وقفه درمانی سرطان در جنگ احتمال عود بیماری را افزایش می‌دهد

وقفه درمانی سرطان در جنگ احتمال عود بیماری را افزایش می‌دهد

رئیس انجمن رادیوآنکولوژی ایران هشدار داد: اختلالات درمانی ناشی از شرایط جنگی، احتمال عود سرطان را افزایش می‌دهد. وی از آمادگی برای راه‌اندازی سیستم‌های مجازی و بین‌شهری درمان سرطان با همکاری وزارت بهداشت خبر داد.

به گزارش کیاپرس، دکتر علی مطلق در گفت‌وگو با وبدا با اشاره به آسیب‌پذیری بیماران سرطانی در شرایط جنگی اظهار کرد:

«بیمارانی که در مرحله درمان فعال هستند بیش از همه در معرض آسیب قرار دارند. هر میزان تأخیر در درمان می‌تواند احتمال عود بیماری را افزایش دهد.»
راهکارهای انجمن برای بحران:

  • هماهنگی بین‌شهری برای ادامه درمان بیماران در شهرهای دیگر
  • راه‌اندازی پرونده الکترونیک و ویزیت مجازی بیماران
  • اجرای نظام ارجاع الکترونیک برای درمان در شهرهای کوچک
  • ادغام خدمات پیگیری در شبکه بهداشتی کشور

دکتر مطلق با اشاره به اقدامات انجام شده توضیح داد:

«در دو هفته اخیر با هماهنگی همکاران در شهرهای مختلف، نیازهای درمانی از جمله شیمی‌درمانی در شهرهای دیگر تأمین شد. برای پرتودرمانی چالش‌های بیشتری وجود دارد اما برای شیمی‌درمانی این امکان فراهم است.»
هشدار پزشکی:«در درمان سرطان، زمان نقش حیاتی دارد. هر تأخیر قابل اجتناب می‌تواند هم احتمال عود بیماری را افزایش دهد و هم اثربخشی درمان را کاهش دهد.»

رئیس انجمن رادیوآنکولوژی بر ضرورت حمایت روانی تأکید کرد:

«در شرایط بحرانی، اضطراب بیماران افزایش می‌یابد. حضور مشاوران روان‌شناس در کنار تیم درمانی و نقش پزشکان در اطمینان‌بخشی به بیماران برای پذیرش درمان و پیگیری آن ضروری است.»

وی در پایان پیشنهاد داد:

«نیازمند تقویت جلسات مستمر با سیاست‌گذاران سلامت هستیم تا در کوتاه‌ترین زمان، راه‌حل‌های مؤثر برای کاهش مشکلات بیماران سرطانی در شرایط بحرانی ارائه شود.»
منبع: وبدا

 




رابطه مصرف لبنیات و کابوس‌های شبانه تأیید شد

 

رابطه مصرف لبنیات و کابوس‌های شبانه تأیید شد

پژوهش جدید نشان می‌دهد مصرف لبنیات در افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز می‌تواند باعث کابوس‌های شبانه و اختلال خواب شود؛ چرا که مشکلات گوارشی ناشی از آن بر محتوای رویاها تأثیر مستقیم می‌گذارد.

به گزارش کیاپرس، تحقیقات دانشگاهی روی ۱۰۸۲ دانشجو نشان داده است که ارتباط معناداری میان مصرف لبنیات و افزایش کابوس‌های شبانه در افراد دارای عدم تحمل لاکتوز وجود دارد.

عدم تحمل لاکتوز چیست؟وضعیتی که بدن قادر به هضم کامل لاکتوز (قند موجود در شیر و محصولات لبنی) نیست و منجر به علائم گوارشی می‌شود.

بر اساس این مطالعه که نتایج آن در وبگاه پزشکی Medical Express منتشر شده، پژوهشگران دریافتند:

«ارتباطی قوی بین کابوس‌دیدن و عدم تحمل لاکتوز وجود دارد. احتمالاً دلیل این ارتباط، تأثیر نفخ یا درد معده بر محتوای خواب‌هاست.»

پروفسور تور نیلسن، سرپرست تیم تحقیق از دانشگاه مونترال توضیح می‌دهد:

«کابوس‌های افراد دارای حساسیت به لاکتوز که از علائم شدید گوارشی رنج می‌برند، بدتر است. این منطقی است چون می‌دانیم احساسات بدنی بر خواب‌دیدن تأثیر می‌گذارند.»

