

آینده امیدوارکننده برای درمان سرطان

یکی از مزایای کلیدی این روش، سهولت در تولید و ذخیره‌سازی sEVها است که این امکان را می‌دهد تا درمان‌های غیر شخصی‌سازی‌شده در دسترس بیماران قرار گیرند. برخلاف درمان‌های سنتی که به استخراج مستقیم سلول از بدن بیماران نیاز دارند، این روش می‌تواند به طور گسترده برای بیماران مختلف کاربرد داشته باشد.

دکتر ژو و تیمش به‌دنبال بهبود فرآیند تولید sEVهای درجه بالینی برای انجام آزمایش‌های بالینی انسانی هستند و امید دارند که این پیشرفت نویدبخش یک انقلاب در درمان سرطان و ارتقای کیفیت زندگی بیمارانی باشد که با انواع تهاجمی این بیماری دست و پنجه نرم می‌کنند.




نگاه کردن به صفحه نمایش، تهدید جدی برای سلامتی و یادگیری کودکان

کیاپرس : یک پژوهش جدید که توسط محققان دانشگاه کانتربری در نیوزیلند انجام شده است، نشان می‌دهد کودکانی که بیش از ۹۰ دقیقه در روز به هر نوع صفحه نمایشی (تلویزیون، تلفن‌هوشمند، تبلت، مانیتور و غیره) نگاه می‌کنند، در سنین ۵/۴ تا ۸ سالگی از نظر واژگان (روان بودن حروف)، اعداد و ارتباطات، کمتر از حد متوسط هستند.

به گزارش کیاپرس  به نقل از روزنامه جام جم، آخرین بارچه زمانی بااتوبوس سفرکردید،در اتاق انتظار پزشک نشستید یادر یک سوپرمارکت در صف ایستادید،بدون این‌که کودکی راگوشی به دست ببینید؟متاسفانه در چند سال گذشته مشاهده کودکان نوپایی که به صفحه نمایش‌ تلفن‌های همراه یا تبلت‌ها خیره شده‌اند، در مکان‌های عمومی کاملا عادی شده است.در واقع برخی این نگرانی‌ها را به‌ عنوان یک هراس اخلاقی بی‌اساس ردمی‌کنند؛اما شواهدنشان می‌دهدتماشای نمایشگرهابه‌عنوان سرگرمی کودک،خطر آسیب دائمی روی نسلی ازکودکان رابه همراه دارد.

یک پژوهش جدید که توسط محققان دانشگاه کانتربری در نیوزیلند انجام شده است، نشان می‌دهد کودکانی که بیش از ۹۰ دقیقه در روز به هر نوع صفحه نمایشی (تلویزیون، تلفن‌هوشمند، تبلت، مانیتور و غیره) نگاه می‌کنند، در سنین ۵/۴ تا ۸ سالگی از نظر واژگان (روان بودن حروف)، اعداد و ارتباطات، کمتر از حد متوسط هستند.

آنها همچنین مهارت‌های اجتماعی ضعیف‌تر و سطوح بالاتری از «اختلال ارتباط با همسالان» دارند. اختلال ارتباط با همسالان در این رده سنی شامل احتمال بیشتر تمایل به تنها بازی کردن، کمتر مورد علاقه سایر کودکان بودن، کمتر باملاحظه بودن و احتمالا کمتر به اشتراک گذاشتن اسباب‌بازی‌های خود می‌شوند.

در این پژوهش پیشگام، دانشگاهیان بیش از ۶۰۰۰ کودک دو تا هشت ساله را ردیابی کردند تا تاثیر نقض حد مجاز برای کودکان نوپای دو تا پنج ساله را بررسی کنند که بیشتر از یک ساعت در روز از نمایشگرها استفاده نمی‌کنند. یک ساعت، حداکثر زمان توصیه شده توسط مسئولان بهداشت و درمان است. اما این توصیه توسط والدین زیاد جدی گرفته نمی‌شود؛ به عنوان مثال بیشتر کودکان دو ساله بریتانیایی بیش از دو ساعت در روز را صرف تماشای تلویزیون، بازی با رایانه یا استفاده از تلفن هوشمند می‌کنند. بر اساس آمارهای نظارتی آفکام (اداره ارتباطات بریتانیا)، از هر پنج کودک، یک نفر در دو سالگی صاحب گوشی هوشمند است.

