آخرین وضعیت عفونت های تنفسی در کشور/ آنفلوآنزا با ۳۰ درصد در صدر

کیاپرس/سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با اشاره به آخرین وضعیت عفونت های تنفسی در کشور، گفت: در حال حاضر آنفلوآنزا حدود ۳۰ درصد، RSV حدود ۹ درصد، راینو ویروس یا عامل سرماخوردگی حدود ۷ درصد و کرونا حدود ۲ درصد از عفونت های تنفسی در گردش در کشور هستند.

به گزارش کیاپرس از وبدا، دکتر قباد مرادی با بیان اینکه فصول پاییز و زمستان در نیم کره شمالی معمولا برای انتشار، تکثیر و انتقال عفونت های تنفسی، فصول مناسبی هستند، اظهار داشت: در کشورمان نظام مراقبت، رصد و شناسایی عفونت های تنفسی در این فصول فعال تر می شود و از دو ماه پیش تلاش کردیم گزارشی از عفونت های تنفسی در گردش را رصد و توصیه های لازم را به مردم، اعلام کنیم.

وی در خصوص نظام رصد عفونت های تنفسی در کشور گفت: نظام رصد این عفونت ها در کشورمان به دو شکل انجام می شود که در حالت اول، اگر فردی در بیمارستانها بستری شود و به آنفلوآنزا یا عفونت های تنفسی مشکوک باشد، آزمایش های لازم برای این فرد در همان بیمارستان و در برخی موارد در آزمایشگاه مرجع بررسی می شود. همچنین در حالت دوم، سعی داریم هر هفته تعدادی از نمونه های بیماران تنفسی را از نظر ۲۱ عامل عفونت های تنفسی بررسی کنیم.

سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت به انتشار اخباری در خصوص شیوع ویروس متاپنوموویروس در کشور چین، گفت: این ویروس جزو ۲۱ عامل عفونت های تنفسی است که همه ساله در کشور بررسی می شود و در برخی ماه‌های سال از جمله تا اردیبهشت ۱۴۰۳ مواردی از این ویروس داشته ایم که حداکثر حدود ۲ درصد از ویروس های در گردش در کشور می رسد اما پس از آن حداقل در سامانه‌های رصد ما دیده نشده‌است.




آشنایی با ویروس HMPV، علائم و راه های پیشگیری از آن

کیاپرس/ویروس متاپنومو ویروس HMPV در سال ۲۰۰۱ شناسائی شد، این ویروس در خانواده Pneumoviridae قرار دارد. ویروس متاپنوموویروس انسانی (HMPV) موجب بیماری دستگاه تنفسی فوقانی و تحتانی در هر سنی به ویژه در میان کودکان، سالمندان و افراد دارای ضعف سیستم ایمنی می شود.

به گزارش کیاپرس از وبدا، به مرور شناسائی و آگاهی در مورد این ویروس به عنوان یکی از علل مهم عفونت‌های تنفسی فوقانی و تحتانی افزایش یافت. علائم این بیماری به طور معمول شامل سرفه، تب، احتقان یا گرفتگی بینی و تنگی نفس است.

ممکن است HMPV پیشرفت کرده و موجب برونشیت یا پنومونی گردد و مشابه سایر ویروس هایی است که موجب عفونت های دستگاه تنفس فوقانی و تحتانی می شوند. دوره کمون تخمینی این ویروس ۳ تا ۶ روز و میانه طول مدت بیماری بسته به شدت آن متغیر اما مشابه سایر ویروسهای تنفسی است.

ویروس متاپنوموویروس از راه های ترشحات سرفه و عطسه، تماس نزدیک از طریق تماس و دست دادن و تماس با اشیاء یا سطوح آلوده به ویروس و سپس دست زدن به دهان، بینی یا چشم ها منتقل می شود و ممکن است در فصل عفونت های تنفسی، آنفلوانزا، RSV و HMPV چرخش همزمان داشته باشند.

