سیگاری‌ها مراقب باشند؛ سرطان مثانه در کمین است

کیاپرس/عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان و فلوشیپ کلیه و مجاری ادراری گفت: افراد سیگاری نخستین گروه از افرادی هستند که در معرض ابتلا به سرطان مثانه قرار دارند.

به گزارش وبدا، دکتر حبیب‌اله موسوی بهار با اشاره به علل و عوامل بروز بیماری سنگ کلیه اظهار کرد: علل تشکیل سنگ کلیه را می‌توان به دو دسته غیرقابل تغییر مثل ژنتیک و علل قابل تغییر تقسیم کرد که می‌توان با پیشگیری، از بروز علل قابل تغییر از ابتلا به بیماری پیشگیری یا درمان آن را تسهیل کرد.

وی تصریح کرد: مشاغلی که گرمای زیاد را تحمل می‌کنند، داشتن رژیم غذایی نامناسب و پُرنمک، مصرف بیش از اندازه گوشت قرمز، و اضافه وزن در افراد از جمله عواملی است که می‌تواند بر ایجاد و تشدید سنگ کلیه مؤثر واقع شود همچنین محیط زندگی در این موضوع اثرات انکارناپذیری دارد.

این فلوشیپ و متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری تناسلی ادامه داد: برای پیشگیری از بروز سنگ کلیه، مقدار مصرف آب برای بزرگسال بیش از ۸ لیوان آب باید باشد و میزان آب مورد نیاز بدن را می‌توان از رنگ ادرار فرد تشخیص داد چراکه رنگ ادرار باید روشن باشد و اگر به سمت غلظت رفته باشد به این معنی است که آب بدن کم است و باید آب بیشتر مصرف شود.

وی در ادامه به شیوع بیماری سرطان مثانه به عنوان یکی از سرطان‌های شایع کشور اشاره و بیان کرد: سرطان مثانه یکی از شایع‌ترین سرطان‌ها در تمام جهان است که مهمترین علت ایجاد آن مصرف سیگار و دود است.




دوره آموزشی به سوابق کار بهورزان افزوده می شود

کیاپرس/ وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اظهار داشت: به دنبال آن هستیم تا دوره آموزش بهورزان به سابقه کاری‌ آنها اضافه شود.

به گزارش وبدا، دکتر محمد رضا ظفرقندیروز پنجشنبه در حاشیه همایش تقدیر از بهورزان، مراقبین سلامت و مربیان بهورزی که به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد در جمع خبرنگاران افزود: یکی از کارهای پیش رو نوشتن لایحه‌ای با موضوع اضافه شدن دوره آموزش بهورزان به سوابق کاری‌شان بوده و این لایحه پس از تنظیم تقدیم مجلس شورای اسلامی می‌شود.
وی تصریح کرد: باید لایحه‌ای برای رفع مشکل بهورزان آماده نموده و به مجلس شورای اسلامی تقدیم کنیم تا که دوران آموزششان به سوابق کاری‌شان اضافه شود.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: گرچه کارهای ما پاسخگوی زحمات آنها نیست، اما تمام تلاشمان را در جهت کمک به این قشر زحمتکش داریم.

دکتر ظفرقندی گفت: ما پیگیر خواسته‌های به‌حق مردم در حوزه سلامت هستیم و تلاش می‌کنیم آنگونه که شایسته است خدمتگزار هموطنان عزیزمان باشیم.

وی با بیان اینکه نخستین خانه بهداشت کشور در سال ۱۳۵۵ در یکی از مناطق روستایی ارومیه ایجاد شد و امروز حدود ۱۸ هزار خانه بهداشت در مناطق روستایی فعال است خاطر نشان کرد: در حال حاضر ۲۹ هزار بهورز در مناطق روستایی کشورمان در حال خدمت هستند که در مسیر ارتقاء شاخص های سلامت تلاش می کنند.

تقدیر از ۵۱۸ بهورز، مراقب سلامت و مربی بهورزی نمونه کشوری از سراسر کشور

با حضور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از ۵۱۸ بهورز، مراقب سلامت و مربی بهورزی نمونه کشوری از سراسر کشور در مشهد تقدیر به عمل آمدند.