یافته‌های کلیدی این پژوهش:

  • مشکلات گوارشی ناشی از لبنیات کیفیت خواب را کاهش می‌دهد
  • شدت کابوس با میزان حساسیت به لاکتوز مرتبط است
  • تغییر عادات غذایی می‌تواند کابوس‌ها را کاهش دهد

نیلسن هشدار می‌دهد که کابوس‌های مکرر می‌توانند بسیار مخرب باشند، چرا که:

«نه تنها افراد را ناراضی از خواب بیدار می‌کنند، بلکه ممکن است باعث اجتناب از خواب شوند که هر دو این عوامل خواب آرام را مختل می‌کنند.»

منبع: ایرنا

 




ضرورت تسریع در ایجاد ذخایر راهبردی جدید اورژانس کشور

ضرورت تسریع در ایجاد ذخایر راهبردی جدید اورژانس کشور

رئیس کمیسیون بهداشت مجلس با اشاره به عملکرد ایثارگرانه اورژانس در ۱۲ روز جنگ اخیر، بر لزوم تجهیز سریع ذخایر مصرف‌شده، توسعه زیرساخت‌ها و افزایش آمادگی این سازمان برای مقابله با تهدیدات دشمن تأکید کرد.

به گزارش کیاپرس، حسینعلی شهریاری در بازدید از سازمان اورژانس کشور و اورژانس استان تهران، با تقدیر از خدمات بی‌وقفه نیروهای امدادی در دوران جنگ تحمیلی اخیر اعلام کرد:

«نیروهای اورژانس حتی زیر موشک‌باران با تمام وجود به مجروحان خدمت کردند. این ایثار نمونه‌ای ماندگار است، اما مشکلاتی مانند کمبود منابع مالی، مصرف ذخایر تجهیزات و نیاز به به‌روزرسانی امکانات وجود دارد.»

وی با اشاره به تداوم تهدیدات دشمن صهیونیستی هشدار داد:

«باید تجهیزات اورژانس فراتر از حد معمول تقویت شود. انبارها باید سریع‌تر تکمیل و ذخایر مصرف‌شده جایگزین شوند. اورژانس در خط مقدم امداد است و باید در هر شرایطی آماده باشد.»

شهریاری از پیشنهادات اورژانس شامل «تأمین بودجه برای بازسازی، ایجاد ذخایر راهبردی جدید و توسعه زیرساخت‌های فوریت‌های پزشکی» استقبال کرد و افزود:

«این موارد را در فصل بودجه به‌طور جدی پیگیری می‌کنیم. کمیسیون بهداشت پشتیبان کامل اورژانس است و با همکاری دولت، سازمان برنامه و وزارت بهداشت، مشکلات را حل خواهیم کرد.»
منبع: خانه ملت

 




چگونه می‌توان به بیماران قلبی در شرایط بحرانی کمک کرد؟

چگونه می‌توان به بیماران قلبی در شرایط بحرانی کمک کرد؟

 کیاپرس: یک متخصص قلب و عروق و فوق‌تخصص آنژیوپلاستی با بیان نکاتی کلیدی برای حفظ سلامت بیماران قلبی در شرایط بحرانی، بر اهمیت توجه به جسم و روان این بیماران تأکید کرد.

به گزارش کیاپرس به نقل از وزارت بهداشت، دکتر رضا روان‌پارسا، متخصص قلب و عروق و فوق‌تخصص آنژیوپلاستی گفت: مراقبت از سلامت جسم و روان، به‌ویژه برای بیماران قلبی در شرایط بحرانی، اهمیت زیادی دارد. استرس شدید می‌تواند سلامت این بیماران را به‌طور جدی تهدید کند.

وی افزود: «حفظ آرامش نسبی یکی از مهم‌ترین عوامل در مراقبت از بیماران قلبی است. گرچه در شرایط بحرانی مانند جنگ، حفظ آرامش دشوار به نظر می‌رسد، اما پرهیز از پیگیری مداوم اخبار اضطراب‌آور، انجام تمرینات سبک ورزشی و تنفسی، گوش دادن به موسیقی آرام و ارتباط با نزدیکان، می‌تواند به کاهش فشار روانی کمک کند.»

دکتر روان‌پارسا با اشاره به خطرات ناشی از استرس، تصریح کرد: استرس می‌تواند موجب افزایش فشار خون، سکته‌های قلبی یا بروز آریتمی شود. از این‌رو، کنترل آن ضروری است.

او توصیه کرد: «بیماران مبتلا به بیماری‌های قلبی، فشار خون بالا یا دیابت، مصرف داروهای خود را بدون وقفه ادامه دهند. قطع ناگهانی یا تغییر خودسرانه داروها می‌تواند عواقب خطرناکی به دنبال داشته باشد. همراه داشتن داروها در یک بسته قابل حمل در مواقع ضروری نیز ضروری است.»

