تداوم رگبار و رعد و برق در نقاط مختلف کشور/دمای هوای اهواز به ۵۰ درجه می‌رسد

کیاپرس : رییس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی از وقوع رگبار و رعد و برق در نقاط مختلف کشور و وزش باد شدید در برخی مناطق خبر داد.

تداوم رگبار و رعد و برق در نقاط مختلف کشور/دمای هوای اهواز به ۵۰ درجه می‌رسد
به گزارش کیاپرس به نقل از ایسنا،صادق ضیاییان افزود: طی دو روز آینده در ساعات بعد از ظهر و اوایل شب در برخی نقاط استان‌های آذربایجان شرقی، نیمه شمالی آذربایجان غربی، اردبیل، مازندران، همدان، مرکزی، زنجان، قزوین، اصفهان، ارتفاعات استان‌های گیلان، البرز، تهران شمال غرب سمنان و شرق کردستان رگبار و رعد و برق، در بعضی ساعات وزش باد شدید موقت، برخی نقاط گردوخاک و در نقاط مستعد بارش تگرگ رخ می‌دهد.

وی اضافه کرد: این وضعیت پنج شنبه (۳۱ خرداد) در مازندران، شمال استان‌های البرز و تهران، برخی نقاط استان‌های آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، زنجان، قزوین و شمال خراسان شمالی و جمعه (اول تیر) در شمال غرب، مناطق شمالی، شمال شرق کشور و استان‌های واقع در ارتفاعات البرز پیش‌بینی می‌شود.

ضیاییان افزود: شنبه (۲ تیر) در اکثر مناطق کشور جو پایدار و آسمان صاف حاکم خواهد بود و تنها در ساعات بعد از ظهر در ارتفاعات استان‌های اردبیل و شمال آذربایجان شرقی و ارتفاعات مرکزی البرز رشد ابر و رگبار پراکنده پیش‌بینی می‌شود.

وی ادامه داد: تا انتهای هفته در ارتفاعات جنوب شرق کشور از ساعات بعد از ظهر رشد ابرهای همرفتی، گاهی همراه با رعد و برق دور از انتظار نیست.

ضیاییان افزود: امروز تا جمعه در شمال شرق، شرق، جنوب شرق و بخش‌هایی از مرکز کشور و شنبه در نوار شرقی و برخی نقاط غرب و جنوب غرب کشور در برخی ساعات وزش بادشدید گاهی همراه با گردوخاک خواهد بود.

وی اضافه کرد: طی سه روز آینده شرق دریای عمان و پنجشنبه خلیج فارس مواج خواهد بود.

رییس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی کشور درباره وضعیت جوی تهران طی دو روز آینده گفت: آسمان تهران فردا (۳۰ خرداد) کمی ابری و وزش باد، از در بعضی ساعت‌ها افزایش باد، در بعد از ظهر افزایش ابر، در بعضی ساعت‌ها وزش باد و گرد و خاک و رگبار و رعد و برق و پنجشنبه(۳۱ خرداد) قسمتی ابری تا نیمه ابری،کمی ابری و وزش باد، از در بعضی ساعت‌ها افزایش باد، در بعد از ظهر افزایش ابر، گاهی وزش باد و گرد و خاک و رگبار و رعد و برق با احتمال رگبار و رعدوبرق با حداقل دمای ۲۴ و حداکثر دمای ۳۵ درجه سانتیگراد پیش‌بینی می‌شود.

ضیاییان در پایان اظهارکرد: طی فردا و پس فردا شهرکرد با کمینه ۹ و ۱۰ درجه سانتیگراد و اهواز با بیشینه ۵۰ دمای درجه سانتیگراد خنک‌ترین و گرمترین مرکز استان‌ها پیش‌بینی می‌شود.




۱۴۰ هکتار از جنگل های کشور خاکستر شد

کیاپرس : پیش‌بینی‌ها درست از آب درآمد و آتش‌سوزی منابع طبیعی به‌دلیل افزایش باران‌های بهاری و تراکم پوشش‌های گیاهی جنگل‌ها و مراتع بار دیگر آغاز شد.

به گزارش کیاپرس به نقل از روزنامه همشهری،آتش در یک هفته اخیر ده‌ها هکتار از جنگل‌ها و مراتع را در ۳ استان خوزستان، فارس و کهگیلویه و بویراحمد سوزاند و خاکستر کرد. بارش‌های بهاری به احیای پوشش گیاهی کمک کرد و با گرم شدن هوا یک ضلع مهم حریق، یعنی گیاهان خشکیده فراهم شد و طبیعت را به بمب ساعتی حریق تبدیل کرد.