پوشش حدود ۱۰۰ درصدی واکسیسناسیون در کشور

کیاپرس/معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از پوشش تقریبا ۱۰۰ درصدی واکسیناسیون در کشور خبر داد و گفت: سبد واکسیناسیون در ایران بسیار بالاتر از دیگر کشورها است.

به گزارش کیاپرس از وبدا، دکتر علیرضا رئیسی در مراسم تقدیر از بهورزان و مراقبین سلامت نمونه کشوری که به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد، ضمن قرائت پیام دکتر پزشکیان رئیس جمهور کشورمان و قدردانی از تمامی بهورزان و مراقبین سلامت که در خط مقدم نظام سلامت در حال تلاش هستند اظهار کرد: بهورزان در طول تاریخ سلامت کشور همواره افتخار آفرین بودند و خالصانه در حال خدمت به مردم در اقصی نقاط این کشور هستند.

وی با بیان اینکه بزرگترین ویژگی بهورزی این است که بهورز از جنس مردم است و با زبان و گویش محل خدمت خود آشناست، خاطرنشان کرد: بهورزان به‌طور همزمان هم آموزش‌های تئوری و هم آموزش‌های عملی را طی می کنند و از منظم‌ترین سیستم‌های بهداشتی و حمایتی برخوردار هستند و سیستم شبکه به عنوان یک الگوی موفق در جهان معرفی شده است.

معاون بهداشت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، شاخص های بهداشتی به طور چشمگیری افزایش یافته است تصریح کرد: شاخص امید به زندگی در ۴۰ سال پیش کمتر از ۵۵ سال بود و در حال حاضر این میزان به ۷۸ سال رسیده است و این افزایش طول عمر نتیجه و حاصل تلاش نظام سلامت و توسعه و پیشرفتی است که شکل گرفته است.

دکتر رئیسی با بیان اینکه میزان مرگ و میر نوزادان در گذشته ۱۵۰ در هر ۱۰۰ هزار نفر بود و امروزه این شاخص به کمتر از هشت رسیده است تصریح کرد: میزان مرگ و میر مادران باردار نیز بسیار کاهش یافته و علاوه بر این مرگ و میر کودکان زیر ۵ سال، مراقبت از مادران باردار، پوشش واکسیناسیون و بسیاری دیگر از شاخص های سلامت نظیر دسترسی به آب سالم ارتقاء پیدا کرده است که این امر ثمره تلاش فعالان عرصه بهداشت به ویژه بهورزان است.

وی افزود: پوشش واکسیناسیون در کشورمان تقریبا نزدیک به ۱۰۰ درصد است و امسال ۲ واکسن پنوموکوک و روتاویروس به چرخه واکسیناسیون کشور اضافه شد و سبد واکسیناسیون در ایران بسیار بالاتر از دیگر کشورها بوده است.

معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اضافه کرد: یکی از مهمترین اقدامات در حوزه پیشگیری بحث واکسیناسیون بوده و وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم نگاه ویژه‌ای به این موضوع دارد.

دکتر رئیسی تاکید کرد: وزیر بهداشت، نگاه ویژه‌ای به تمامی بخش‌های حوزه سلامت از جمله موضوع بسیار مهم بهداشت و پیشگیری دارد و خبر خوب به بهورزان هم اینکه نگاهی ویژه در بحث مسکن آنان خواهد شد و لایحه‌ای هم به مجلس شورای اسلامی در جهت اضافه شدن ۲ سال آموزش در سابقه خدمتی بهورزان ارسال خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: یکی از بحث‌هایی که در حال پیگیری هستیم و موانع قانونی آن هم رفع شده ارتقاء حوزه بهورزی و لحاظ شدن مدارک تحصیلی در سنوات خدمتی و حقوق پرداختی‌ بهورزان است، بهورزانی که بسیاری از آنها تحصیلات دانشگاهی در رشته تخصصی‌شان دارند.

معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: همه ساله تلاش‌ها و زحمات زیادی برای مراسم روز بهورز برگزار می‌شود و در اینجا جا دارد که از تمامی این عزیزان تقدیر و تشکر نماییم.




آیا آلودگی هوا می تواند در تشدید آنفلوآنزا موثر باشد؟

کیاپرس/عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی به تاثیر آلودگی هوا بر شدت آنفلوآنزا اشاره کرد و‌ گفت: آلودگی هوا می تواند بیماری آنفلوانزا را تشدید کند، به عبارتی آلودگی هوا شدت این بیماری را بیشتر کرده است.

دکتر داود یادگاری نیا در گفت و گو با خبرنگار کیاپرس اظهار داشت: آلودگی هوا علاوه تاثیر بر آنفلوآنزا می تواند مشکلات ریوی را هم تشدید کند.

وی اظهارداشت: هر چند ما توقع داشتیم در اوایل مهرماه این بیماری بیشتر شود اما این کار به تعویق افتاده است و الان با پیک اپیدمی فصلی آنفلوآنزا در کشور مواجه هستیم.

وی ادامه داد: احتمالا این وضعیت تا چند هفته آینده طول می کشد و بعد از آن روبه افول خواهد رفت.

وی بیان داشت: هنوز نمی توان گفت که پاندمی آنفلوآنزا ایجاد شده بلکه همان اپیدمی فصلی است که یک مقداری شیوع آن به تاخیر افتاده است.

وی افزود: در حال حاضر تعداد بستری ها در مراکز درمانی افزایش یافته و افرادی که مبتلا به بیماری های زمینه ای، قلبی، ریوی میزان بستری شأن در بیمارستان ها بیشتر می کند.

وی با اشاره به اینکه شیوع آنفلوآنزا به علت تغییرات آب و هوای یک مقداری دیرتر شروع شده است، افزود: معمولا در شیوع بیماری های ویروسی از جمله آنفلوآنزا تغییر دما نقش دارد.

وی افزود: آنفلوآنزا می تواند زمینه ای افراد را فعال کند و این افراد با رعایت اصول بهداشتی باید بیشتر مراقب خود باشند.

وی ادامه داد؛ تاکنون ویروس جدید در جامعه منتشر نشده بلکه همان ویروس آنفلوانزا است به عبارتی این بیماری شیوع پیدا کرده است.




هشدار؛ ایران همچنان در مدار «کم زایی»/آیا وارد چاله جمعیتی شدیم؟

کیاپرس- موسوی/چندین سالی است که با کاهش زاد و ولد یا همان«کم زایی» مواجه هستیم ، رییس سازمان نظام پزشکی روز گذشته در دومین کنگره کشور چالش های زایمان اعلام کرد «میزان ولادت‌ ها در سال ۱۴۰۲ نسبت به ۴۰ سال گذشته ۶۰ درصد کاهش یافته است.».

به گزارش خبرنگار کیاپرس، متاسفانه این روند در سال های شتاب گرفته و وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم گفته «برای اولین بار ولادت‌ ها در سال ۱۴۰۳ در ایران برای اولین بار به زیر یک میلیون نفر می‌رسد.»

حال این سوال اساسی مطرح می شود که آیا وارد سیاه چاله جمعیتی شده ایم؟ که باز هم رییس سازمان نظام پزشکی کشور در این کنگره اعلام کرد «سه استان‌ وارد چاه جمعیتی شده‌اند و نرخ جایگزینی جمعیت در آن‌ها بسیار پایین است.»

وی تاکید کرد که «اگر این روند ادامه یابد، در سال ۱۴۱۵ رشد جمعیت کشور به صفر خواهد رسید، به‌طوری که میزان تولدها و مرگ و میر برابر خواهد شد.».

دکتر مرضیه وحید دستجردی، دبیر ستاد ملی جمعیت، هم با تاکید بر بحران کاهش جمعیت و سالمندی سریع کشور گفت: «اگر روند فعلی ادامه یابد، تا سال ۱۴۳۰، حدود ۳۳ درصد جمعیت ایران سالمند خواهند بود. این در حالی است که اکنون تنها ۱۰ درصد جامعه را سالمندان تشکیل می‌دهند.»