این فوق‌تخصص آنژیوپلاستی با اشاره به تغذیه مناسب در بحران‌ها گفت: «اگرچه دسترسی به تغذیه سالم ممکن است محدود باشد، اما باید از مصرف غذاهای پرنمک، چرب و فرآوری‌شده پرهیز کرد. نوشیدن مایعات کافی، به‌ویژه در نبود نارسایی قلبی، توصیه می‌شود.»

وی درباره اهمیت تحرک بدنی توضیح داد: «بی‌تحرکی طولانی‌مدت می‌تواند خطر لخته شدن خون در پاها و آمبولی ریوی را افزایش دهد. بیماران باید حتی در فضای خانه، حرکات کششی ساده را هر چند ساعت انجام دهند.»

دکتر روان‌پارسا هشدار داد: «نشانه‌هایی مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس، تعریق سرد، سرگیجه یا ضعف شدید را نباید نادیده گرفت. این علائم ممکن است نشان‌دهنده مشکلات جدی باشند و نباید به‌سادگی به استرس یا بی‌خوابی نسبت داده شوند. مراجعه فوری به پزشک یا مراکز درمانی ضروری است.»

وی در پایان خاطرنشان کرد: «بیماران دارای سابقه عمل قلب باز، استنت‌گذاری یا تعبیه دستگاه‌های قلبی مانند ضربان‌ساز، باید مدارک پزشکی و کارت شناسایی دستگاه را همواره همراه داشته باشند. این اقدام می‌تواند به تسریع روند درمان در مراکز درمانی کمک کند.»

روان‌پارسا تأکید کرد: «حفظ سلامت بیماران قلبی بخشی از تاب‌آوری ملی در بحران‌هاست و ادامه درمان مناسب این بیماران، مانع بروز بحران‌های ثانویه خواهد شد.»

📌 منبع: وزارت بهداشت | تنظیم: کیاپرس

 




کاربرد هوش مصنوعی در تشخیص دقیق‌تر سرطان پستان؛ شانس بیشتر برای درمان هدفمند

کاربرد هوش مصنوعی در تشخیص دقیق‌تر سرطان پستان؛ شانس بیشتر برای درمان هدفمند

به گزارش کیاپرس به نقل از HealthDay

تاریخ انتشار: ۱۱ تیر ۱۴۰۴

هوش مصنوعی می‌تواند در شناسایی زنان مناسب برای درمان‌های هدفمند سرطان پستان عملکردی مؤثرتر از روش‌های سنتی داشته باشد. نتایج یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که با بهره‌گیری از این فناوری، آسیب‌شناسان توانسته‌اند در حدود ۹۰ درصد موارد، بیماران واجد شرایط درمان با داروهای هدفمند HER2 را به‌درستی شناسایی کنند.

این پژوهش که قرار است در نشست آتی «انجمن آمریکایی انکولوژی بالینی» (ASCO) ارائه شود، بیانگر آن است که هوش مصنوعی می‌تواند تعداد بیشتری از زنان را برای دریافت درمان‌هایی که پروتئین HER2 را هدف قرار می‌دهند، شناسایی کند. HER2 پروتئینی است که به رشد تومورهای سرطانی کمک می‌کند.

بر اساس آمار «انجمن سرطان آمریکا»، تاکنون تنها حدود ۲۰ درصد از موارد سرطان پستان سطح بالایی از HER2 داشته‌اند. اما دکتر مارینا دِ بروت، پاتولوژیست ارشد مرکز سرطان A.C. Camargo در برزیل، اعلام کرد که هوش مصنوعی می‌تواند امکان بهره‌مندی از این درمان‌ها را برای حدود ۶۵ درصد دیگر از بیماران نیز فراهم کند.

او گفت: «برخی از تومورهایی که دارای سطح پایین یا بسیار پایین HER2 هستند، در صورت تشخیص صحیح، می‌توانند به داروهای هدفمند پاسخ دهند.»

در این مطالعه، از الگوریتم هوش مصنوعی ComPath برای کمک به ۱۰۵ پاتولوژیست از ۱۰ کشور استفاده شد. در طی پنج دوره آزمایشی، ۱۹۴۰ نمونه بیوپسی بررسی شد که در یک‌سوم موارد از کمک هوش مصنوعی بهره گرفته شد.

