به همت مهندسان سازمان جهاددانشگاهی صنعتی شریف انجام شد: طراحی و ساخت بازوی فایبرکربنی ۱۵۰ سانتی‌متری ربات‌های صنعتی

کیاپرس/مهندسان سازمان جهاد دانشگاهی صنعتی شریف موفق به طراحی و ساخت بازوی فایبرکربنی به طول ۱۵۰ سانتی‌متر برای استفاده در ربات‌های خط تولید پرس در صنعت خودروسازی شدند.

به گزارش کیاپرس از روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی صنعتی شریف، مهندس علیرضا کریمی، مدیر مرکز فناوری‌های ساخت و تولید این سازمان، در این باره گفت: این بازو با استفاده از مواد سبک و مقاوم فایبرکربن، به منظور جابجایی قطعات بین دو پرس در خطوط تولید طراحی شده و هم‌اکنون نمونه‌ی آن با موفقیت مورد تست و ارزیابی عملکردی قرار گرفته است.

کریمی با اشاره به مزایای این طراحی افزود: پیش از این، به دلیل طول زیاد بازوهای فلزی موجود در بازار، برای جابجایی قطعات نیاز به حرکت کل ربات بود که این مسئله منجر به افزایش استهلاک، مصرف انرژی و هزینه‌های نگهداری می‌گردید. اما با این طراحی جدید، بازو بدون نیاز به حرکت بدنه‌ی ربات، عملکرد دقیق‌تری دارد و این موضوع موجب کاهش چشم‌گیر اصطکاک و صرفه‌جویی قابل توجه در هزینه‌ها شده است.

وی خاطرنشان کرد: این طرح با سفارش گروه صنعتی ایران‌خودرو و با تکیه بر توان داخلی در مرکز فناوری‌های ساخت و تولید سازمان جهاددانشگاهی صنعتی شریف طراحی و اجرا شده و نمونه‌ی اولیه آن هم‌اکنون در محل بهره‌بردار نصب و در مرحله تست عملیاتی عملکرد قرار گرفته است.

به گفته وی، با داخلی‌سازی این قطعه و بی‌نیازی از نمونه‌های وارداتی، اجرای این طرح صرفه‌جویی ارزی قابل توجهی را نیز برای کشور به همراه خواهد داشت.




ترخیص ۱۱ مجروح حادثه تروریستی زاهدان از بیمارستان خاتم الانبیا(ص)

کیاپرس/ ۱۱ نفر از مجروحان بستری حادثه تروریستی زاهدان در بیمارستان خاتم الانبیا(ص) با بهبودی نسبی ترخیص شدند.

به گزارش کیاپرس از وبدا، دکتر عبدالرزاق نژاد دبیر ستاد بحران دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، آخرین وضعیت مجروحان حادثه تروریستی در دادگستری زاهدان را اعلام کرد و گفت: تاکنون ۱۱ نفر از مجروحان پس از دریافت اقدامات درمانی لازم در بیمارستان خاتم الانبیا(ص)ترخیص شدند.

وی افزود: ۴ بیمار این حادثه در بخش مراقبتهای ویژه (ICU) و ۷ نفر در بخش های عمومی این بیمارستان همچنان تحت نظارت تیم های تخصصی پزشکی هستند.

دکتر عبدالرزاق نژاد با قدردانی از تلاش های شبانه روزی پزشکان، پرستاران و تکنسین فوریت های پزشکی، تصریح کرد: کارکنان نظام سلامت همواره در کنار مردم و در خط مقدم خدمت رسانی به ویژه در شرایط بحران حضور دارند.




هشدار درباره رواج استروئیدهای بدنسازی؛ یک‌سوم مصرف‌کنندگان دچار افسردگی می‌شوند

کیاپرس /دکتر محمدمهدی واحدی با هشدار نسبت به مصرف خودسرانه داروهای عضله‌ساز در باشگاه‌ها اعلام کرد: بیش از ۳۰ درصد از مصرف‌ کنندگان پس از قطع مصرف، دچار افسردگی می‌شوند و بخشی نیز با علائم روان‌پریشی روبه‌رو هستند.

به گزارش کیاپرس، معاون غذا و دارو با هشدار نسبت به مصرف بدون نسخه داروهای بدنسازی اظهار داشت: استروئیدهای آنابولیک که صرفاً برای درمان بیماری‌های خاص تجویز می‌شوند، به‌عنوان مکمل‌های افزایش حجم عضله در باشگاه‌ها مورد سوءمصرف قرار گرفته‌اند.

وی با اشاره به عوارض اثبات‌شده این داروها از جمله افسردگی، پرخاشگری، توهم و افزایش تمایل به خودکشی پس از قطع مصرف گفت: مصرف طولانی‌مدت، دوزهای بالا، سن پایین، زمینه قبلی اختلالات روانی و مصرف هم‌زمان با مواد مخدر از عوامل اصلی تشدیدکننده این عوارض هستند.

