آیا مصرف ویتامین D برای زنان باردار مفید است؟

کیاپرس/عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز از ویتامین D به عنوان یک ماده غذایی بسیار مهم در بارداری سالم یاد کرد و گفت: مصرف مکمل ویتامین D در مادران باردار به تنهایی احتمال خطر ابتلا به دیابت حاملگی، وزن کم تولد هنگام تولد و خطر خونریزی شدید پس از زایمان را کاهش می دهد.

به گزارش کیاپرس از وبدا، دکتر پروین یداللهی با بیان اینکه ویتامین D یا ویتامین «آفتاب» یکی از ویتامین هایی است که در بدن هنگام قرار گیری در معرض نور خورشید تولید می شود، افزود: علاوه بر داشتن فواید بیشمار این ویتامین برای بدن مانند سلامت استخوان، مغز، قلب و عروق، ایمنی، سوخت و ساز بدن و تنفس می تواند به عنوان یک ماده غذایی بسیار مهم در یک بارداری سالم باشد.

وی در خصوص مزایای مصرف ویتامین D برای مادران باردار، گفت: زنان بارداری که ویتامین ۳D را با دُز ۱۰۰۰ روزانه مصرف کرده اند، به طور قابل توجهی به بهبود سوخت و ساز بدن کمک می کنند و از سوی دیگر وزن کم نوزاد هنگام تولد با میزان ویتامین D در بدن مرتبط است.

این متخصص بهداشت باروری با اشاره به اثرات ویتامین دی موجود در بدن مادران باردار بر جنین و همچنین نوزادان تازه متولد شده و حتی سلامت کودک در زندگی آینده او، خاطرنشان کرد: به دلیل عدم قرار گرفتن در معرض مستقیم آفتاب (به دلایل مختلف)، کمبود ویتامین D در رژیم غذایی (بدون مکمل) یا عوامل ژنتیکی موجب می شود تا میزان ویتامین D تولید شده در بدن بسیار کاهش پیدا کند.

دکتر یداللهی تصریح کرد: استفاده از ضد آفتاب، انتخاب رژیم غذایی نادرست، مصرف مکمل ویتامین ۳D ناکافی و موقعیت جغرافیایی می تواند خطر کمبود این ویتامین را افزایش دهد.

وی ادامه داد: کمبود ویتامین D در بدن در سه ماهه نخست بارداری احتمال به وجود آمدن محدودیت های رشد جنینی را افزایش می دهد و همواره از سوی متخصصان زنان و زایمان توصیه می شود با توجه به اهمیت نقش این ویتامین در بدن از به وجود آمدن عوارض دیگر پس از انجام آزمایش خون و مشخص شدن میزان ویتامین D در بدن، مصرف مکمل های این ویتامین آغاز شود.




آینده جمعیت کشور در خطر است

کیاپرس/دبیر ستاد ملی جمعیت کشور با تاکید بر اهمیت وضعیت سلامت مادران و نوزادان، به نقش حیاتی متخصصین زنان و زایمان در کاهش مرگ و میر مادران و نوزادان اشاره کرد و خواستار حمایت بیشتر از این گروه پزشکی شد.

به گزارش کیاپرس، دکتر مرضیه وحید دستجردی در دومین کنگره کشوری چالش‌های بالینی زایمان همچنین به چالش‌های کاهش رشد جمعیت و سالمندی سریع کشور پرداخت و از همه مسئولین خواست تا برای حل این معضل همکاری کنند.

تلاش‌های مستمر در کاهش مرگ و میر مادران و نوزادان

دکتر وحید دستجردی با تشکر از انجمن متخصصین زنان و زایمان، از آن‌ها به خاطر پیگیری‌های مستمر در رفع مشکلات زنان و مادران باردار تقدیر کرد.

وی با اشاره به دستاوردهای چشمگیر کشور در کاهش مرگ و میر مادران باردار، اظهار داشت: «قبلاً نرخ مرگ و میر مادران باردار در کشور حدود ۲۴۵ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر بود، اما در حال حاضر این رقم به ۱۹ تا ۲۱ نفر کاهش یافته است که این کاهش بی‌نظیر در دنیا محسوب می‌شود. کشور ما در کاهش مرگ و میر مادران باردار دومین کشور پیشرو در جهان است.»