نتایج نشان داد که استفاده از هوش مصنوعی، دقت تشخیص HER2 را از ۶۷ به ۸۹ درصد افزایش داد و میزان خطای طبقه‌بندی HER2 بسیار پایین به‌عنوان HER2-منفی را بیش از ۲۵ درصد کاهش داد؛ به‌طوری‌که خطای تشخیص از ۳۰ درصد به تنها ۴ درصد رسید.

دکتر جولیان هونگ، مدیر پزشکی اطلاعات پرتودرمانی دانشگاه کالیفرنیا-سانفرانسیسکو گفت: «تشخیص دقیق وضعیت HER2 برای انتخاب بهترین درمان بیماران حیاتی است. این مطالعه نشان می‌دهد که رویکرد ترکیبی با کمک هوش مصنوعی می‌تواند حتی در شرایط پیچیده هم تشخیص‌ها را بهبود بخشد.»

پژوهشگران قصد دارند در مرحله بعد، این فناوری را وارد روندهای درمانی روتین کنند تا تأثیر آن بر نتایج واقعی بیماران ارزیابی شود.

توجه: یافته‌های این پژوهش هنوز در مجلات علمی داوری‌شده منتشر نشده‌اند و به‌صورت مقدماتی در نشست علمی ارائه خواهند شد.

منبع: HealthDay | ترجمه و تنظیم: پایگاه خبری کیاپرس

 




سواد سلامت، حلقه مفقوده در زنجیره پیشگیری، درمان و بازتوانی اعتیاد

سواد سلامت (Health Literacy) مجموعه‌ای از توانمندی‌های شناختی، ارتباطی و کاربردی است که به افراد امکان می‌دهد اطلاعات مربوط به سلامت را به‌درستی دریافت، تحلیل، درک و در زندگی روزمره به‌کار گیرند. در زمینه اعتیاد، این مهارت‌ها نقشی کلیدی در پیشگیری اولیه، افزایش مشارکت در درمان، بهبود پایبندی درمانی، و کاهش احتمال بازگشت به مصرف ایفا می‌کنند.

اعتیاد، پدیده‌ای مزمن، عودکننده و چندوجهی است که برای مقابله با آن، تنها درمان دارویی یا حمایت اجتماعی کافی نیست؛ بلکه ارتقای سواد سلامت در سطح فرد، خانواده و جامعه، شرط لازم و تقویت‌کننده موفقیت مداخلات درمانی و بازتوانی است (Volkow et al., 2020).

ابعاد سواد سلامت در چرخه اعتیاد:

شناخت مواد و اثرات آن‌ها

درک علمی از اثرات کوتاه‌مدت و بلندمدت مواد (مانند مت‌آمفتامین، گل، ترامادول، شیشه)، شناخت علائم مسمومیت و عوارض روان‌پزشکی.

آشنایی با روش‌های درمان مؤثر

تفاوت درمان‌های مبتنی بر شواهد (مانند درمان‌های آگونیست با متادون و بوپره‌نورفین) با درمان‌های غیرعلمی یا سنتی، و درک اهمیت درمان طولانی‌مدت و پیگیری مداوم.

ارتباط مؤثر با نظام سلامت

توانایی درک توصیه‌های درمانگر، پیروی از برنامه درمان، استفاده از خدمات روان‌درمانی، ترک دارویی و خدمات بازتوانی، و برقراری ارتباط مؤثر با مراقبین سلامت و کارشناسان سلامت روان.

تشخیص زودهنگام علائم بازگشت و مداخله به‌موقع

درک نشانه‌های هشداردهنده عود مانند وسوسه شدید، تغییرات خلقی، دوری از درمان، و مراجعه به مراکز تخصصی به‌موقع.

نقش مراکز علمی و حرفه‌ای در ارتقای سواد سلامت اعتیاد:

مراکز درمان با داروهای آگونیست (MMT و BMT)

این مراکز نقشی فراتر از درمان دارند و با آموزش هدفمند به بیماران و خانواده‌ها، اصلاح باورهای نادرست و افزایش آگاهی، باعث بهبود نتایج درمانی و کاهش عود می‌شوند (Sullivan et al., 2022).

مراقبین سلامت و بهورزان

در نقاط تماس اولیه با جامعه، از جمله خانه‌های بهداشت و پایگاه‌های سلامت، مراقبین می‌توانند با آموزش چهره‌به‌چهره و معرفی خدمات تخصصی، نقش حیاتی در ارتقای سواد سلامت ایفا کنند.

کارشناسان سلامت روان

از طریق جلسات روان‌درمانی، آموزش گروهی و حمایت عاطفی، به کاهش استیگما، افزایش درک بیماران از روند درمان و توانمندسازی آنان برای مدیریت بهتر اختلال کمک می‌کنند (Lincoln et al., 2021).