بحران جمعیت؛ ولادت‌ها در ایران برای اولین بار به زیر یک میلیون نفر می‌رسد

هشدار وزیر بهداشت درباره کاهش بی‌سابقه ولادت‌ها
محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، از خطر کاهش شدید جمعیت در کشور خبر داد و گفت: «طبق بررسی‌ها، تعداد ولادت‌ها در سال ۱۴۰۳ برای نخستین‌بار به زیر یک میلیون نفر خواهد رسید. این مسأله بسیار نگران‌کننده است.»

او با اشاره به کاهش نرخ باروری در سال‌های اخیر اظهار کرد: «نرخ باروری از ۲.۰۱ در سال ۱۳۹۵ به ۱.۶۶ رسیده است. اگر این رقم به ۱.۱ برسد، کشور در چاله جمعیتی گرفتار خواهد شد.» ظفرقندی کاهش مداوم تعداد ولادت‌ها در کشور را یک بحران جدی دانست که نیازمند اقدام فوری است.

رئیس سازمان نظام پزشکی: ۳ استان وارد چاه جمعیتی شدند
دکتر محمد رئیس‌زاده، رئیس کل سازمان نظام پزشکی، در دومین کنگره علمی «چالش‌های بالینی زایمان و جوانی جمعیت» اعلام کرد: «میزان ولادت‌ها در سال ۱۴۰۲ نسبت به ۴۰ سال گذشته ۶۰ درصد کاهش یافته است.» وی با اشاره به آمار تولدها در دهه ۱۳۶۰ گفت: «در سال ۱۳۶۲، دو میلیون و ۲۰۰ هزار تولد زنده و تنها ۲۲۰ هزار مرگ و میر ثبت شد، اما در سال ۱۴۰۲، این آمار به یک میلیون و ۵۷ هزار تولد زنده و ۴۴۰ هزار مرگ و میر کاهش یافت. این تغییر نشان‌دهنده کاهش شدید نرخ تولد در ایران است.»

رئیس‌زاده همچنین از بحران جمعیتی در سه استان کشور خبر داد و گفت: «این استان‌ها وارد چاه جمعیتی شده‌اند و نرخ جایگزینی جمعیت در آن‌ها بسیار پایین است. اگر این روند ادامه یابد، در سال ۱۴۱۵ رشد جمعیت کشور به صفر خواهد رسید، به‌طوری که میزان تولدها و مرگ و میر برابر خواهد شد.»

جمعیت ایران در مسیر سالمندی سریع
دکتر مرضیه وحید دستجردی، دبیر ستاد ملی جمعیت، نیز با تاکید بر بحران کاهش جمعیت و سالمندی سریع کشور گفت: «اگر روند فعلی ادامه یابد، تا سال ۱۴۳۰، حدود ۳۳ درصد جمعیت ایران سالمند خواهند بود. این در حالی است که اکنون تنها ۱۰ درصد جامعه را سالمندان تشکیل می‌دهند.»

وی افزود: «در حال حاضر، متوسط سن جامعه از ۲۲ سال به ۳۲ سال رسیده است که نشان‌دهنده سرعت بالای روند سالمندی است. اگر این کاهش نرخ جمعیت کنترل نشود، ایران تا سال ۲۱۰۰ دیگر به‌عنوان یک کشور بزرگ شناخته نخواهد شد.»

درخواست برای همکاری همه‌جانبه جهت حل بحران جمعیت
دکتر دستجردی با اشاره به پیامدهای اجتماعی و اقتصادی این بحران، خواستار توجه جدی مسئولان به کاهش نرخ رشد جمعیت شد و گفت: «این مسأله یک بحران چندعاملی است که نیازمند توجه به عوامل فرهنگی و اجتماعی است.»

او از تمامی نهادهای کشور خواست تا با همکاری و اقدامات عملی، از ادامه روند کاهش جمعیت جلوگیری کنند و تأکید کرد: «متخصصان زنان و زایمان مسئولیت سنگینی در حفظ سلامت مادران و نوزادان و جلوگیری از کاهش جمعیت دارند. این موضوع باید به یک گفتمان عمومی تبدیل شود تا بتوان بحران جمعیت را مدیریت کرد.»