آینده جمعیت کشور در خطر است

دکتر وحید دستجردی همچنین به بحران جمعیتی کشور اشاره کرد و افزود: «جمعیت کشور ما در حال پیر شدن است و اگر این روند ادامه یابد، در سال ۱۴۳۰، ۳۳ درصد از جمعیت کشور سالمند خواهند شد. امروز ۱۰ درصد جامعه ما سالمند هستند، اما تا ۴۰ سال آینده این میزان به سه برابر خواهد رسید که چالش‌های اجتماعی و اقتصادی زیادی را به دنبال خواهد داشت.»

وی افزود: «اگر روند کاهش جمعیت ادامه پیدا کند، کشور ما در سال ۲۱۰۰ دیگر به عنوان یک کشور بزرگ شناخته نخواهد شد. در حال حاضر، متوسط سن جامعه ما از ۲۲ سال به ۳۲ سال افزایش یافته است و این نشان‌دهنده سرعت بالای روند سالمندی است.»

حمایت از متخصصین زنان و زایمان برای حفظ سلامت مادران و نوزادان

دبیر ستاد ملی جمعیت کشور همچنین از مسئولین خواست تا به مشکلات متخصصین زنان و زایمان توجه بیشتری داشته باشند و برای رفع موانع و مشکلات آنها اقدام کنند.

وی بر ضرورت ایجاد انگیزه در میان پزشکان جوان برای ماندن در این حرفه و مقابله با مسأله مهاجرت تاکید کرد و گفت: «پزشکان جوان نباید درگیر مشکلات مالی و اداری باشند. زیرا این وضعیت منجر به مهاجرت آنها می‌شود و از دست دادن این نیروی انسانی کارآمد به معنای از دست دادن جمعیت بالقوه است.»

لزوم تغییرات در سیاست‌های جمعیتی کشور

دکتر وحید دستجردی همچنین تاکید کرد: کاهش نرخ رشد جمعیت یک مسأله چندعاملی است که نیازمند توجه به مسائل فرهنگی و اجتماعی است و باید از افرادی که در این رشته سخت مشغول به فعالیت هستند، قدردانی شود.

وی از تمام مسئولین کشور خواست که برای حل بحران جمعیتی و حفظ سلامت مادران و نوزادان، همکاری‌های مشترک و عملیاتی داشته باشند.

دکتر مرضیه وحید دستجردی با اشاره به مسئولیت سنگین متخصصین زنان و زایمان در نجات سلامت مادران و نوزادان و جلوگیری از کاهش جمعیت کشور، تاکید کرد که این موضوع باید به یک گفتمان عمومی تبدیل شود و تمام نهادها برای حل این بحران همکاری کنند. وی اعلام کرد که ستاد ملی جمعیت آماده است تا هر گونه اقدام لازم برای حمایت از جمعیت کشور و جلوگیری از بحران‌های جمعیتی انجام دهد.




کاهش ۶۰ درصدی ولادت‌ها /۳ استان وارد چاه جمعیتی شد

کیاپرس/رئیس کل سازمان نظام پزشکی با اشاره به کاهش چشمگیر رشد جمعیت گفت: “در سال ۱۴۰۲، میزان ولادت‌ها نسبت به ۴۰ سال پیش ۶۰ درصد کاهش یافته است.”

به گزارش کیاپرس، دکتر محمد رئیس‌زاده در دومین کنگره کشوری چالش‌های بالینی زایمان و جوانی جمعیت افزود: “در حال حاضر سه استان کشور وارد چاه جمعیتی شده‌اند و با ادامه این روند، رشد جمعیت در چند سال آینده منفی خواهد شد.”

تغییرات در نرخ مرگ‌ومیر و اهمیت حفظ جمعیت موجود

دکتر رئیس‌زاده با اشاره به اینکه در سال ۱۳۶۲، مرگ‌ومیر سالانه معادل ۱۰ درصد موالید سالانه بود، گفت:“این عدد اکنون به حدود ۴۰ درصد رسیده است. علاوه بر تلاش برای افزایش نرخ موالید، باید به حفظ حیات جمعیت موجود نیز توجه ویژه‌ای شود.”