مددکاران اجتماعی

مددکاران با درک عمیق از عوامل اجتماعی مؤثر بر اعتیاد (فقر، خشونت، بیکاری، طرد اجتماعی)، و مهارت در حمایت‌های روان‌اجتماعی، نقش کلیدی در پیگیری درمان، بازتوانی اجتماعی و آموزش خانواده‌ها دارند. آنان پل ارتباطی بین بیمار، نظام سلامت و منابع حمایتی محسوب می‌شوند.

مربیان مدارس و کارشناسان مشاوره آموزش و پرورش

با آموزش مهارت‌های زندگی، شناسایی رفتارهای پرخطر، برگزاری جلسات والد-فرزند، و ایجاد فرهنگ سلامت‌محور، سهم بسزایی در پیشگیری اولیه و ارتقای سواد سلامت دانش‌آموزان و خانواده‌ها دارند. ادغام آموزش سواد سلامت در برنامه‌های درسی، یک استراتژی مؤثر در برابر اعتیاد در سنین پایین است.

چالش‌ها در ایران:

سواد سلامت در گروه‌های پرریسک مانند نوجوانان، سالمندان، مصرف‌کنندگان فعلی یا در حال ترک، و خانواده‌های کم‌سواد پایین است.

باورهای نادرست درباره درمان‌های ترک (مثل “ترک فوری”، “سم‌زدایی بدون بازگشت”) مانع درمان علمی و طولانی‌مدت می‌شود.

نبود بسته‌های آموزشی ساده‌سازی‌شده برای اقشار مختلف، از چالش‌های مهم ارتقای سواد سلامت است.

پیشنهادهای راهبردی:

گنجاندن آموزش سواد سلامت در برنامه‌های درمان اعتیاد

آموزش خانواده‌ها و مربیان در مواجهه با افراد در معرض خطر

توسعه محتوای چندرسانه‌ای ساده‌سازی‌شده برای ارتقای درک عمومی

همکاری بین مراکز درمانی، آموزش‌وپرورش، دانشگاه‌های علوم پزشکی و رسانه‌ها

تربیت تیم‌های چندرشته‌ای (پزشک، روان‌شناس، مددکار، مربی) برای آموزش جامع

منابع علمی:

Volkow, N. D., et al. (2020). The Evolving Understanding of Recovery: Neurobiology and Health Literacy. New England Journal of Medicine, 374(4), 363–۳۷۱٫ Sullivan, L. E., et al. (2022). Health literacy interventions in opioid agonist therapy: A systematic review. Journal of Substance Abuse Treatment, 140, 108870. Lincoln, A. K., et al. (2021). Improving addiction treatment outcomes through health literacy enhancement: A review. Journal of Public Health Policy, 42(1), 45–۵۸٫ Bagheri, M., et al. (2019

). Assessment of health literacy among patients with substance use disorders in Tehran. Iranian Journal of Psychiatry and Clinical Psychology, 25(4), 328–۳۳۷٫ Montazeri, A., et al. (2014). Health Literacy for Iranian Adults (HELIA). Payesh, 13(5), 589–۵۹۹٫

محمدهادی فرح زادی

دکترای تخصصی (PhD) مطالعات اعتیاد، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد




پیشرفت قابل توجه برای درمان مبتلایان به دیابت نوع ۱

پزشکان پیشرفت مهمی را در زمینه درمان ۱۰ بیمار مبتلا به دیابت نوع ۱ با درمان تجربی جدید محقق کردند.

پس از یک سال دریافت این درمان که با نام Zimislecel شناخته می‌شود، ۱۰ نفر از ۱۲ بیمار توانستند به طور کامل استفاده از انسولین را متوقف کنند، در حالی که دو بیمار دیگر به دوز‌های بسیار کمتری نسبت به قبل نیاز داشتند.

محققان اکنون در حال آماده‌سازی برای ارائه درخواست رسمی برای تأیید توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده در پنج سال آینده هستند.

این درمان متکی بر سلول‌های بنیادی اصلاح‌شده در آزمایشگاه است تا به سلول‌های جزایر پانکراس تبدیل شوند که مسئول تولید هورمون انسولین هستند. پس از تزریق این سلول‌ها به جریان خون بیمار، آنها به کبد می‌روند، جایی که مستقر می‌شوند و شروع به تولید طبیعی انسولین می‌کنند و جایگزین سلول‌های آسیب‌دیده در پانکراس می‌شوند.