دکتر واحدی افزود: بسیاری از ورزشکاران به اشتباه تصور می‌کنند که این داروها می‌توانند عملکرد ورزشی را بهبود دهند یا باعث ریکاوری سریع‌تر شوند، در حالی‌که استفاده بدون تجویز پزشک از این ترکیبات، منجر به آسیب‌های جدی جسمی و روانی می‌شود.

به گفته او براساس مطالعات علمی، بیش از ۳۰ درصد از مصرف‌کنندگان استروئیدها پس از قطع مصرف دچار افسردگی شدید شده‌اند و حدود ۱۳ درصد نیز به علائم روان‌پریشی مبتلا شده‌اند.

دکتر واحدی با تأکید بر اهمیت مداخلات پیشگیرانه، خواستار آموزش فوری به ورزشکاران، مربیان و خانواده‌ها شد و افزود: اطلاع‌رسانی هدفمند، تشخیص زودهنگام و استفاده از خدمات روان‌درمانی و دارویی تخصصی می‌تواند از بروز پیامدهای جبران‌ناپذیر جلوگیری کند.




نقش مخرب دود سیگارهای دست دوم و سوم در تشدید علائم

کیاپرس /فوق تخصص ریه کودکان با هشدار نسبت به تداوم بیماری‌های تنفسی در بهار و تابستان، بر ضرورت پیشگیری از تشدید این بیماری‌ها با پرهیز از آلاینده‌های محیطی تأکید کرد.

به گزارش کیاپرس از روابط عمومی انجمن پزشکان کودکان ایران ، دکتر علیرضا عشقی، فوق تخصص ریه کودکان و عضو هیأت مدیره انجمن پزشکان کودکان ایران، گفت: «الگوی فصلی ابتلا به بیماری‌های تنفسی نسبت به سال‌های گذشته تغییر کرده است. پیش‌تر انتظار داشتیم موج بیماران از مهر تا فروردین ادامه داشته باشد، اما در سال جاری حتی در فروردین و تیر نیز با تعداد قابل توجهی از موارد تنفسی روبه‌رو بودیم.»

وی افزود: «با اینکه کووید-۱۹ دیگر مانند گذشته مرگ‌ومیر بالایی ندارد و با واکسیناسیون کنترل شده، همچنان باید در برخورد با علائم تنفسی هوشیار باشیم، زیرا بی‌توجهی به آن‌ها می‌تواند منجر به عوارض جدی‌تری شود.»

عشقی با تأکید بر اهمیت حذف عوامل محرک در اطراف بیمار، خاطرنشان کرد: «هر نوع بو یا دود تند مانند دود سیگار، عود یا حتی اسفند می‌تواند به تشدید علائم تنفسی کمک کند. دخانیات در این میان نقش مخربی دارد و باید جدی گرفته شود.»

وی با اشاره به مفاهیم «سیگار دست دوم» و «سیگار دست سوم» گفت: «بسیاری تصور می‌کنند اگر سیگار خارج از منزل مصرف شود، ضرری ندارد، در حالی‌ که باقی‌مانده دود روی لباس، مو یا نفس فرد می‌تواند حتی ساعت‌ها بعد برای دیگران، به‌ویژه کودکان، آسیب‌زا باشد.»

این متخصص ریه همچنین نسبت به مصرف گسترده فست‌فودها و خوراکی‌های فرآوری‌شده هشدار داد و بیان کرد: «مواد نگهدارنده و افزودنی‌های مصنوعی در فست‌فودها از جمله دلایل تحریک‌کننده مجاری تنفسی هستند. اگر هم خانواده‌ای مجبور به مصرف چنین غذاهایی است، بهتر است آن‌ها را در منزل و با مواد اولیه سالم‌تر تهیه کند.»

عضو هیات مدیره انجمن پزشکان کودکان ایران در پایان تأکید کرد: «درمان اصلی بیماری‌های تنفسی، پیشگیری است. با مراقبت صحیح، پرهیز از آلاینده‌ها و تغذیه مناسب، می‌توان شدت علائم را به‌طور قابل توجهی کاهش داد و سلامت کودکان را بهتر حفظ کرد.




موسسه رازی میزبان نخستین کنگره بین‌المللی واکسن و واکسیناسیون

کیاپرس/مدیر تحقیق و توسعه موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی و مدیر برج فناوری اکوسیستم واکسن کشور، از برگزاری “نخستین کنگره بین‌المللی واکسن و واکسیناسیون” در اردیبهشت ماه ۱۴۰۵ به میزبانی موسسه رازی خبر داد و گفت: این رویداد بزرگ علمی، با هدف هم‌افزایی تمامی بازیگران اکوسیستم واکسن ایران، نقطه عطفی در تعاملات علمی منطقه‌ای و بین‌المللی رقم خواهد زد.