وی همچنین به آمار ۴۵۰ هزار مرگ‌ومیر سالانه در سال گذشته اشاره کرد و سه عامل اصلی مرگ‌ومیر را حوادث قلبی عروقی، بیماری‌های غیرواگیر و سرطان، و تصادفات معرفی کرد.

وی تأکید کرد که کاهش این آمار نقش مهمی در حفظ جمعیت جوان کشور خواهد داشت.

سقط‌های غیرقانونی و عوامل مرتبط

دکتر رئیس‌زاده با اشاره به آمار ۲۰۰ تا ۴۰۰ هزار سقط غیرقانونی در کشور، عامل اصلی این موضوع را “مداخله‌گران غیرمجاز در امور پزشکی و مافیای قاچاق دارو” دانست.

وی افزود: “این افراد داروی ۶۰ هزار تومانی را با قیمت یک تا دو میلیون تومان در دسترس افراد قرار می‌دهند.”

وی با بیان اینکه مجموع مرگ‌ومیر سالانه و سقط‌های غیرقانونی بیش از ۵۰ درصد موالید سالانه است، گفت: “تلاش برای کاهش این آمار، علاوه بر افزایش نرخ فرزندآوری، نقش مهمی در افزایش جمعیت دارد؛ اما متأسفانه این جنبه معمولاً نادیده گرفته می‌شود.”

تقدیر از جامعه زنان و زایمان و مامایی

دکتر رئیس‌زاده ضمن قدردانی از زحمات طاقت‌فرسای متخصصین زنان و زایمان و ماماها، آنها را خط مقدم سلامت مادران و فرزندان دانست و افزود: “نشانه دغدغه واقعی مسئولان برای افزایش جمعیت، حل مشکلات جامعه زنان و زایمان و مامایی است.”

کاهش مرگ و میر مادران باردار در کشور

وی با اشاره به پیشرفت‌های مهم در کاهش مرگ و میر مادران باردار در کشور، گفت: «در حال حاضر، آمار مرگ و میر مادران باردار در کشور ۱۸ در صد هزار است که یک‌سوم پیش‌بینی‌های جهانی را شامل می‌شود. در حال حاضر، ما بین ۲۰ تا ۲۵ مرگ و میر مادران باردار به ازای هر صد هزار تولد داریم که این خود یک افتخار برای جامعه پزشکی کشور است که توانسته‌ایم این عدد مهم را تا این حد کاهش دهیم و جزء کشورهای برتر در دنیا باشیم.»

وی با انتقاد از تصمیمات اتخاذ شده در شورای عالی بیمه سلامت افزود: «حتی در شورای عالی بیمه سلامت، یکی از همکاران افزایش تعرفه را معادل افزایش دستمزد در نظر می‌گیرد. این حجم از اشتباه غیرقابل تصور است و به‌نظر می‌رسد که عمدی باشد. در حالی که تنها ۹ درصد از تعرفه‌ها مربوط به دستمزد جامعه پزشکی است و مابقی آن مربوط به هتلینگ، تجهیزات پزشکی و سایر اجزا است.»

دکتر رئیس‌زاده سپس به آمار دستمزد پزشکان پرداخت و گفت: «از سال ۱۳۹۰ تا به امروز، حق‌الزحمه پزشکان از ۳۶ هزار تومان به ۸۱ هزار تومان افزایش یافته است، یعنی کمتر از سه برابر، در حالی که حداقل حقوق کارگری ۲۳ برابر افزایش داشته است. این آمار نشان‌دهنده وضعیت بحرانی است.»

وی ادامه داد: «در حوزه ویزیت نیز وضعیت بدتر است. به‌طور میانگین در دنیا، ایران رتبه ۱۰۲ را در زمینه ارزش ویزیت پزشکی دارد. در حالیکه ارزش ویزیت در کشور‌های اطراف ایران بین هفت تا ده دلار است.»

دکتر رئیس‌زاده در بخش دیگری از سخنان خود به اهمیت سلامت و پیشگیری از مرگ و میرها پرداخت و اظهار کرد: «سه عامل اصلی مرگ و میر در کشور عبارتند از: بیماری‌های غیرواگیر، سرطان‌ها، بیماری‌ های قلبی عروقی، حوادث جاده‌ای و تصادفات. ما باید تلاش کنیم تا حداقل جمعیت زنده را بدون دلیل از دست ندهیم. در حال حاضر، سالانه نزدیک به ۲۲ هزار تلفات جاده‌ای داریم و باید برنامه‌ریزی شود تا این آمار کاهش یابد.»