کودکانی که بیش از دو و نیم ساعت از نمایشگرها استفاده می‌کردند، وضعیت بدتری نیز داشتند و مشکلات‌شان بیشتر بود. در مقابل، کودکانی که کمتر از حدتوصیه شده بین‌المللی(یک ساعت درروز)نمایشگرها راتماشا می‌کردند،مهارت‌های زبانی بهتر،سطح تحصیلی بالاترومشکلات‌رفتاری‌کمتری داشتندوهمچنین‌درسنین چهارتاهشت‌سالگی نسبت به میانگین،اجتماعی‌تر بودند.تاثیرنقض محدودیت‌های زمانی نمایشگرها تا هشت سالگی به اندازه کافی قابل توجه بود؛ به این معنی که بیشتر این کودکان از نظر سطح تحصیلی در رتبه یک سوم پایینی کلاس خود قرار دارند.مگان گاث، از پژوهشگران این مطالعه می‌گوید: «ما یک رابطه خطی پیدا کردیم؛ بنابراین کودکان هر چه زمان بیشتری در معرض نمایشگرها قرار داشتند، به همان میزان در نتایج موارد آزمایش بدتر بودند.»

در این گزارش آمده است که میزان زمانی که کودکان به طور فزاینده‌ای به صورت آنلاین سپری می‌کنند، توضیح می‌دهد که چرا معلمان شاهد این معضل هستند که کودکان در پنج سالگی با مهارت‌های زبانی، آموزشی و اجتماعی کمتری نسبت به گذشته، وارد پیش‌دبستانی و مدرسه می‌شوند.
پژوهشگران معتقدند که میزان اسکرین‌تایم (مدت زمان استفاده از دستگاه‌های دارای صفحه نمایش دیجیتال) در اوایل کودکی، مهارت‌هایی که کودکان هنگام ورود به مدرسه دارند را پیش‌بینی می‌کند. افزایش چشمگیر استفاده از نمایشگرها در سال‌های اخیر ممکن است تا حدی توضیح دهد که چرا آمادگی ورود به مدرسه تا این حد کاهش یافته است.

به گفته محققان، این فراتروبالاتر از خطرات سلامتی ناشی از بی‌تحرکی کودکان است، زیرا افزایش اسکرین‌تایم(زمان تماشا) کودکان، مشکلات سلامتی از جمله چاقی، بالا رفتن نرخ بیماری و مراجعات مکرر به پزشکان را نیز در پی دارد. آنها می‌گویند کاهش زمانی که کودکان صرف تماشای تلویزیون یا فضای آنلاین می‌کنند، می‌تواند تاثیرات قابل توجهی بر کیفیت آموزش و سلامت کودکان داشته باشد.

در گزارشی که در نشریه روانشناسی رشد منتشر شده، آمده است: «با توجه به فراگیر بودن رسانه‌های نمایشی در زندگی روزمره کودکان و این واقعیت که میزان استفاده از آن به راحتی قابل تغییر است، تاثیراتش بر سلامت عمومی در بلندمدت احتمالا قابل توجه خواهد بود.»
دستورالعمل‌های مورد توافق بین‌المللی سازمان بهداشت جهانی (WHO) توصیه می‌کند کودکان زیر دو سال از هیچ‌نوع نمایشگری استفاده نکنند و کودکان بین ۲ تا ۵ سال نیز کمتر از یک ساعت در روز از آن استفاده کنند. با این حال، تحقیقات فعلی به طور مداوم نشان داده است که تا ۸۰ درصد کودکان دو ساله و ۹۵ درصد کودکان سه ساله در جهان بالاتر از سطح توصیه شده با نمایشگرهای دیجیتال درگیر هستند.




وجود تنها ۶۰۰ نیروی متخصص فارغ التحصیل برای توزیع در کل کشور/ضرورت اصلاح زیر ساخت ها در تربیت نیروی انسانی متخصص

کیاپرس : وجود تنها ۶۰۰ نیروی متخصص فارغ التحصیل برای توزیع در کل کشور/ اصلاح زیر ساخت ها در تربیت نیروی انسانی متخصص ضروری است

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، اصلاح زیر ساخت ها در تربیت نیروی انسانی متخصص را مهم دانست و اصلاح زیر ساخت ها را به عنوان اولویت نخست در برنامه‌ریزی‌ها عنوان کرد.