حالا طبیعت به‌دنبال کوچک‌ترین بهانه برای شروع آتش‌سوزی است. آنطور که مسئولان سازمان منابع طبیعی می‌گویند در ۹۸درصد آتش‌سوزی‌ها در درجنگل‌ها و مراتع، این بهانه را انسان به طبیعت می‌دهد؛ به‌طوری که تقریبا همه آتش‌سوزی‌ها در مناطقی که از ابتدای سال تاکنون دچار حریق شده، عامل انسانی داشتند و مقصر آن کشاورزانی بودند که مهار آتش آماده‌سازی‌ زمین‌های‌شان را برای کشت بعدی از دست دادند و شعله‌های آتش را به دامان مراتع و جنگل‌ها و مناطق حفاظت شده کشیدند؛ مناطقی که زیستگاه گونه‌های ارزشمند و در معرض خطر انقراض هم هستند.

140 هکتار از جنگل های کشور خاکستر شد




هشدار فعالیت سامانه بارشی در ۱۹ استان/ مردم در بستر رودخانه‌ها اتراق نکنند

کیاپرس / سازمان هواشناسی با صدور هشدار ناپایداری‌های جوی تا پنجشنبه از احتمال آب‌گرفتگی و سیلاب خبر داد و به مردم توصیه کرد در بستر رودخانه‌ها و مسیل‌ها اتراق نکنند.

به گزارش کیاپرس به نقل از تسنیم، پیش‌بینی کلی نقشه‌های همدیدی و آینده‌نگری سازمان هواشناسی نشان می‌دهد امروز در برخی مناطق آذربایجان شرقی، اردبیل، دامنه‌ها و ارتفاعات گیلان و مازندران، گلستان، خراسان شمالی و فردا دوشنبه در ارتفاعات البرز مرکزی رگبار باران،‌ رعدوبرق و وزش باد روی می‌دهد.

روز سه‌شنبه در برخی مناطق آذربایجان غربی، اردبیل، زنجان، قزوین، مرکزی، قم، شمال اصفهان، دامنه و ارتفاعات مازندران، شمال سمنان، ارتفاعات استان‌های البرز، تهران و خراسان رضوی و روز چهارشنبه علاوه بر مناطق ذکر شده در برخی مناطق آذربایجان شرقی و جنوب سیستان و بلوچستان به‌ویژه در ساعات بعدازظهر رگبار، رعدوبرق، وزش باد شدید موقتی و در برخی مناطق گردوخاک پیش‌بینی شده است.

پنجشنبه نیز در برخی مناطق آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، کردستان، زنجان، قزوین، همدان، مرکزی، اصفهان، یزد، البرز، تهران، شرق گیلان، مازندران، ارتفاعات البرز مرکزی و جنوب شرق سیستان و بلوچستان رگبار، رعدوبرق و وزش باد روی می‌دهد.

طی ۵ روز آینده در شمال شرق، نوار شرقی کشور، دامنه‌های جنوبی البرز، جنوب غرب و مناطقی از مرکز کشور وزش باد شدید و در برخی مناطق احتمال خیزش گردوخاک و کاهش کیفیت هوا پیش‌بینی می‌شود.

هشدار فعالیت سامانه بارشی در ۱۹ استان/ مردم در بستر رودخانه‌ها اتراق نکنند

از امروز تا سه‌شنبه دریای خزر، خلیج‌فارس،‌ تنگه هرمز و دریای عمان مواج خواهد بود.

هشدار فعالیت سامانه بارشی و ناپایداری‌های محلی

زمان پایان: پنج‌شنبه ۱۴۰۳/۰۳/۱۷

نوع مخاطره: رگبار باران، رعد و برق، وزش باد شدید موقت، برخی نقاط گردوخاک

منطقه اثر:

یکشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۱۳: اردبیل، نیمه شرقی آذربایجان شرقی، دامنه و ارتفاعات استان‌های گیلان، مازندران، گلستان و خراسان شمالی.

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۱۴: شمال خراسان شمالی و ارتفاعات مازندران.

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۰۳/۱۵: ارتفاعات و دامنه مازندران، شمال و غرب آذربایجان غربی، مرکزی، شرق خراسان شمالی، شمال خراسان رضوی و ارتفاعات استان‌های البرز و تهران.

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۱۶: مازندران، نیمه شمالی آذربایجان غربی، زنجان، غرب قم، مرکزی، همدان، شمال اصفهان، دامنه ارتفاعات تهران، البرز، قزوین و سمنان.