وی تأکید کرد: «باید بیماری‌های غیرواگیر را کنترل کنیم و نباید تنها به افزایش فرزندآوری بسنده کنیم. در این راستا، باید به‌طور جدی از مرگ و میرهای غیرضروری جلوگیری کنیم.»




آغاز اصلاح قیمت داروهای زیان ده/احتمال حذف ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی

کیاپرس/معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو گفت: اصلاح قیمت داروهای زیانده یا با حاشیه سود بسیار پایین که شرکت‌ها آنها را از چرخه تولید کنار گذاشته بودند، شروع شده است.

به گزارش کیاپرس از وبدا، دکترمهدی پیرصالحی در جلسه هم اندیشی دبیران کلان مناطق ده گانه کشور بااشاره به تاثیر تحریم ها در وضعیت کشور افزود: کمبود نقدینگی و بدهی باعث شده پول در زنجیره دارو و تجهیزات جریان نداشته باشد و امروز کارخانجات داروسازی نتوانند پولی که برای تامین ماده اولیه لازم دارند، تامین کنند؛ بنابراین حتی پس از تخصیص ارز به دلیل مشکلات نقدینگی توانایی خرید این ارز را ندارند و آن ارز از دست می‌رود.

معاون وزیر بهداشت ادامه داد: بسیاری از کمبودهای دارویی که با آن روبرو هستیم ناشی از این مشکل است که شرکت‌ها به همین دلیل یا نمی‌توانند ماده اولیه و مواد بسته‌بندی تهیه کنند و یا با مشکلات این چنینی مواجه هستند.

دکتر پیرصالحی با بیان اینکه در تجهیزات پزشکی تاکنون یک میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی برای شرکت‌ها تامین کرده‌ایم، گفت: از لحاظ نقدینگی در این مدت کمک شده تا شرکت‌ها راحت ‌تر بتوانند ارز مورد نیاز خود را تامین کنند اما این ارز در سال آینده به احتمال خیلی زیاد حذف و به ارز توافقی تغییر خواهد کرد.

وی با تاکید بر لزوم هزینه کرد بودجه دارو و تجهیزات پزشکی در ردیف تعریف شده در دانشگاه های علوم پزشکی، عنوان کرد: هزینه دارو و تجهیزات باید در چرخه این حوزه مصرف شود در غیر این صورت، عملاً زنجیره تامین دارو و تجهیزات بیمارستانی با اختلال مواجه خواهد شد.

دکتر پیرصالحی در پایان تصریح کرد: سه دلیل اصلی کمبودهای دارویی به ترتیب مشکلات تامین نقدینگی، قیمت دارو و تامین ارز است؛ در حوزه تامین نقدینگی دارو با همکاری سازمان برنامه بودجه و بانک مرکزی و سایر نهادها در تلاش هستیم و اقداماتی هم در این خصوص صورت گرفته است.




در کاربرد هوش مصنوعی بشدت عقب هستیم

کیاپرس/ دبیرعلمی کنگره بین المللی هوش مصنوعی در سلامت گفت: هرچند در حوزه نظری هوش مصنوعی وضعیت خوبی داریم اما در کاربرد هوش مصنوعی بشدت عقب هستیم.

به گزارش خبرنگار کیاپرس، عبدالرضا پازوکی در مراسم افتتاحیه کنگره بین المللی هوش مصنوعی در سلامت که در سالن همایش رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد، با طرح این سوال که هوش مصنوعی چه مقدار در زندگی روزمره و فناوری های ما ورود پیدا کرده است؟، گفت: ما در این زمینه رتبه هفتاد و هفتم دنیا را داریم.

وی بیان داشت: خوشبختانه در سال های اخیر به طور روزافزون و تصاعدی شاهد فعالیت های خوبی در زمینه های اعم از تحقیقاتی و تولید محصول هستیم که امیدواریم با شتاب بیشتری ادامه یابد.

وی با اشاره به اینکه ایران رتبه شانزدهم هوش مصنوعی را دارد، گفت: ما در حوزه های نظری هوش مصنوعی رتبه های بسیار خوبی داریم، در شبکه های عصبی ایران رتبه ششم دنیا و رتبه اول کشوری اسلامی را دارد.