به گفته دستجردی، چالش کاهش جمعیت، همکاری‌های ملی و حمایت از برنامه‌های بهداشتی و اجتماعی را می‌طلبد و باید تمامی ارگان‌ها برای حفظ آینده جمعیت کشور به‌طور مشترک تلاش کنند.




۱۷۵ نفر براثر گازگرفتگی فوت کردند/ افزایش ۱۵ درصدی مسمومین

کیاپرس/براساس اعلام اورژانس کشور، از ابتدای مهر تا ۱۱ دی ماه امسال ۱۷۵ نفر به دلیل مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن (CO) جان باختند در حالیکه این تعداد در دوره زمانی اول مهر تا ۳۰ آذر امسال، ۱۲۹ نفر بودند که نشان دهنده افزایش تعداد فوتی ها است.

به گزارش کیاپرس، بیشترین موارد فوتی در این دوره مربوط به استان‌های تهران با ۲۸ و اصفهان با ۲۴ نفر و خراسان رضوی با ۱۵ نفر بوده است.

همچنین تعداد کل مسمومین ناشی از گاز CO به ۳۲۴۷ نفر رسید که نسبت به سال قبل ۱۵ درصد افزایش داشته است.

از این تعداد، ۲۴۴۲ نفر به مراکز درمانی اعزام شده‌اند که رشدی ۲۳ درصدی را نشان می‌دهد و ۶۳۰ نفر نیز در محل درمان شده‌اند.

تهران با ۳۸۷ نفر، آذربایجان غربی با ۳۲۸ نفر و خراسان رضوی با ۳۱۲ نفر، بیشترین آمار مسمومیت را در این دوره به خود اختصاص داده‌اند.

براساس گزارش‌ها، ۵۲ درصد از افراد مسموم‌ شده را زنان تشکیل می‌دهند و ۴۳ درصد مردان و ۵ درصد کودکان زیر ۵ سال هستند.

نکته قابل توجه این است که ۸۱ درصد از این مسمومیت‌ها در منازل مسکونی رخ داده و عمده دلیل آن نقص در لوله‌کشی و استفاده نادرست از آبگرمکن‌ها و بخاری‌های گازی بوده است.




دبیر شورای آموزش دندانپزشکی: کمبود عضو هیات علمی دانشگاه داریم

اختصاصی – کیاپرس/دبیر شورای آموزش دندانپزشکی و تخصصی اظهارداشت: ما در حوزه دندان پزشکی بین ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ عضو هیات علمی کمبود داریم.

دکتر مهدی کدخدازاده در پاسخ به این سوال خبرنگار کیاپرس که وضعیت اعضای هیات علمی دانشگاه ها چطور است؟ گفت: وضعیت افتضاح است، به عبارتی وضعیت اصلا خوب نیست.

وی گفت ؛ یکی از بزرگترین ترین چالش ها در حوزه دندان پزشکی کمبود، هیات علمی مجربی است که توانمندی و تجربه کافی برای این حوزه را داشته و علاقمند همه به حضور در دانشگاه باشد.

وی، شرایط فعلی دانشگاه را شرایط سختی اعلام کرد و بیان داشت : متاسفانه اعضای هیات علمی دانشگاه ها بی انگیزه شدند .

وی یکی از چالش های جدی را کمبود اعضای هیات علمی اعلام کرد و افزود: در دو دهه اخیر تعداد دانشکده های دندان پزشکی چند برابر شده اما زیرساخت و از همه مهمتر اعضای افزایش نیافته است.

وی با اشاره به اینکه قوانین سخت گیرانه سبب شده تا افراد تمایلی به عضو هیات علمی شدن، نداشته باشند،گفت: خیلی از این افراد علاقه مند هستند و تجربه خوبی هم دارد، اما می گوید اگر عضو هیات علمی دانشگاه شوم، نمی گذارند مطلب بزنیم.