پیشگیری

بهترین راه های پیشگیری از این بیماری شامل شستن مداوم دستها، خود داری از دست زدن به چشم، بینی و دهان با دست شسته نشده و خود داری از تماس نزدیک با افراد بیمار است. همچنین افرادی که دارای علائم سرماخوردگی هستند، ضروری است پوشاندن بینی و دهان هنگام عطسه و سرفه، شستن مرتب دستها با آب و صابون حداقل به مدت ۲۰ ثانیه، خود داری از استفاده از وسایل فردی مشترک (مانندقاشق، چنگال، لیوان)، خودداری از روبوسی و دست دادن و استراحت در منزل هنگام بیماری را در دستور کار قرار دهند.

تمیز کردن سطوح بالقوه آلوده (ماننددستگیره درب و اسباب بازی)، ممکن است به طور بالقوه از انتقال بیماری جلوگیری کند. در سطوح بیمارستانی نیز ضروری است موازین کنترل عفونت رعایت شود.

در آمریکا بطور روتین بررسی آزمایشگاهی HMPV انجام نمی شود و در صورت نیاز از طریق آزماش NAAT یا شناسائی آنتی ژن ویروس (ایمنوفلورسانس یا آنزیم ایمونواسی immunofluorescence or enzyme immunoassay انجام می شود. در کشور ما HMPV در کیت مالتی پلکس ۲۱ گانه ویروس های تنفسی قرار دارد و رصد می شود.

درمان متاپنوموویروس، علامتی و حمایتی است و در حال حاضر، درمان اختصاصی برای این ویروس وجود ندارد.همچنین در حال حاضر واکسنی برای پیشگیری از بیماری وجود ندارد. بنابراین بهترین راه، پیشگیری از ابتلا به بیماریها و از جمله این بیماری است.

HMPV در چین بر اساس رسانه های خبری

وزارت بهداشت چین در ۲۰ دسامبر ۲۰۲۴ اعلام کرده که سیستم رصد پنومونی ناشناخته را راه اندازی کرده و انتظار می رود موارد بیماریهای تنفسی طی زمستان بیشتر شود. هماهنگی برای تهیه پروتکل و آمادگی آزمایشگاهی در دستور کار قرار گرفته است. در این کشور در زمستان و بهار بیماری های حاد تنفسی مختلف وجود دارد.

موارد اخیر تنفسی این کشور شامل رینوویروس و HMPV است و تعداد موارد HMPV در گروه سنی زیر ۱۴ سال به ویژه در شمال چین روند صعودی نشان داده است. در رسانه های چین به مردم توصیه شده از استفاده کورکورانه از داروهای ضد ویروسی خود داری نمایند.

در این مقطع زمانی برای نیم کره شمالی افزایش موارد بیماری های حاد تنفسی از جمله آنفلوانزا،RSV و HMPV قابل انتظار است. در حال حاضر فعالیت آنفلوانزا در چین کمتر از مقطع زمانی مشابه در سال گذشته است.

مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت




هشدار درباره افزایش ابتلا به تب مالت در کشور

کیاپرس/رئیس اداره پیشگیری و کنترل بیماری‌های قابل انتقال از طریق دام به انسان وزارت بهداشت نسبت به افزایش ابتلا به تب مالت در کشور هشدار داد و تاکید کرد: طبق آمار ثبت‌شده در سال ۱۴۰۳، حدود ۱۸ هزار مورد ابتلا به تب مالت گزارش شده است، اما به دلیل مراجعه برخی بیماران به مراکز درمانی خصوصی، احتمالاً تعداد واقعی مبتلایان بیشتر از این رقم باشد.

به گزارش کیاپرس از وی بدا، دکتر محمدرضا شیرزادی توضیح داد که تب مالت یک بیماری باکتریایی است که در دام‌ها وجود دارد و از طریق تماس انسان با دام‌های آلوده یا محیط آلوده، از جمله تنفس و یا مصرف فرآورده‌های دامی آلوده، منتقل می‌شود.

دکتر شیرزادی اشاره کرد که گاهی اوقات این بیماری در آزمایشگاه‌ها نیز به افراد منتقل می‌شود.

وی افزود که باکتری تب مالت انواع مختلفی دارد، اما گونه‌های مهم آن معمولاً دام‌هایی مانند گوسفند و گاو را درگیر می‌کند. اخیراً، این بیماری در فک‌های دریایی نیز مشاهده شده است.