پازوکی افزود: هرچند فعالیت های بسیار خوبی در حوزه رباتیک انجام گرفته، اما رتبه بیست و هفتم دنیا هستیم، همچنین در سیستم های چند عاملی رتبه دوازدهم را داریم.




آمار سزارین در ایران بالاتر از استاندارد جهانی/ زایمان طبیعی بی درد در همه بیمارستان اجرا نشد

کیاپرس/ رییس انجمن متخصصان زنان و زایمان ایران گفت: آمار سزارین در ایران بالاتر از استاندارد جهانی است و این فاصله هم زیاد می باشد.

به گزارش خبرنگار کیاپرس، دکتر سودابه کاظمی در حاشیه دومین کنگره کشوری چالش های بالینی زایمان که در سالن همایش های دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد در جمع خبرنگاران افزود: متأسفانه روند زایمان سزارین در ایران و سایر کشورها روبه افزایش است.

وی بیان داشته: علیرغم همه برنامه‌هایی که اجرا شده تا تغییری در این روند ایجاد کنند، اما این اقدامات خیلی موفقیت آمیز نبوده است.

وی با طرح این سوال که چرا گرایش به سزارین در بین زنان ایرانی بالا است؟ گفت: یک دسته از عوامل به خود خانواده ها مربوط است، برنامه ریزی زمان زایمان موضوع دیگری که زنان را به انجام سزارین ترغیب می کند.

وی، ترس از درد زایمان را مهمترین عامل ترغیب زنان به انجام سزارین اعلام کرد و گفت: متاسفانه هنوز در تمام بیمارستان های ما طرح زایمان طبیعی بی درد به طور کامل راه اندازی نشده است.

وی ادامه داد: این موارد در همه بیمارستان ها راه اندازی نشده است، به عبارتی همه جا این موضوع در دسترس مادران باردار نیست.

وی ادامه داد: انجمن این رسالت را در خودش احساس کرد تا اقداماتی برای رفع چالش های زایمان به عمل آورد، به همین دلیل اقدام به دو دوره کنگره تخصصی با موضوع زایمان کردیم تا هم گامی در جهت کاهش چالش ها و هم فرصتی برای بیان آخرین دستاوردها این حوزه می باشد.

دکتر سودابه کاظمی، رئیس این کنگره، در این مراسم به تشریح چالش‌های این حوزه از جمله تعرفه‌های نامتناسب، فشارهای اعتباربخشی بیمارستانی و مهاجرت پزشکان پرداخت و بر لزوم تحول در آموزش این رشته تأکید کرد.

وی با تأکید بر اینکه رشته زنان و زایمان یکی از پرچالش‌ترین حوزه‌های پزشکی است، افزود: این رشته مسئولیت چندین انسان را هم‌زمان بر دوش متخصصان قرار می‌دهد، اما متأسفانه تعرفه‌های نامتناسب، فشارهای ناشی از اعتباربخشی بیمارستانی و حساسیت‌های رسانه‌ای باعث شده است که گرایش به کار در این فیلد کاهش یابد. امروزه بسیاری از متخصصان از پذیرش مسئولیت مشکلات مادران باردار سر باز می‌زنند و این اتفاق نگران‌کننده است.

دکتر کاظمی با اشاره به روند افزایشی مهاجرت پزشکان از این رشته گفت: در سال‌های اخیر مهاجرت درون‌رشته‌ای و خروج از فیلد زایمان به مشکلی جدی تبدیل شده است. بسیاری از متخصصان زنان به دلیل مشکلات متعدد، این حوزه را ترک می‌کنند. اگر این روند ادامه یابد، با کمبود نیروی متخصص در این رشته روبه‌رو خواهیم شد.

وی در ادامه با انتقاد از تعرفه‌های خدمات پزشکی در این حوزه اظهار داشت: تعرفه‌ها باید متناسب با مسئولیت‌ها و خدمات ارائه‌شده باشند. به‌عنوان مثال، ویزیت یک زن باردار با حاملگی سه‌قلو نباید معادل یک واحد خدمت معمولی در نظر گرفته شود. این نوع برخوردها فشار مضاعفی را به متخصصان وارد می‌کند.