نتایج نشان داد که بیماران بهتر توانسته‌اند سطح قند خون خود را تنظیم کنند، به طوری که درصد افرادی که در محدوده سالم باقی می‌مانند، در طول یک سال از حدود ۵۰درصد به بیش از ۹۳درصد افزایش یافته است. نوسانات قند خون بعد از غذا نیز شدت کمتری داشت.

این مطالعه شامل بیمارانی با یک زیرگروه نادر از دیابت نوع ۱ به نام عدم آگاهی از هیپوگلیسمی (HAA) بود. این وضعیت زمانی رخ می‌دهد که بیماران علائم قند خون پایین شدید مانند تعریق یا لرزش را تجربه نمی‌کنند که خطر غش، تشنج یا حتی مرگ را افزایش می‌دهد.

در میان شرکت‌کنندگان، آماندا اسمیت، ۳۶ ساله، اهل لندن بود که گفت: فقط شش ماه پس از دریافت تزریق، استفاده از انسولین را به طور کامل متوقف کردم. این مانند آغاز یک زندگی کاملاً جدید است.

این درمان جدید به سلول‌های گرفته شده از اهداکنندگان فوت شده متکی نیست. در عوض، سلول‌های بنیادی کاملاً در آزمایشگاه تولید می‌شوند و منبعی پایدار و مقیاس‌پذیر را فراهم می‌کنند که عاری از محدودیت‌های مرتبط با کمبود اهداکنندگان است.

علی‌رغم اثربخشی این درمان، پروتکل فعلی مستلزم آن است که بیماران برای جلوگیری از رد سلول‌های جدید توسط بدن، دارو‌های سرکوب‌کننده سیستم ایمنی مصرف کنند، مشکلی که محققان امیدوارند در آینده آن را کاهش دهند.

دکتر ترور ریچمن، جراح و یکی از نویسندگان این مطالعه، گفت: برای اولین بار، ما جایگزینی بیولوژیکی کامل سلول‌های تولیدکننده انسولین را در یک روش واحد که ایمن، مؤثر و با حداقل تهاجم است، نشان داده‌ایم.

وی افزود: این مطالعه ما را به درمان قطعی دیابت نوع ۱ نزدیک‌تر می‌کند.

شایان ذکر است که توسعه این درمان ۲۵ سال پیش توسط پدر دختری که به دیابت نوع ۱ مبتلا شده بود، آغاز شد که تلاش‌های خود را وقف یافتن درمان کرد. اولین آزمایش موفقیت‌آمیز در سال ۲۰۲۱ با برایان شیتون انجام شد که از هیپوگلیسمی شدید رنج می‌برد. به گفته ورتکس، تولیدکننده دارو، او بعداً به دلایلی غیرمرتبط با درمان درگذشت.

این مطالعه در مجله پزشکی نیوانگلند منتشر شده است.

منبع: دیلی میل




وقتی بدن علیه موهای خودش وارد جنگ می‌شود

کیاپرس : عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: آلوپسی آره آتا(ریزش مو سکه‌ای) یک بیماری التهابی است و هرچه درمان زودتر آغاز شود، احتمال بهبود سریع‌تر و جلوگیری از آسیب‌های پوستی بیشتر خواهد بود.

به گزارش  کیاپرس به نقل از وبدا، دکتر معصومه روحانی نسب، متخصص پوست و مو، و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، در گفت‌وگو با برنامه «اینجا طبیب» رادیو سلامت، در خصوص آلوپسی آره آتا (ریزش مو سکه ای) افزود: این بیماری که به‌صورت ناگهانی باعث از دست رفتن مو در نواحی مختلف بدن می‌شود، اغلب به شکل ضایعات گرد یا بیضی‌شکل روی سر، صورت یا حتی سراسر بدن ظاهر می‌شود.

وی با بیان اینکه این بیماری یک اختلال خودایمنی است، تأکید کرد: عامل اصلی آن، حمله سلول‌های ایمنی بدن به فولیکول‌های مو است. این حمله باعث التهاب فولیکول‌ها شده و منجر به ریزش مو می‌شود، اما برخلاف برخی باورهای رایج، مسری نیست و به عدم رعایت بهداشت یا تماس با عوامل محیطی ارتباطی ندارد.

روحانی نسب بیان کرد: شدت بیماری می‌تواند متفاوت باشد؛ برخی افراد فقط چند ناحیه محدود را از دست می‌دهند، اما در موارد شدیدتر، تمام موهای سر، صورت و بدن ممکن است ریزش کند.

این متخصص پوست با تاکید بر اینکه ریزش مو سکه ای برگشت‌پذیر است و خوشبختانه درمان‌های نوینی برای آن در ایران وجود دارد، گفت: برخلاف باور عموم، مکمل‌های ویتامینی، محلول‌های تقویتی و مزوتراپی، جزء درمان‌های اصلی محسوب نمی‌شوند و این بیماری نیاز به درمان‌های تخصصی دارد.