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۱۷: آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، کردستان، اردبیل، شمال کرمانشاه، زنجان، قزوین، همدان، مازندران، مرکزی، قم، اصفهان و ارتفاعات استان‌های البرز، سمنان، تهران، کرمان و ارتفاعات و دامنه در گیلان.

اثر مخاطره: احتمال آب‌گرفتگی معابر، احتمال جاری شدن روان آب، وزش باد نسبتاً شدید، صاعقه، احتمال تگرگ، لغزندگی بویژه در جاده‌های کوهستانی و گردنه‌ها، احتمال خسارت به سازه‌های موقت و احتمال خسارت به محصولات کشاورزی.

توصیه: احتیاط در سفرهای بین شهری، عدم اتراق در حاشیه و بستر رودخانه‌ها و مسیل‌ها، احتیاط در فعالیت طبیعت‌گردی در ساعات بعدازظهر، پرهیز از فعالیت‌های کوه‌نوردی بویژه در ساعات بعدازظهر، خودداری از چرای دام و تردد عشایر در حاشیه رودخانه‌ها و نواحی مرتفع، اطمینان از استحکام سازه‌های موقت، لایروبی کانال‌ها و آب‌روها و تمهیدات لازم جهت جلوگیری از خسارت به بخش کشاورزی.

هشدار افزایش گرادیان فشاری


زمان پایان: پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۱۷

نوع مخاطره: وزش باد نسبتاً شدید تا شدید در نواحی مستعد گرد و خاک

منطقه اثر:

یکشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۱۳: خوزستان، ایلام، خراسان شمالی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، شمال سیستان و بلوچستان، سمنان، گلستان، اصفهان، قزوین، قم، شمال مرکزی، یزد، تهران، البرز و شمال شرق کرمان.

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۱۴: خوزستان، شمال سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، سمنان، شمال و شرق اصفهان، یزد، شمال کرمان، مرکزی، قم، البرز و غرب تهران.

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۰۳/۱۵: شمال سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، سمنان، یزد، اصفهان و جنوب خوزستان.

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۱۶: شمال سیستان و بلوچستان، شرق خراسان جنوبی و جنوب سمنان، کرمانشاه، یزد و اصفهان.

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۱۷: ایلام و غرب خوزستان.

اثر مخاطره: در مناطق مستعد گردوخاک، کاهش شعاع دید و کاهش کیفیت هوا، احتمال خسارت به تجهیزات شهری و برون شهری از جمله سقوط بنر، تابلوهای تبلیغاتی، داربست‌ها و سازه‌های موقت، احتمال سقوط اشیا از ارتفاعات و احتمال شکستن نهال‌ها و درختان کهنسال.

توصیه: پرهیز از کویرنوردی، احتیاط در تردد جاده‌ای، عدم جابجایی با گلایدر و بالگرد، اطمینان از استحکام سازه‌های موقت، احتیاط در فعالیت‌های کوه‌نوردی، احتیاط در فعالیت‌های عمرانی، احتیاط در عبور و مرور و عدم پارک خودرو در حاشیه ساختمان‌های نیمه کاره و درختان کهن‌سال و عدم سم یا محلول‌پاشی باغات و مزارع و استفاده از قیم برای نهال‌ها، بسته نگه داشتن درب سالن‌های پرورش.




دشت‌های بابونه اردبیل در خردادماه+عکس

دشت‌های بابونه اردبیل در خردادماه+عکس

دشت‌های بابونه اردبیل در خردادماه




گرمای باورنکردنی هوا در استان بوشهر ساعت ۱۰ صبح+عکس

کیاپرس : گرمای باورنکردنی هوا در استان بوشهر ساعت ۱۰ صبح+عکس

گرمای باورنکردنی هوا در استان بوشهر ساعت ۱۰ صبح+عکس

ایستگاه هواشناسی شبانکاره استان بوشهر ۱۰ صبح دمای بالای ۵۰ درجه ر نشان می‌دهد.