وی همچنین به مشکلات ناشی از عارضه فلج مغزی (سی‌پی) اشاره کرد و گفت: هر مورد سی‌پی باعث می‌شود ۸ تا ۱۰متخصص از حوزه زایمان کنار بکشند. این موضوع به دلیل نبود حمایت‌های کافی از تیم‌های زایمانی، آسیب جدی به این رشته وارد کرده است.




از مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک‌ خودداری کنیم

کیاپرس/مدیر بیمارستان دکتر شیخ تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: مردم از مصرف خودسرانه انواع آنتی‌بیوتیک‌ ها برای درمان بیماری‌های ویروسی خودداری کنند، این داروها در بسیاری از موارد نه تنها اثرگذار نیست، بلکه با عوارض دارویی هم بهمراه دارند.

به گزارش کیاپرس از وبدا، دکتر یاسر سلحشور افزود: با توجه به اینکه اکثر بیماری‌ها منشأ ویروسی دارند از مردم می‌خواهیم که از مصرف خودسرانه انواع آنتی‌بیوتیک‌ها خودداری نمایند و والدین هم این داروها را بدون تجویز پزشک به فرزندان بیمارشان ندهند.

وی افزود: آنتی‌بیوتیک نه تنها کمک کننده در درمان انواع بیماری‌های ویروسی نیستند، بلکه در برخی از موارد با عوارضی هم همراه هستند و از مردم می‌خواهیم که نه مصرف خودسرانه در این خصوص داشته باشند و نه اینکه به پزشک معالج خود اصرار نمایند تا که این دارو را در نسخه‌‌شان تجویز و لحاظ نماید.

وی اظهار کرد: در روزهای سرد سال با افزیش انواع بیماری‌های تنفسی در اطفال مواجه هستیم که این موضوع سبب افزایش بسیار زیاد میزان مراجعات مردم به مراکز درمانی شده است.

وی تصریح کرد: در این روزها در بخش‌های مختلف بیمارستان تخصصی کودکان دکتر شیخ بیماران تنفسی زیادی بستری هستند و این مرکز درمانی با حداکثر ظرفیت خودش و حتی بیشتر از ظرفیت واقعی‌اش در حال خدمت‌رسانی به بیماران سرپایی و بستری و مراجعه‌کنندگان به بخش اورژانس این بیمارستان است.




گلوگاه جدی توسعه فناوری در نظام سلامت ایران/ منافع برخی پزشکان در تداوم شیوه های درمانی منسوخ شده در دنیا است

کیاپرس/رئیس شورای تخصصی هوش مصنوعی ایران، موضوع پذیرش فناوری هوش مصنوعی در نظام سلامت را یکی از چالش های اساسی دانست و گفت: امروز منافع برخی در تداوم شیوه های درمانی منسوخ شده در دنیا است و این گلوگاه جدی و پنهان توسعه فناوری در نظام سلامت ایران می باشد.

به گزارش کیاپرس، صادق خانی علی اکبری در بیست و پنجمین کنگره ابوریحان بیرونی که در سالن همایش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد با بیان اینکه فناوری بازیگر اصلی سبک زندگی انسان در طول تاریخ بوده گفت: امروزه همه اتفاق نظر دارند که هوش مصنوعی و فناوری های وابسته درحال شکل دهی آینده بشریت است.

وی با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری در توسعه هوش مصنوعی، برنامه هفتم پیشرفت کشور و سند ملی هوش مصنوعی جمهوری اسلامی ایران، عنوان کرد: در سند ملی هوش مصنوعی اولویت اول آموزش و پژوهش و دوم بهداشت و درمان، هدف گذاری شده که در واقع حوزه بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مخاطب اصلی اولویت های اول و دوم سند ملی هوش مصنوعی است.

وی با برشمردن فرصت‌های هوش مصنوعی در نظام سلامت از تشخیص بیماری ها و پیش‌بینی روند بیماری تا مدیریت منابع،تجزیه و تحلیل داده‌های بزرگ وپژوهش‌ های بالینی، افزود: آنچه امروز لازم است با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به عنوان رگولاتور نظام سلامت برای آن برنامه ریزی و اقدام نماییم آینده نگری، پذیرش فناوری هوش مصنوعی در نظام سلامت، آموزش، تطابق و سیاستگذاری پیرامون حریم خصوصی و امنیت داده‌ها است.