روحانی نسب در خصوص لیزر نیز افزود: امروزه لیزرهای پیشرفته در مراحل اولیه بیماری به کاهش التهاب فولیکول‌ها و به بازگشت موها کمک می‌کنند. همچنین در بیمارانی که دچار اسکارهای پوستی ناشی از التهاب شده‌اند، استفاده از لیزرهای پیشرفته و ترکیب آن با تزریق‌های تخصصی می‌تواند تأثیر بسزایی در روند بهبودی داشته باشد.

وی در پایان توصیه کرد: بیماران در اولین فرصت به متخصص پوست مراجعه کنند تا با تشخیص دقیق، درمان مناسب دریافت کنند.




اسامی ۵۲ مدعی طبابت بدون مجوز، اعلام شد/ برخورد قانونی در انتظار سودجویان حوزه سلامت

معاونت اجتماعی سازمان نظام پزشکی کشور با صدور اطلاعیه‌ای نسبت به فعالیت غیرقانونی و فاقد مجوز ۵۲ فرد در حوزه‌های طبابت، تجویز دارو و اقدامات درمانی، به شهروندان هشدار داد.

به گزارش کیاپرس   از وبدا، در این اطلاعیه تأکید شده که اقدامات این افراد طبق قانون، مداخله در امور پزشکی محسوب شده و پیگرد قانونی به همراه خواهد داشت. سازمان نظام پزشکی همچنین آمادگی خود را برای ارائه مشاوره حقوقی به آسیب‌دیدگان اعلام کرده است.

متن کامل این اطلاعیه به شرح زیر است؛

بسمه‌تعالی

به اطلاع عموم هم میهنان گرامی می‌رساند؛

با توجه به طرح سئوالات مکرر و مراجعات متعدد آسیب دیدگان ناشی از اقدامات افراد غیرپزشک و فاقد صلاحیت، درخصوص افراد فهرست زیر به اطلاع می رساند این افراد که در فضای مجازی و در سطح جامعه اقدام به طبابت، تجویز دارو و اقدامات درمانی و حتی اقدامات درمانی تهاجمی می کنند، به اطلاع هموطنان عزیز می رساند کلیه این افراد فاقد پروانه و مجوز طبابت و فاقد صلاحیت و دانش انجام اقدامات درمانی هستند.

 بر اساس ماده (۳) قانون مربوط به مقررات امور پزشکی، دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی مصوب ۲۹/۰۳/۱۳۳۴، ارائه هرگونه خدمات پزشکی، دارویی و درمانی توسط این افراد، مداخله در امور پزشکی محسوب شده و مشمول پیگرد قضایی خواهد بود.

لذا از کلیه شهروندان محترم تقاضا می‌شود در راستای حفظ سلامت خود و خانواده، از مراجعه حضوری یا غیرحضوری (از جمله از طریق بسترهای آنلاین) به این افراد به‌طور جدی خودداری فرمایند.

فهرست حاضر تنها بخشی از اسامی افراد فاقد مجوز قانونی را شامل می‌شود و اسامی سایر متخلفان نیز در مراحل بعدی، به‌روزرسانی و اعلام خواهد شد.

همچنین به اطلاع میرساند در مواردی که هموطنان گرامی به دلیل مراجعه به این افراد دچار آسیب یا خسارت شده اند سازمان نظام پزشکی آمادگی دارد مشاوره های حقوقی لازم برای احقاق حقوق و جبران خسارت های وارده، در اختیار این عزیزان قرار دهد.

دکتر سید محمد میرخانی

معاون اجتماعی و پارلمانی سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران

فهرست اسامی به شرح زیر است؛

۱-         حسین خیراندیش

۲-         شیخ عباس تبریزیان

۳-         داوود منیری

۴-         حسن جنتی

۵-         احمد سوزنچی

۶-         خسرو زارعی

۷-         زانیار یوسف نژاد

۸-         داوود امین الرعایا

۹-         زهرا منافی پور

۱۰-       عارف خلخالی

۱۱-       حامد رئیسی

۱۲-       ایمان جمال مقدم

۱۳-       امین کابلی

۱۴-       سحر یاشازاده

۱۵-       حکیم نوریان

۱۶-       احمد کاظمی

۱۷-       عزیز اصغری

۱۸-       حسن کندری

۱۹-       نگار عظیمی

۲۰-       فاطمه کاووسی

۲۱-       امیر محمد رامزی

۲۲-       الهه عبادی

۲۳-       پگاه کلبادی نژاد

۲۴-       ستاره سلیمانی

۲۵-       امیر زمانی

۲۶-       حکیم وحدتی

۲۷-       حسین سلیمانی

۲۸-       نیایش کلهر

۲۹-       مهدی مردانی

۳۰-       احسان میرزایی

۳۱-       مهدی شیروانی

۳۲-       الهه استکی

۳۳-       زهرا قاسمی

۳۴-       میثم آراسته

۳۵-       حسن گلچین

۳۶-       علی حقانی

۳۷-       حکیم افشین دانشی

۳۸-       امین نصیری

۳۹-       امیر رضا کمایی

۴۰-       صغری حیدری

۴۱-       رابعه بداغی

۴۲-       سمیه الهیار زاده

۴۳-       لیلی عاشور

۴۴-       حمید کمرزرین

۴۵-       مجتبی بیگدلی

۴۶-       علی اکبری

۴۷-       آرش بهنیا

۴۸-       مهدی عربلو

۴۹-       یاشار حمیدزاده زنجانی

۵۰-       میثم جافری

۵۱-       حلیمه ابافت

۵۲-       میثم زندی




زخمی که بیش از دو هفته در دهان بماند می‌تواند علامت سرطان باشد!

کیاپرس : یک جراح و متخصص بیماری‌های دهان، فک و صورت با اشاره به اهمیت توجه به علائم دهانی هشدار داد: هر زخمی که بیش از دو هفته در دهان باقی بماند، باید جدی گرفته شود، چراکه می‌تواند نشانه‌ای از سرطان دهان باشد.

به گزارش کیاپرس از وبدا، دکتر احسان مؤمنی، جراح و متخصص بیماری‌های دهان، فک و صورت، فلوشیپ لیزر در دندان‌پزشکی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اراک، گفت: زخم‌هایی که معمولاً ناشی از آفت یا ویروس‌ها هستند، ظرف کمتر از دو هفته بهبود می‌یابند. اما اگر زخمی در دهان، به‌ویژه در مناطق پرخطر مانند کناره‌های زبان یا کف دهان باقی بماند و همراه با علائمی همچون کاهش وزن شدید، دشواری در بلع، خونریزی یا اختلال در حرکت زبان باشد، نیاز به نمونه‌برداری فوری دارد.

به گفته این متخصص، ضایعات سفید و بدون علت مشخص، توده‌های برجسته در حال رشد یا خشکی‌های شدید دهان هم از دیگر هشدارهایی‌اند که نیاز به بررسی تخصصی دارند. اگر در بررسی‌های بعدی مشخص شود که ضایعه سرطانی است، درمان‌هایی مانند جراحی، شیمی‌درمانی یا رادیوتراپی باید هرچه سریع‌تر آغاز شود.

دکتر مؤمنی همچنین افزود: بیشترین بیماری دهانی که مردم با آن مواجه‌اند، پوسیدگی دندان است که بیماری‌ای عفونی محسوب می‌شود. باکتری‌ها باعث تخریب مینای دندان شده و سلامت عمومی فرد را تهدید می‌کنند.

وی شایع‌ترین بیماری مخاط دهان را آفت معرفی کرد و گفت: حدود ۲۰ درصد از مردم با زخم‌های عودکننده آفتی درگیرند که اغلب بی‌خطرند، ولی در افراد بالای ۴۰ سال ممکن است نشان‌دهنده بیماری‌هایی جدی‌تری مانند بهجت باشند.

به گفته این استاد دانشگاه، باورهای اشتباهی مانند “ضرر داشتن جرم‌گیری” یا “عدم نیاز به مراقبت از دندان‌های شیری” باید اصلاح شود، چرا که دندان‌های شیری نقش مهمی در سلامت دندان‌های دائمی دارند.

دکتر مؤمنی بر اهمیت پیشگیری تأکید کرد و گفت: پیشنهاد می‌شود افراد هر شش ماه یک‌بار برای بررسی سلامت دهان و دندان به دندان‌پزشک مراجعه کنند. همچنین کمبود ویتامین‌هایی مانند A، C، D، E و مصرف سیگار و الکل از جمله عوامل خطر در بروز بیماری‌های دهانی و سرطان هستند.

وی در پایان خاطرنشان کرد که سلامت دهان به‌طور مستقیم بر سلامت قلب، دستگاه گوارش و کلیت بدن اثر می‌گذارد، چراکه باکتری‌های دهانی می‌توانند از طریق جریان خون به سایر اندام‌ها آسیب وارد کنند.