نمایی زیبا از بازار فرش تبریز +عکس

نمایی زیبا از بازار فرش تبریز +عکس




هنوز برای رسیدن به زمین «بدون زباله» دیر نیست

کیاپرس /  زمین را ارث و میراث اجدادمان ندانیم؛ بلکه آن را امانتی برای سپردن به فرزندان و نوادگان خود بدانیم. با چنین تفکری باید از خود بپرسیم: «زمین را چگونه و به چه شکلی به نسل آینده خود تحویل خواهیم داد؟ تک تک ما مسئول هستیم و وظایفی در این زمینه داریم.
هنوز برای رسیدن به زمین «بدون زباله» دیر نیست

به گزارش کیاپرس به نقل از روزنامه ایران ،روز ۲۲ آوریل، سوم اردیبهشت ماه، مصادف با جشن گیاه‌آوری و روز جهانی زمین است و شعار آن امسال «مشارکت مردم، ایران در برابر پلاستیک، نجات زمین» تعیین شده است. با گرم شدن کره زمین و افزایش حوادثی مانند سیل‌ و جابه‌جایی فصول در بسیاری از شهرها و کشورها، درک این موضوع که در وضعیتی جدی قرار داریم ضروری است.

دیگر زمان آن فرا رسیده است که واقعاً دست به کار شویم. در عصری که حفاظت از محیط زیست، بیش از پیش ضروری به نظر می‌رسد، تنها راه، حرکت مردم به سوی جهانی بدون زباله؛ «زمین ضایعات صفر» است. در واقع بسیاری از سؤالات درباره جایگزین پلاستیک در زندگی روزانه و در طول سفرها بی‌پاسخ باقی مانده است.

پس هر لحظه باید از خود بپرسیم که امور روزانه را چگونه می‌توان بدون تولید زباله‌های پلاستیکی پیش برد؟ آیا هنگام خرید نیازی به کیسه پلاستیکی داریم؟ با تفکر درباره این سؤالات به نکاتی بسیار ساده پی می‌بریم که اصلاً به چشم نمی‌آید. راه‌هایی ساده که می‌تواند راهگشای معضلی جهانی باشد. می‌توانیم از خودمان شروع کنیم با اصلاح برخی رفتارهای اشتباه تا الگویی برای فرزندان خود باشیم. فرزندانی که می‌توانند در قبال زمین حس مسئولیت‌پذیری بیشتری نسبت به ما احساس کنند.

 

چرا پلاستیک را تحریم کنیم

اگرچه حذف پلاستیک از زندگی ما دشوار و گاهی غیرممکن به نظر می‌آید، اما جایگزین‌های زیادی برای آن وجود دارد. این ماده که کشف آن در قرن بیستم انقلابی برای بشر به‌شمار می‌آمد، خیلی زود، محیط‌ زیست ما را از ریخت انداخت و به هیولای سیاه اکوسیستم‌ها تبدیل شد. پلاستیک اگرچه کاربردهای بی‌نظیری در زندگی روزانه و آسایش انسان دارد، اما بازیافت و تجزیه آن در طبیعت بسیار دشوار است.

آمارها نشان می‌دهد که سالانه ۸ میلیون تن پلاستیک در اقیانوس‌ها رها می‌شود. ۱۲ درصد این زباله‌ها معادل ۳۳۳۳۳۳ تن، ناشی از صنعت گردشگری است. وضعیت در مدیترانه هم فاجعه‌بار است و سالانه حدود ۶۰۰ هزار تن زباله پلاستیکی سر از آب‌ها در می‌آورند. انتشار تصاویری رقت‌انگیز از حیات وحش که بر اثر خوردن زباله‌های پلاستیکی جان باخته‌اند این هشدار را می‌دهند که باید فوری در الگوهای مصرف بازنگری کنیم.

بخصوص با دانستن این نکته که ۵۰۰ سال زمان لازم است تا یک کیسه پلاستیکی تجزیه شود. نبود قوانین و اجبار در سطح ملی و بین‌المللی در زمینه مصرف پلاستیک، بیش از هرچیز، روی پستانداران دریایی و ماهیان تأثیر گذاشته است؛ زیرا این حیوانات که قادر به تشخیص زباله از غذا نیستند. پس شاهد مختل شدن اکوسیستم‌های دریایی به دست خودمان هستیم.

علاوه بر این زباله‌های پلاستیکی چشم‌اندازهای مشمئزکننده و آلودگی‌های بصری گسترده در گوشه و کنار کشور ما ایجاد کرده است. آنقدر که گردشگران از دیدن این صحنه‌ها آزرده خاطر می‌شوند و درآمد آسیب‌پذیرترین اقشار جامعه را نشانه می‌گیرد. در مواجهه با این مشکلات یافتن راهکارهایی پایدار برای ادغام با زندگی روزمره از چالش‌های امروز و فردا برای همه جوامع است.




پیش‌بینی وضع هوای مازندران در ۷ روز آینده

کیاپرس /براساس تجزیه و تحلیل آخرین نقشه‌های پیـش‌یابـی هواشناسـی، وضعیت جوی استان مازندران از روز یکشنبه ۱۹ تا شنبه ۲۵ فروردین به شرح زیر پیش‌‏بینی می‏‌شود.