به گزارش کیاپرس به نقل از  وبدا، دکتر محمدرضا ظفرقندی در نشست شورای سلامت مسجدسلیمان که امروز پنجشنبه ۴ بهمن‌ماه در فرمانداری مسجدسلیمان برگزار شد، اظهارکرد: نیروی انسانی متخصص و ارتقا و اصلاح سطح این حوزه به خصوص زیر ساخت ها مسئله مهمی است که باید در برنامه‌ریزی‌ها به عنوان اولویت نخست مورد توجه قرار گیرد.
 وی با بیان اینکه در حال حاضر تنها ۶۰۰ نیروی متخصص فارغ التحصیل وجود دارند که باید در کل کشور توزیع شوند، افزود: با توجه به ورودی اندک برخی رشته‌های تخصصی و فوق تخصصی، زیرساخت‌های تربیت نیروی انسانی باید اصلاح شود.
 وزیر بهداشت گفت: با همیاری و همکاری باید زمینه رشد و استقلال در حوزه تربیت نیروی انسانی متخصص و با کیفیت و همچنین ارتقای آموزش در منطقه فراهم شود.
 دکتر ظفرقندی در ادامه با بررسی مشکلات حوزه سلامت در مسجدسلیمان، افزود: بهسازی، مقاوم سازی و بازسازی مراکز درمانی اولویت ماست و با توجه به برنامه‌ریزی صورت گرفته، پیش‌بینی می‌شود حداکثر تا یکسال آینده این اقدامات در شهرستان مسجدسلیمان به پایان برسد.
 وی همچنین بر لزوم ارتقای سطح زیرساخت‌های حوزه سلامت اشاره کرد و گفت: ارتقای زیرساخت‌های این منطقه از اقدامات بسیار حائز اهمیت است که ذیل این امر تامین آمبولانس در دستور کار قرار گرفته است.
 در ادامه این نشست، دکتر بوستانی، سرپرست دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: چنانچه مردم عزیز منطقه در کنار ما باشند با تمام توان و امکانات قادر خواهیم بود از مشکلات و کمبودها عبور و وضعیت موجود را به یک وضعیت قابل قبول تبدیل کنیم.
دکتر رضا جباری، نماینده مردم شهرستان‌های مسجدسلیمان، هفتکل، لالی و اندیکا در مجلس شورای اسلامی و نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان نیز در این نشست با اشاره به محرومیت‌های گسترده در حوزه بهداشت و درمان این منطقه، به ویژه نبود بیمارستان در شهرستان‌های اندیکا و هفتکل و همچنین کمبود امکانات و تجهیزات در تنها بیمارستان مرجع منطقه، یعنی بیمارستان مسجدسلیمان، ابراز نگرانی کرد.
 وی با بیان اینکه این منطقه با وجود جمعیت قابل توجه و وسعت زیاد، تنها یک بیمارستان برای ارائه خدمات به بیش از ۳۰۰ هزار نفر دارد، بر ضرورت افزایش تعداد بیمارستان‌ها و مراکز درمانی در منطقه و مشکلات دیگری از جمله کمبود آمبولانس، فرسودگی زیرساخت‌های درمانی و عدم دسترسی آسان مردم به خدمات بهداشتی اشاره کرد و گفت: این مشکلات باعث شده تا مردم این منطقه با مشکلات جدی در زمینه سلامت روبرو شوند و در برخی موارد، جان خود را از دست دهند.
 وی با قدردانی از تلاش‌های کادر درمان و مسئولین محلی، خواستار توجه ویژه دولت و وزارت بهداشت به نیاز منطقه بر لزوم ایجاد دانشکده علوم پزشکی در منطقه شد و افزود: با توجه به پتانسیل‌های موجود در منطقه، ایجاد دانشکده علوم پزشکی می‌تواند به بهبود وضعیت بهداشت و درمان و تربیت نیروی انسانی متخصص در منطقه کمک کند.
  دکتر جباری در پایان با ابراز امیدواری به آینده‌ای بهتر برای مردم منطقه، بر لزوم همکاری همه دستگاه‌ها برای رفع مشکلات حوزه بهداشت و درمان تاکید کرد.