رئیس اداره پیشگیری و کنترل بیماری‌های قابل انتقال از طریق دام به انسان وزارت بهداشت ادامه داد که تب مالت می‌تواند به سه شکل «حالت حاد، که با تب ناگهانی و احساس بدن درد همراه است»، «حالت تب دار حاد، که با عوارض موضعی مانند تورم مفاصل همراه است» و «حالت مزمن، که ممکن است شامل تب، سرفه، درد مفاصل، کمردرد و سایر علائم باشد» همراه باشد.

وی هشدار داد که در صورت عدم تشخیص به موقع، تب مالت می‌تواند منجر به عوارض جدی مانند ابتلا به بیماری‌های دریچه‌ای قلب، اختلالات عصبی، چرک در ستون مهره‌ها و گرفتگی استخوان‌های ستون فقرات شود.

دکتر شیرزادی همچنین با اشاره به کاهش قابل توجه شیوع بیماری تب مالت در بسیاری از کشورهای اروپایی، غرب آمریکا، استرالیا و کانادا، علت این کاهش را واکسیناسیون دامی عنوان کرد و افزود که این واکسیناسیون باعث متوقف شدن ابتلا در دام‌ها می‌شود.

وی همچنین به افزایش قابل توجه موارد ابتلا به تب مالت در مناطق مدیترانه، آسیا، آفریقا و جنوب و مرکز آمریکا اشاره کرد و گفت که در گذشته پیش‌بینی می‌شد سالانه حدود ۵۰۰ هزار مورد تب مالت در دنیا رخ دهد، اما اکنون این تعداد به حدود ۱.۵ الی ۲ میلیون نفر در سال رسیده است.

دکتر محمدرضا شیرزادی همچنین در ادامه گفت و گو با وبدا به عوارض مختلف بیماری تب مالت اشاره کرد و توضیح داد: یکی از عوارض شایع این بیماری، مشکلات استخوانی است. در حدود ۴۰ درصد از مبتلایان، کمردرد و درد در نواحی پشت، کمر و شانه مشاهده می‌شود. همچنین، گاهی اوقات علائم ریوی مانند سرفه‌های خشک و حتی درد در ناحیه ریه‌ها نیز ممکن است بروز کند و در موارد شدیدتر، عفونت‌های ریوی مانند آبسه ریه رخ دهد.

رئیس اداره پیشگیری و کنترل بیماری‌های قابل انتقال از طریق دام به انسان وزارت بهداشت افزود: عوارض عصبی نیز از جمله مشکلاتی است که می‌تواند همراه با تب مالت باشد.

به گفته دکتر شیرزادی، برخی از بیماران ممکن است دچار افسردگی، اختلالات حافظه و حتی ابتلا به مننژیت و آنسفالیت شوند که این وضعیت‌ها می‌تواند بسیار جدی و ماندگار باشد.

وی همچنین تأکید کرد که در موارد نادر، تب مالت می‌تواند منجر به عوارض قلبی مانند آندوکاردیت (التهاب دریچه‌های قلب) شود. این عوارض، به ویژه در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع، می‌تواند تأثیرات طولانی‌مدت و پیچیده‌ای بر سلامت افراد داشته باشد.




چه کسانی کاندید جراحی چاقی هستند؟

کیاپرس/عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: جراحی چاقی برای افراد با BMI (توده بدنی) بالای ۴۰ که شکست های متعدد رژیم غذایی را کسب کرده اند کاندید جراحی چاقی است. 

به گزارش کیاپرس از وبدا، دکتر وحید جمعه زاده فوق تخصص جراحی چاقی با اشاره به اینکه شاخص توده بدنی نسبت وزن به کیلوگرم به قد به توان ۲ محاسبه می شود، گفت: توده بدنی ۲۰ تا ۲۵ اضافه وزن نرمال و قابل کنترل است ولی  توده بدنی ( BMI) 30 تا ۳۵ به دلیل عوارضی که بر سلامتی باقی می گذارد کاندید عمل جراحی چاقی در سایر کشورها هستند، اما در کشور ما توده بدنی ( BMI) 40 تا ۴۵ کاندید جراحی چاق تحت پوشش بیمه ای هستند زیرا عوارض چاقی بسیار گران قیمت تر از هزینه جراحی چاقی برای فرد و نظام سلامت است . 