به گزارش کیاپرس از ایسناهواشناسی مازندران اعلام کرد: امروز یک‌شنبه ۱۹ فروردین آسمان مازندران نیمه ابری تا ابری از بعدازظهر با بارش پراکنده و وزش باد همراه است.

همچنین در روز دوشنبه ۲۰ فروردین آسمان استان نیمه ابری تا ابری با بارش پراکنده و وزش باد و در روز سه‌شنبه ۲۱ فروردین هوا در مناطق ساحلی و جلگه‌ای، نیمه ابری گاهی افزایش ابر و در ارتفاعات؛ صاف تا نیمه ابری پیش‌بینی شده است.

براساس اعلام هواشناسی مازندران آسمان استان در روز  چهارشنبه ۲۲ فروردین نیمه ابری از اواخر روز ابری از سمت غرب استان همراه با بارندگی و وزش باد همراه است.

همچنین هوای مازندران در روزهای پنج‌شنبه و جمعه ۲۳ و ۲۴ فروردین ،ابری (در ارتفاعات مه آلود) همراه با کاهش دما، وزش باد نسبتا شدید، گاهی با بارندگی (در مناطق مرتفع بالای ۲۵۰۰ متر با بارش برف) و احتمال رعد و برق پیش‌بینی می‌شود.

طبق اعلام هواشناسی مازندران در روز شنبه ۲۵ فروردین هوای مازندران نیمه ابری، در ساعات بعدازظهر با افزایش ابر مواجه هستیم.

 




هشدار زرد هواشناسی برای این استان‌ها

 

کیاپرس / سازمان هواشناسی کشور طی اطلاعیه‌ای نسبت به بارش باران و رعد و برق در ۲۴ استان هشدار داد.
هشدار زرد هواشناسی برای این استان‌ها

به گزارش کیاپرس از ایسنا ، سازمان هواشناسی نسبت به بارش باران و وقوع رعد و برق در ۲۴ استان و افزایش ارتفاع موج تا ۱.۵ متر در دریای خزر هشدار داد.

سازمان هواشناسی با صدور هشدار زردرنگ آورده است: بارش باران، رعد و برق، وزش باد شدید، در ارتفاعات بارش برف، در برخی نقاط گردوخاک و در نقاط مستعد بارش تگرگ چهارشنبه (۱۵ فروردین‌ماه) در نیمه غربی کرمان، نیمه شمالی فارس، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، جنوب و غرب اصفهان، جنوب شرق لرستان، جنوب یزد، پنج‌شنبه (۱۶ فروردین‌ماه) در نیمه شمالی استان‌های کرمان و سیستان و بلوچستان، جمعه (۱۷ فروردین‌ماه) در خراسان شمالی و شمال خراسان رضوی، شنبه (۱۸ فروردین‌ماه) در آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و اردبیل و یکشنبه (۱۹ فروردین‌ماه) در آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، کردستان، زنجان، کرمانشاه، ایلام، گیلان، مازندران، گلستان، خراسان شمالی، قزوین، تهران، البرز و ارتفاعات سمنان هشدار داد.

در این شرایط جوی احتمال آبگرفتگی معابر عمومی، احتمال جاری شدن روان‌آب، وزش باد نسبتا شدید، لغزندگی و کاهش دید به‌ویژه در جاده‌های کوهستانی و گردنه‌ها، احتمال خسارت به سازه‌های موقت، احتمال خسارت به نهال و محصولات کشاورزی وجود دارد. به توصیه سازمان هواشناسی احتیاط در سفرهای برون شهری، عدم توقف در بستر و حاشیه رودخانه‌ها، احتیاط در عبور از حاشیه رودخانه‌ها و مسیل‌ها، احتیاط در فعالیت‌های کوه‌نوردی و جابجایی عشایر، آمادگی دستگاه‌های اجرایی و امدادی و پاک‌سازی دهانه پل‌ها، لایروبی کانال‌ها و آب‌روها، اتخاذ تمهیدات لازم جهت حفاظت از تولیدات کشاورزی و احتیاط در انجام هر گونه عملیات کشاورزی مد نظر قرار گیرد.