داشتن انضباط مالی ،لازمه مدیریت عادلانه است

کیاپرس : وزیر بهداشت گفت: با توجه به بدهی های مالی موجود در حوزه سلامت، لازمه مدیریت عادلانه، داشتن انضباط مالی است.

به گزارش  کیاپرس به نقل از وبدا، دکتر محمدرضا ظفرقندی که در قالب سفر استانی رئیس جمهور و هیات دولت به استان خوزستان سفر کرده است، در نشست جمع‌بندی با هیات رئیسه دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ضمن قدردانی از مهمان‌نوازی مردم خوزستان در سفر رئیس جمهور و هیات دولت به این استان، گفت: امیدوارم بتوانیم مشکلات موجود را مرتفع و مسیر پیشرفت را هموار سازیم.
 دکتر ظفرقندی افزود: توجه به شیب حرکت حوزه سلامت در استان خوزستان مهم است و باید بتوانیم با وجود مشکلات در کشور شیب این حرکت را صعودی نماییم.
 وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اظهارداشت: با توجه به بدهی های مالی موجود در دانشگاه علوم پزشکی و حوزه سلامت، لازمه مدیریت عادلانه، داشتن انضباط مالی است. بنابراین ابتدا لازم است مطالبات پرسنلی پرداخت و از این پس، پرداخت‌ها به صورت منظم برای پرسنل انجام شود تا انگیزه لازم را جهت خدمت به مردم داشته باشند.
وی همچنین بر به حداقل رسیدن نیروهای شرکتی در دانشگاه‌ها به منظور ساماندهی نیروها تاکید کرد.
 دکتر ظفرقندی با بیان اینکه نیروهای کادر درمان استان در حال جهاد هستند، افزود: علاوه بر مراجعه بیماران خوزستانی به مراکز درمانی استان، بیماران از استان‌های همجوار نیز جهت درمان به خوزستان مراجعه می‌کنند.
وزیر بهداشت با تاکید بر اهمیت توسعه گردشگری سلامت گفت: می‌توان با کمک خیرین و استفاده از ظرفیت‌های موجود در استان خوزستان، مشکلات زیرساخت‌ها را برطرف کنیم.
 دکتر ظفرقندی در خصوص سفر هیات دولت به خوزستان اظهارداشت: در این سفر با تقسیم مسئولیت‌ها تلاش کردیم مشکلات حوزه سلامت استان خوزستان را از نزدیک بررسی کنیم، به همین منظور معاونان وزارت بهداشت در شهرهای مختلف خوزستان حضور یافتند و وضع موجود مورد ارزیابی قرار گرفت.
 وزیر بهداشت افزود: برای این حوزه سلامت برنامه ریزی‌های مالی و بودجه‌ای صورت گرفت و به منظور تسریع در اجرای پروژه‌های سلامت در استان، مراکز دارای پیشرفت فیزیکی حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد در اولویت تامین اعتبار قرار گرفتند.
 وی به افتتاح چندین پروژه بهداشتی درمانی، ورزشی و خوابگاهی در این سفر اشاره کرد و گفت: در این سفر همچنین از روند ساخت چندین پروژه دیگر بازدید به عمل آمد و میزان پیشرفت آن‌ها مورد ارزیابی قرار گرفت.
وی گفت: بخش عمده‌ای از اعتبار این پروژه‌ها از منابع بودجه وزارت بهداشت و ظرفیت خیرین عزیز تامین شده است؛ به طور نمونه، در شهرستان باوی بیمارستان بسیار خوبی با بودجه خیرین در حال احداث است.
 وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پایان بیان کرد: با تامین منابع مالی لازم، تامین نیروی انسانی و همچنین اصلاح مدیریت در شرایطی که بهره‌وری و صرفه جویی در منابع بسیار ضروری است، می‌توانیم حرکت مثبتی در آینده‌ای نه چندان دور در حوزه سلامت استان خوزستان باهمدیگر رقم بزنیم.