وی با بیان اینکه جراح چاقی باعث بهبود دیابت و فشار خون تا ۷۰ درصد و چربی خون تا ۹۰ درصد کنترل می شود، گفت: یکی از مهمترین علل جراحی چاقی کاهش وزن و کنترل بیماریها است. 

جمعه زاده با بیان اینکه ریسک جراحی چاقی بین یک تا دو درصد است و  عارضه ها بلافاصله قابل درمان است گفت: بیماران برای انجام جراحی چاقی حتما به مدارک پزشکی دقت کنند تا عوارض جراحی به حداقل برسد.

وی بیان کرد: چاقی باعث عارضه هایی مانند  بیماریهای دیابت، چربی خون، زانو درد، کمردرد ، افزایش احتمال ابتلا به انواع سرطان ها  می شود علاوه براین  افراد چاق کارایی خوبی ندارد .




ویروس HMPV جدید نیست

کیاپرس/ویروس HMPV جدید نیست و بعنوان ویروسی فصلی در ایام سرد هرسال در اکثر کشورهای دنیا در حال چرخش است.

به گزارش کیاپرس از وبدا، بهترین اصل در همه بیماریهای واگیر، رعایت بهداشت فردی و اجتماعی است.

ضمن رعایت این اصول و عدم توجه به فضاسازی‌های مجعول، اخبار موثق را از مراجع رسمی و معتبر از جمله وبدا پیگیری کنید.




ورزش؛ پیری را به تأخیر می اندازد

کیاپرس/عضو هیئت علمی گروه فیزیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی مشهد  با بیان اینکه نتایج مطالعات و بررسی ها نشان می دهند که حتی ورزش سبک و ساده می تواند پیری را به تأخیر انداخته و باعث جوان ماندن افراد شود، گفت: نتایج آزمایشات نشان می دهند که ورزش قلب را قوی تر، وضع تنفس را بهتر ، عضلات و ماهیچه ها را فعال تر ، استخوان ها را محکم تر و بدن را سالم و روحیه را تقویت می کند . 

به گزارش کیاپرس از وبدا، دکتر سلمان نظری مقدم با بیان اینکه افزایش تراکم استخوان و جلوگیری از پوکی استخوان از مزایای فعالیت ورزشی در دوران سالمندی است، افزود: ورزش با افزایش استحکام استخوان، شروع پوکی استخوان را به تأخیر می اندازد.

وی با اشاره به اینکه بهبود خود باوری و ایجاد حس استقلال از آثار مثبت فعالیتهای ورزشی در دوران سالمندی است، اظهار داشت: یکی از نگرانی های مهم در افراد مسن از دست دادن کنترل، وابستگی یا تحمیل شدن به دیگران است که  ورزش کمک می کند تا افراد مسن، ظرفیت بیشتری برای انجام فعالیت های روزمره زندگی داشته باشند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه افزایش متابولیسم بدن در سالمندی نیز یکی دیگر از فواید تحرک است، گفت: انجام تمرین های قدرتی عضلانی، سوخت و ساز و متابولیسم بدن را افزایش می دهد که  این نکته می تواند.

وی با اشاره به اینکه  افزایش تعادل و هماهنگی بدن در سالمندی یکی دیگر از فواید انجام فعالیت های ورزشی است، بیان کرد: افراد سالمند کاهش طبیعی در تعادل و هماهنگی بدن پیدا می کنند که این وضعیت با فعالیت ورزشی به تعویق میافتد و مانع سقوط و زمین خوردن فرد می شود. 

دکتر نظری مقدم با اشاره به اینکه انجام فعالیتهای ورزشی به گسترده شدن روابط اجتماعی افراد سالمند کمک می کند، گفت: با افزایش سن به دلیل انحطاط دیسک ستون مهره ها، که باعث تغییر در شکل حفره قفسه سینه می شود، عملکرد ریوی کاهش می یابد.

وی با اشاره به اینکه مطالعات نشان داده است که فعالیت های بدنی مانند ورزش ایروبیک می تواند ابزار مهمی جهت پیشگیری و درمان دیابت غیر وابسته به انسولین باشد، گفت: بهبود گردش خون ، کاهش ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی، نیز از دیگر فواید انجام فعالیتهای ورزشی در دوران سالمندی است.