سازمان هواشناسی با صدور هشدار زردرنگ دیگری آورده است: افزایش بیشینه سرعت وزش باد در محدوده ۲۴ تا ۳۰ نات و افزایش بیشینه ارتفاع امواج بیش از ۱.۵ متر با تاکید ویژه بر مناطق ساحلی و دور از ساحل استان گلستان پنج‌شنبه و جمعه (۱۶ و ۱۷ فروردین‌ماه) در مناطق ساحلی و دور از ساحل استان‌های گیلان، مازندران و گلستان، در نواحی شرقی و مرکزی دریای خزر پیش‌بینی می‌شود.

در این شرایط جوی خطر غرق شدن قایق‌های سبک و تفریحی، آسیب به قفس‌ها و تورهای صیادی، احتمال غرق شدن شناورهای صیادی و اختلال در تردد شناورهای نیمه سنگین، احتمال خسارت به تاسیسات دریایی و ساحلی و اختلال در فعالیت‌های بندری وجود دارد.

سازمان هواشناسی نسبت به منع فعالیت‌های تفریحی و شنا، منع تردد قایق‌ها و شناورهای سبک تفریحی و صیادی، احتیاط در فعالیت‌های دریایی در مناطق فراساحل، در نظر گرفتن تمهیدات لازم جهت پیشگیری از هر گونه خسارت در خصوص فعالیت‌های دریایی توصیه می‌کند.

هشدار زرد رنگ به معنای این است که پدیده‌ای جوی رخ خواهد داد که ممکن است در سفرها و انجام کارهای روزمره اختلالاتی را ایجاد کند. این هشدار برای آگاهی مردم صادر می‌شود تا بتوانند آمادگی لازم را برای مواجهه با پدیده‌ای جوی داشته باشند که از حالت معمول کمی شدت بیشتری دارد. از سوی دیگر مسئولان نیز در جریان این هشدارها قرار می‌گیرند تا اگر لازم باشد تمهیداتی را بیندیشند.




نابودی درختان وتخریب خاک هیرکانی در “پارک جنگلی بزچفت” مازندران برای استقرار کانکس نگهبانی

کیاپرس / تنها چند روز پس از قطع درختان جنگلی و تخریب خاک در جنگل الیمالات مازندران که از سوی “طرح گردشگری الیمالات” با ورود دادستان مرکز استان مازندران، متوقف شد حالا مشابه همین رخداد در “پارک جنگلی بزچفت” همین استان و باز هم توسط یک شرکت خصوصی مجری طرح گردشگری، تکرار شده است. مسوولان منابع طبیعی قائمشهر می گویند درخت و نهالی قطع نشده و تنها در کمتر از هزار متر اک، جا به جا شده است. اما اخبار رسیده این سطح را بسیار بیشتر ذکر می کنند. به نظر می رسد طرح های گردشگری در حال تبدیل شدن به یکی از عمده ترین عوامل تخریب جنگل های ایران هستند و متولیان باید با تهیه دستورالعمل های لازم و نظارت دقیق بر اجرای قوانین موجود، راه این تخریب را ببندند.
نابودی درختان وتخریب خاک هیرکانی در "پارک جنگلی بزچفت" مازندران برای استقرار کانکس نگهبانی/ طرح های گردشگری جنگل ها را می خورند

به گزارش کیاپرس از  سلامت نیوز تنها چند روز پس از قطع درختان جنگلی و تخریب خاک در جنگل الیمالات مازندران که از سوی “طرح گردشگری الیمالات” با ورود دادستان مرکز استان مازندران، متوقف شده و پرونده اش در دست بررسی است حالا مشابه همین رخداد در “پارک جنگلی بزچفت” همین استان و باز هم توسط یک شرکت خصوصی مجری طرح گردشگری، تکرار شده است. این پارک جنگلی با داشتن ۱۵۰ گونه شمشاد، راش، زبان گنجشک، بلوط، نارون و توسکا که در واقع فسیل زنده یا موزه طبیعی هستند، در محدوده شهرستان بابل قرار دارد؛ اما ورودی آن و منطقه مورد نظر تخریب شده، در محدوده شهرستان قائمشهر قرار گرفته است.