طفل دو و نیم ساله با آسمانی شدنش جان دو نفر را نجات داد

کیاپرس : مسئول واحد فراهم آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: کبد و کلیه‌های کودک دو و نیم ساله، اهل و ساکن زرند که در اثر بیماری تشنج دچار مرگ مغزی شده بود، در شامگاه جمعه ۵ بهمن ماه برای پیوند به شیراز منتقل و به دو بیمار نیازمند دریافت عضو اهدا شد.

به گزارش  کیاپرس به نقل از وبدا، دکتر پیمان کارنما گفت: زنده یاد “رستا قلی زاده” ۲۶ دی ماه سال جاری به علت بیماری تشنج در بخش آی سی یو اطفال یک بیمارستان افضلی پور بستری و متاسفانه علی رغم تلاش کادر درمان دچار مرگ مغزی شده و پس از تایید مرگ مغزی توسط گروه متخصصان و دریافت رضایت اهدا عضو از خانواده، شامگاه جمعه پنجم بهمن ماه تحت عمل جراحی قرار گرفت و پس از برداشت کلیه ها و کبد وی برای پیوند به بیماران نیازمند به شیراز منتقل شد.

کارنما از زحمات و تلاش‌های هماهنگ کنندگان واحد فراهم آوری اعضای پیوندی کرمان، کادر جراحی، بیهوشی، دفتر پرستاری و سوپروایزری، کادر پرستاری بخش های آی سی یو اطفال یک ، پیوند کبد، اطاق عمل بیمارستان افضلی پور و نقلیه معاونت درمان قدردانی کرد.

به گفته کارنما این نهمین اهدا عضو در سال جاری است و تاکنون ۲۲۸ اهدای عضو در استان کرمان انجام شده است.




خونریزی‌های مقعدی را کاملاً جدی بگیرید/ کولونوسکوپی از ۵۰ سالگی توصیه می‌شود

ک کمکیاپرس/دانشیار گروه جراحی عمومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: سرطان‌ روده از جمله سرطان‌های قابل درمان است که اگر به‌موقع تشخیص داده شوند، موفقیت درمان آن افزایش می یابد.

به گزارش کیاپرس از وبدا، دکتر عباس عبداللهی اظهار کرد: ما باید با استفاده از ظرفیت رسانه‌ها مردم را نسبت به ضرورت و اهمیت غربالگری های مختلف از جمله غربالگری سرطان واقف کنیم و باید بدانیم که اگر این غربالگری انجام نشود و منتظر بروز علائم ناشی از آن باشیم مسیر درمان بیماری سخت و حتی ناممکن خواهد بود.

عضو هیئت علمی گروه جراحی عمومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ذکر این نکته که خونریزی‌ های گوارشی و مقعدی را باید کاملاً جدی گرفت، تأکید کرد: نباید خونریزی‌ های مقعدی را به حساب هموروئید بگذاریم و باید ضمن عدم هرنوع خود درمانی‌، با مشاهده کوچکترین علائم بلافاصه به پزشک مراجعه کنیم تا اقدام لازم صورت پذیرد و مشکل به‌وجود آمده به دلیل سهل‌انگاری تشدید نشود.

دکتر عبداللهی با بیان اینکه افراد باید با مشاهده نخستین علامت به‌موقع و بدون تأخیر به پزشک مراجعه کنند و از انجام کولونوسکوپی طفره نروند، خاطرنشان کرد: ما متأسفانه شاهد هستیم که بیماران بعد از ۶ ماه تا یک سال پس از علامت دار شدن و خوددرمانی به پزشک مراجعه می‌کند و در آنجا به دلیل سهل‌انگاری صورت گرفته و خوددرمانی نادرست صورت گرفته کار درمان آن فرد سخت و پیچیده شده است.

وی با اشاره به اینکه در سرطان‌های روده موضوع وراثت اهمیت دارد، بیان کرد: با توجه به شرایط وراثتی و ژنتیکی، سبک زندگی و تغذیه فرد و سایر فاکتورها و ویژگی‌های بیمار، روش درمانی و حتی پروتکل غربالگری را توصیه می‌کنیم و به طور مثال در فردی که سابقه سرطان روده در خانواده دارد سن غربالگری‌ها و فاصله‌ آن باید کاهش پیدا کند و اقدامات پیشگیرانه نیز در نظر گرفته شود.