وی ادامه داد: آینده نگری به ما می گوید امروز باید برای پژوهش های عمیق فناوری و توسعه فضای همکاری‌ بین دانشگاه‌ها، مراکز تحقیقاتی، صنعت و توسعه فناوری‌ های نوین، پشتیبانی و برای توسعه زیرساخت‌ های فناوری، طراحی و پیاده‌سازی سیستم‌های اطلاعاتی یکپارچه در سطح ملی با هدف تسهیل دسترسی به اطلاعات پزشکی و تداوم خدمات بهداشتی، سرمایه‌گذاری و برنامه‌ریزی کنیم.

وی افزود: به نظر من تدوین قوانین، تشکیل کمیته‌های تخصصی برای مشاوره در زمینه استفاده از هوش مصنوعی و تکنولوژی‌های نوین در عرصه پزشکی و برنامه‌ریزی و اجرای پروژه‌های ملی برای توسعه کاربردهای هوش مصنوعی در تشخیص بیماری‌ها، تجزیه و تحلیل داده‌ها و مدیریت بیمارستان‌ها لازم است اما کافی نیست بلکه ما باید با پذیرش برخی از واقعیت ها زنجیره ذینفعان را تشکیل دهیم و همکاری‌ها و شراکت میان مراکز درمانی،دانشگاه‌ها و شرکت‌ های فناوری اطلاعات را ترویج نموده و برنامه‌های حمایتی برای استارتاپ‌های فناورانه در حوزه سلامت و هوش مصنوعی ایجاد نماییم.

رئیس شورای تخصصی هوش مصنوعی ایران افزود:هوش مصنوعی می‌تواند در بهینه‌سازی فرآیند یادگیری در آموزش دستیاران پزشکی نقش مؤثری ایفا کند.

وی افزود: ما در حوزه آموزش دستیاران پزشکی با چالش هایی از قبیل کثرت بار آموزشی،کمبود فرصت‌های واقعی برای یادگیری عملی درمحیط‌های بالینی، عدم یکپارچگی آموزش و نقص در ارزیابی‌های آموزشی مواجه هستیم و نقش هوش مصنوعی در شبیه‌سازی بالینی و آموزش عملی، تحلیل داده‌های آموزشی، توسعه نرم افزارهای آموزشی، یادگیری شخصی‌ سازی شده که بر اساس نیازهای خاص دستیاران طراحی شده باشد مواجه هستیم و استفاده از چت‌بات‌ها و دستیاران مجازی برای پاسخ به سؤالات رایج و کمک به دستیاران در پیدا کردن منابع آموزشی و تجزیه و تحلیل موارد پزشکی و استفاده از ماشین‌های یادگیری برای تحلیل متون آموزشی از جمله کاربردهای غیر قابل انکار هوش مصنوعی است که تحول شگرفی در نظام آموزش دستیاری ایجاد می کند که متاسفانه امروز فرسایشی شده و آثار تلخی از قبیل افسردگی و بعضا خودکشی های تلخ را به بار آورده است.

صادق خانی علی اکبری با اعلام آمادگی شورای تخصصی هوش مصنوعی ایران از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به عنوان رگولاتور نظام سلامت کشور در تدوین نقشه راه هوش مصنوعی در سلامت، طراحی استراتژی ملی برای هوش مصنوعی در بهداشت، آموزش و فرهنگ‌سازی، ایجاد و به‌روزرسانی قوانین مربوط به حریم خصوصی و امنیت داده‌های پزشکی به‌ منظور حفاظت از اطلاعات بیماران، برگزاری دوره‌های آموزشی برای کارکنان پزشکی و فناوری اطلاعات، اهمیت حریم خصوصی و شیوه‌های حفظ امنیت اطلاعات، تعهد و پیروی از استانداردهای بین‌المللی در زمینه امنیت داده‌ها و تقویت اعتبار ملی، ایجاد همکاری‌های بین‌المللی حمایت می کنیم و در توسعه همکاری مشترک بین وزارت بهداشت، دانشگاه‌ها و شرکت‌ های فناوری، معماری هوشمندسازی صنعت سلامت کشور و ارزیابی تخصصی محصولات و سرویس های مبتنی بر فناوری های نوین و هوش مصنوعی، تولید و توسعه چت بات های آموزش عمومی و تخصصی و ارائه یک چشم‌انداز روشن از آینده هوش مصنوعی در نظام سلامت کشور به دانشگاه های علوم پزشکی کشور کمک کنیم.