نابودی درختان وتخریب خاک هیرکانی در "پارک جنگلی بزچفت" مازندران برای استقرار کانکس نگهبانی/ طرح های گردشگری جنگل ها را می خورند

نابودی درختان وتخریب خاک هیرکانی در "پارک جنگلی بزچفت" مازندران برای استقرار کانکس نگهبانی/ طرح های گردشگری جنگل ها را می خورند

نابودی درختان وتخریب خاک هیرکانی در "پارک جنگلی بزچفت" مازندران برای استقرار کانکس نگهبانی/ طرح های گردشگری جنگل ها را می خورند

نابودی درختان وتخریب خاک هیرکانی در "پارک جنگلی بزچفت" مازندران برای استقرار کانکس نگهبانی/ طرح های گردشگری جنگل ها را می خورند

نابودی درختان وتخریب خاک هیرکانی در "پارک جنگلی بزچفت" مازندران برای استقرار کانکس نگهبانی/ طرح های گردشگری جنگل ها را می خورند

نابودی درختان وتخریب خاک هیرکانی در "پارک جنگلی بزچفت" مازندران برای استقرار کانکس نگهبانی/ طرح های گردشگری جنگل ها را می خورند

به نظر می رسد طرح های گردشگری در حال تبدیل شدن به یکی از عمده ترین عوامل تخریب جنگل های ایران هستند و متولیان باید با تهیه دستورالعمل های لازم و نظارت دقیق بر اجرای قوانین موجود، راه این تخریب را ببندند. طرح هایی که عموما از راه “رانت” و انواع قانون گریزی ها اجرا می شوند و مجریان با ترک تشریفات و بدون طی مراحل قانونی، پیش از اینکه مجوزهای لازم را بگیرند، آنها را اجرایی می کنند.

گفته می شود مدیریت “پارک جنگلی بزچفت” مانند اغلب پارک های جنگلی، به دلیل نبود بودجه، امکانات و نیروی حفاظتی کافی در سازمان متولی، به بخش خصوصی واگذار شده و پیمانکار، بدون مجوز، در چند متری در ورودی پارک جنگلی، اقدام به تخریب و جابه جایی خاک کرده است.

تعریض جاده و نابودی جنگل

هر چند مسوولان منابع طبیعی قائمشهر در پاسخ به خبرنگار “سلامت نیوز” گفتند که هیچ درختی توسط پیمانکار طرح گردشگری در پارک جنگلی بزچفت قطع نشده؛ اما بر اساس تصاویر گوگل، عرض جاده در یکسال گذشته بسیار عریض و بیش از ۳ تا ۴ برابر تعریض شده که این، به معنای تخریب جنگل و نابودی درختان جنگلی ارزشمند با گونه های منحصر به فرد هیرکانی است.

منابع طبیعی : قطع درخت نبوده؛ فقط خاک جابه جا شده!

علی امینی رییس اداره منابع طبیعی وآبخیزداری قائمشهر در اینباره به “سلامت نیوز” گفت:« در این منطقه که مساحت آن کمتر از هزار متر است پیمانکار تقاضا کرد که با آوردن یک کانکس در آنجا نگهبانی مستقر کند اما صبر نکرده اند تا مجوزها داده شود و قبل از اخذ مجوز، محل را آماده سازی کرده اند. هیچ درختی قطع نشده و اساسا آن محوطه درخت نداشته است. فقط حدود ۲۰۰ – ۳۰۰ مترمکعب خاک جابه جا شده است.»

او که به گونه ای سعی در تخفیف ماجرا دارد و به گونه ای اظهارنظر می کند که گویی تخریب خاک، به اندازه تخریب درخت، مهم نیست در پاسخ به این پرسش که با توجه به انبوه بودن جنگل در هیرکانی، چگونه می گویید منطقه درخت و حتی نهال هم نداشته” گفت:« از آن منطقه قبلا به عنوان پارکینگ ماشین های گذری استفاد ه می شد و درختی نداشت؛ بنابراین است، مدت هاست درخت ندارد و جزو حریم جاده است که تنها بوته هایی از گونه های ازگیل و ولیک و تمشک در آن روییده بود.»

امینی تاکید می کند که « پیمانکار برای استقرار نگهبانی، تنها دو روز خاکبرداری کرده است و مدعی بوده که مجوز دارد. نیروهای ما به محض اینکه خبردار شدند از آنها مجوز خواسته اند و کار را متوقف کرده اند. همچنین علیه آنها پرونده تشکیل شده و در حال رسیدگی در قوه قضایی است.»

کم بودن تعداد نیروهای حفاظتی و قرق بان ها موضوعی است که رییس اداره منابع طبیعی قائمشهر به آن اشاره می کند؛ مساله ای که در سراسر ایران به یکی از عوامل تخریب تبدیل شده است. او می گوید:« هر جنگلبان ما ۲ هزار هکتار را حفاظت می کند و این موضوع باعث می شود گاهی تا از این تخریب ها خبردار شوند طول بکشد.»