دکتر عبداللهی گفت: انجام کولونوسکوپی به صورت عادی از ۵۰ سالگی به بعد توصیه می‌شود و به عبارتی دیگر افراد دارای سلامت خوب باید غربالگری منظم سرطان روده بزرگ را از سن ۵۰ تا ۷۵ سالگی داشته باشند.

وی افزود: البته در همین خصوص باید اشاره کنیم در صورت سالم بودن روده بزرگ هر ۱۰ سال یک بار کولونوسکوپی کافی است، اما در خانواده‌های پرخطر هم سن غربالگری‌ها کمتر خواهد بود و هم اینکه به این افراد فاصله زمانی ۲ تا ۳ سال به جهت سابقه خانوادگی‌شان توصیه می‌شود.




هر تخت بیمارستانی در تهران بین ۳.۲ تا ۷ کیلو گرم زباله تولید می کند

کیاپرس/رییس دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی گفت: هر تخت بیمارستانی در تهران بطور متوسط بین ۳.۲ تا ۷ کیلو گرم زباله تولید میکند که از میانگین جهانی فاصله دارد.

به گزارش خبرنگار کیاپرس، دکترعلیرضا زالی روز شنبه در تفاهم نامه همکاری بین انجمن مدیریت سبز ایران و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، افزود: البته درصد ناچیزی از این زباله های تولید شده از پسماندهای عفونی، اجسام تیز و خطرناک هستند به عبارتی بخش اعظم آنها زباله معمولی هستند اما همین تولید زباله هم زیاد می باشد.

وی ادامه داد: ما در تهران قبل از کرونا روزانه حدود ۲۰۰۰ تن زباله بیمارستانی تولید می شد که این مقدار در دوران کرونا به ۷ هزار تن رسید.

زالی بیان داشت: ما در دوران کرونا تجربه تلخ افزایش زباله بیمارستانی را داشتیم به عبارتی تولید روزانه زباله از ۲ هزار تن به ۷ هزار تن رسید.

وی بیان داشت: این کار حجم زیادی به فعالیت در بخش پسماند شهرداری تهران ایجاد کرده بود، اما خوشبختانه با مدیریت مناسب این موضوع آسیبی وارد نشده است.

وی افزود: اگر این موضوع مدیریت نمی شد، می توانست فاجعه بزرگ محیط زیستی بوجود آورد که خوشبختانه این موضوع به نحو مطلوب مدیریت شد، و شاهد این فاجعه نبودیم.

وی با اشاره به اینکه ما در حوزه پسماند بیمارستانی هم وضعیت مطلوبی نداریم، گفت: پیش بینی می شود ما در حوزه زباله های عفونی بیمارستانی حدود ۲۷ درصد نسبت به میزان جهانی بیشتر زباله تولید می کنیم.

وی با اشاره به اینکه اغلب بیمارستان های ما خیلی قدیمی هستند. گفت: حدود ۷۵ درصد بیمارستان های عمومی و ارجاعی تهران بیش از ۵۰ سال سابقه دارند.

فرسودگی بیمارستان‌ها هدر رفت انرژی را به دنبال داد

دکتر زالی در ادامه با اشاره به فرسودگی تعداد کثیری از بیمارستان‌های تهران و کشور و بالاتر بودن مصرف آب در بیمارستان‌های کشور نسبت به نرم جهانی، فرسودگی را یکی از دلایل هدررفت انرژی در بیمارستان‌ها عنوان کرد.

رییس دانشگاه با اشاره به اینکه به دلیل عدم هوشمندسازی مراکز درمانی از انرژی برق نیز بیش از نرم جهانی استفاده می‌کنیم اضافه کرد: این عدد نسبت به میانگین جهانی ۱۰ و یک دهم درصد بالاتر است.

به گفته دکتر زالی باید در ساخت و تجهیز بیمارستانها، سند انرژی داشته باشیم.

وی استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر را ضروری عنوان کرد و افزود: لازم است الزامات و معیارهای سخت‌گیرانه‌تری برای این موضوع دردستور کار باشد؛ به طور مثال با اینکه درصد تولید زباله‌های عفونی و اشیاء تیز و برنده پایین است ولی در ایران تولید زباله‌های عفونی از متوسط جهانی بالاتر است.