درباره نوردرمانی چه می دانید؟

کیاپرس/متخصص پوست و استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: نور درمانی به عنوان روشی نوین برای درمان بیماری‌ های پوستی مانند پسوریازیس و ویتیلیگو با نتایج مؤثر درحال پیشرفت است.

به گزارش کیاپرس از وبدا، دکتر مهدی رزم‌آرا اظهار کرد: نور درمانی به دو نوع UVA و UVB تقسیم می‌شود؛ UVA با طول موج بیشتر و عمق نفوذ بیشتر، برای بیماری‌هایی که به عمق بیشتری از پوست نفوذ کرده‌اند، مانند سرطان‌های پوستی و لنفوم‌های پوستی، مناسب است. در مقابل، UVB برای درمان بیماری‌هایی که در لایه‌های سطحی‌تر پوست قرار دارند، مانند پسوریازیس و ویتیلیگو، کاربرد دارد.

استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد بر اهمیت نور درمانی در تنظیم سیستم ایمنی بدن تأکید کرد و گفت: “نور درمانی یکی از مؤثرترین روش‌ها برای تنظیم سیستم ایمنی بدن است. بسیاری از بیماری‌های پوستی مانند پسوریازیس، ویتیلیگو، لیکن پلان و اگزما ناشی از فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی علیه پوست هستند.

وی افزود: در مقایسه با داروهایی که ممکن است عوارض جانبی زیادی داشته باشند، نور درمانی بدون آسیب به بدن به تنظیم سیستم ایمنی پرداخته و به درمان این بیماری‌ها کمک می‌کند.

دکتر رزم‌آرا به پیشرفت‌های پژوهشی در زمینه نور درمانی نیز اشاره کرد و گفت: “پروژه‌های نوآورانه‌ای در حال انجام است که شامل استفاده از نورهای آبی و قرمز برای درمان بیماری‌های پوستی و همچنین تحقیقاتی در زمینه تلفیق نور درمانی با سلول‌های بنیادی برای درمان بیمارانی که به نور درمانی تنها پاسخ نمی‌دهند، مانند برخی از بیماران مبتلا به ویتیلیگو در حال انجام است.

وی بیان داشت: همچنین پیشرفت‌های زیادی در زمینه دستگاه‌های نور درمانی از جمله لیزر اگزایمر که می‌تواند برای درمان بیماری‌هایی مانند ریزش موی سکه‌ای، پسوریازیس و ویتیلیگو استفاده شود، در دستور کار است.

وی ابراز امیدواری کرد که این پروژه‌ها به ویژه در زمینه درمان بیماری‌های پوستی مانند ویتیلیگو و پسوریازیس که در بیمارستان امام رضا(ع) در حال انجام است به درمان‌های جدید و مؤثرتر منتهی شود.

وی افزود :درحالیکه درمان‌های نوین پوست به یکی از اولویت‌های درمانی بیمارستان‌ها تبدیل شده‌اند، کلینیک پوست بیمارستان امام رضا(ع) مشهد با ارائه خدمات متنوع و پیشرفته در حوزه نور درمانی، گام‌های مؤثری در درمان بیماری‌های پوستی برداشته است.

وی تصریح کرد: در حال حاضر در کلینیک پوست بیمارستان امام رضا(ع)، چهار دستگاه نور درمانی موجود است که شامل دستگاه‌های UVB و UVA می‌باشد. دستگاه‌ ها به دو بخش تقسیم می‌شوند: یکی برای درمان بیماری‌های منتشر که نیاز به نور درمانی کلی دارند و دیگری برای درمان بیماری‌هایی که تنها در یک یا چند ناحیه خاص پوست حضور دارند.

دکتر رزم‌آرا خاطرنشان کرد که با توجه به اینکه دستگاه‌های موجود قدیمی هستند و فضای درمان محدود است، به‌روزرسانی تجهیزات ضروری است.