همین چند وقت پیش بود که رضا اکبری فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور درباره تعداد نیروهای جنگلبانی ایران گفت که « در حالی که بر اساس استاندارد جهانی، باید ۳۶ هزار تن نیرو داشته باشیم اکنون ۵۳۰۰ نفر نیروی حفاظتی داریم؛ یعنی برای هر ۲۶ هزار هکتار یک نیرو و این یعنی ما با ۱۴ درصد استاندارد جهانی از منابع طبیعی کشور حفاظت می‌کنیم »

تصاویر ماهواری ای چه می گویند؟

نابودی درختان وتخریب خاک هیرکانی در "پارک جنگلی بزچفت" مازندران برای استقرار کانکس نگهبانی/ طرح های گردشگری جنگل ها را می خورند

نابودی درختان وتخریب خاک هیرکانی در "پارک جنگلی بزچفت" مازندران برای استقرار کانکس نگهبانی/ طرح های گردشگری جنگل ها را می خورند

نابودی درختان وتخریب خاک هیرکانی در "پارک جنگلی بزچفت" مازندران برای استقرار کانکس نگهبانی/ طرح های گردشگری جنگل ها را می خورند

با نگاهی به تصاویر ماهواره ای گوگل میزان تخریب در ورودی “پارک جنگلی بزچفت” و منطقه ای که حالا دور آن با کیسه های آبی محصور شده و البته اداره منابع طبیعی قائمشهر فعلا کارشان را متوقف کرده مشخص می شود.

بخشی از پوشش گیاهی منطقه را جنگل های انبوه راش و توسکا تشکیل می دهد که از گونه های ارزشمند و آسیب پذیر هیرکانی هستند. معمولا برای محاسبه میزان خسارت تخریب خاک در جنگل های هیرکانی، جنگل بان ها برای هر مترمربع ۳ نهال در نظر می گیرند؛ این دستورالعمل سازمان متولی است؛ اما چطور می شود اینهمه خاک تخریب شود و درخت و نهالی در آن نبوده باشد.

بر اساس تصاویر ماهواره ای، منطقه مورد نظر در ورودی “پارک جنگلی بزچفت” که گفته می شود در حریم جاده قرار گرفته در قلب جنگل است. آن مقدار از پروژه نیز که ابتدای آن از کنار جاده آغاز شده، ادامه اش به قلب جنگل می رود.

بر اساس این تصاویر، در ورودی و نگهبانی “محدوده اجرای طرح گردشگری” عرض جاده در یکسال گذشته حدود ۶ تا ۸ متر بوده و امروز به حدود ۲۰ تا ۲۵ متر می رسد.

از آنجایی بر اساس شاخص های سنجش خسارت در سازمان منابع طبیعی در نظر گرفتن ۳ نهال برای هر مترمربع تخریب در هیرکانی مرسوم است، ۳ تا ۴ برابر شدن عرض جاده در این طول، یعنی نابودی صدها درخت چندمیلیون ساله و این، با گفته های مسوولان منابع طبیعی منطقه بسیار فاصله دارد.

البته در قوانین ایران متولی خاک، “سازمان حفاظت محیط زیست” کشور است که به نظر می آید با وجود تصویب “قانون حفاظت از خاک” و ابلاغ “آیین نامه و شیوه نامه اجرایی” آن، همچنان در برابر این دست حوادث، سکوت اختیار کرده است.

با این همه، این موضوع، چیزی از تکالیف و وظایف “سازمان منابع طبیعی وآبخیزداری” کشور کم نمی کند؛ چرا که متولی عرصه آنها هستند و باید واکنش های اولیه و گزارش این تخریب ها را به سرعت تهیه کرده و عنان آنچه در جنگل روی می دهد را بر دوش دیگری نیندازند.

نابودی درختان وتخریب خاک هیرکانی در "پارک جنگلی بزچفت" مازندران برای استقرار کانکس نگهبانی/ طرح های گردشگری جنگل ها را می خورند

ارزش خاک

آگاهان بر این باورند که در کشور ما ارزش خاک به درستی درک نشده و تخریب درختان افکار عمومی را بیشتر به واکنش می اندازد. این در حالی است که خاک، بستر حیات درختان جنگلی و میلیون ها موجود زنده و تنوع زیستی گیاهی- جانوری و شکل دهنده اکوسیستم جنگلی است و تخریب خاک، باعث نابودی جنگل ها ومراتع می شود.

بر این اساس انتظار می رود “انجمن علوم خاک ایران” که از انجمن های تخصصی این حوزه است با پردازش بیشتر و ورود جدی تر به این مبحث و رویدادهای آن، به حفاظت این عنصر حیاتی زمین کمک کنند/.گزارشگر: الهه موسوی