به گزارش کیاپرس از روابط عمومی موسسه رازی، سید رضا بنی‌هاشمی، در گفت‌و گو با روابط عمومی موسسه رازی درباره این رویداد مهم اظهار کرد: این برنامه علمی بزرگ، با عنوان «نخستین کنگره بین‌المللی واکسن و واکسیناسیون»، به درخواست موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی و با تصویب رسمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در کارگروه تخصصی صدور مجوز گردهمایی‌های بین‌المللی، در اردیبهشت ماه ۱۴۰۵ به‌صورت بین‌المللی و در قالب حضوری-مجازی در موسسه رازی برگزار خواهد شد.

بنی‌هاشمی افزود: این کنگره، نه تنها تجلی‌گاه نخستین همکاری نزدیک دو قطب علمی و تولیدی واکسن کشور، یعنی موسسه رازی و انستیتو پاستور ایران، در کنار یکدیگر خواهد بود، بلکه با حمایت تمامی بازیگران این اکوسیستم، در نظر دارد به معرفی ساختار اکوسیستم واکسن کشور و برج فناوری اکوسیستم واکسن بپردازد و گامی موثر در  ایجاد و تقویت اکوسیستم واکسن کشور در آینده بردارد.

وی به برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته برای ارتقاء جایگاه علمی و مرجعیت این کنگره اشاره کرد و گفت: دعوت از صاحب‌نظران بین‌المللی برجسته حوزه واکسن، به‌ویژه مشاوران سازمان بهداشت جهانی، طراحی کارگاه‌های تخصصی متعدد و انجام تبلیغات گسترده برای حضور موثر شرکت‌کنندگان بین‌المللی، با هدف برگزاری هر چه مطلوب‌تر این کنگره پیش‌بینی شده است.

به گفته مدیر تحقیق و توسعه موسسه رازی، مطابق ضوابط و به‌منظور تضمین اعتبار علمی، «نمایه‌سازی مقالات و خلاصه‌مقالات ارائه‌شده در پایگاه‌های معتبر بین‌المللی مانند وب آو ساینس (Web of Science) و اسکوپوس (Scopus) از الزامات اجرایی این کنگره است و پس از برگزاری، گزارش نهایی این رویداد علمی مطابق با فرم‌های ابلاغی به معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، ارسال خواهد شد.

وی اظهار کرد: این کنگره که برای اولین بار با نام “واکسن” در کشور برگزار می‌شود، با هدف هم‌افزایی تمامی بازیگران اکوسیستم واکسن ایران و کمک به بالا بردن دانش واکسن و واکسیناسیون برای ارتقاء سطح سلامت مردم، نقطه عطفی در تعاملات علمی منطقه‌ای و بین‌المللی رقم خواهد زد.

بنی‌هاشمی با بیان اینکه موسسه رازی  و پاستور نه‌تنها نماد تخصص و تعهد در عرصه سلامت عمومی شناخته می شوند، بلکه با نگاه آینده‌نگر و دغدغه‌مند، همواره در تلاش برای به‌روزرسانی دانش و بهره‌گیری از فناوری‌های نوین واکسن‌سازی در جهان بوده اند، یادآور شد: ورود به حوزه واکسن‌های نسل جدید، توسعه زیرساخت‌های فناورانه و تعامل مستمر با مراکز علمی بین‌المللی، صنعت واکسن ایران را به‌عنوان یکی از بازیگران اثرگذار در نقشه علمی واکسن‌سازی جهان مطرح کرده است.

وی در پایان تصریح کرد: موسسه رازی با برگزاری این کنگره بین‌المللی، گامی مهم برای توسعه همکاری‌های علمی جهانی و تقویت جایگاه راهبردی ایران در حوزه واکسن‌سازی و در نهایت ارتقاء سطح سلامت جامعه برخواهد داشت.




اورژانس کشور: در ساعات اوج گرما از خانه خارج نشوید

کیاپرس/معاون آموزش همگانی سازمان اورژانس نسبت به خطر جدی گرمازدگی هشدار داد و بر لزوم رعایت نکات پیشگیرانه توسط عموم مردم به‌ویژه گروه‌های در معرض خطر تأکید کرد.

به گزارش کیاپرس از خبرگزاری مهر، محسن لعل با اشاره به افزایش شدید دمای هوا در روزهای اخیر گفت: افزایش بیش از حد دمای بدن یا از دست رفتن مایعات و املاح، منجر به بروز گرمازدگی می‌شود که اگر درمان نشود و اقدامی برای کاهش علائم آن صورت نگیرد، می‌تواند باعث آسیب‌های جدی و حتی تهدیدکننده حیات شود.

وی افزود: برای پیشگیری از گرمازدگی، باید ابتدا بدانیم چه کسانی بیشتر در معرض خطر هستند و کودکان و نوزادان، سالمندان، خانم‌های باردار، افراد چاق، مبتلایان به بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت یا بیماری‌های قلبی، و همچنین افرادی که در فضای باز فعالیت سنگین دارند، بیش از دیگران در معرض خطر گرمازدگی قرار دارند.

در ساعات اوج گرما از خانه خارج نشوید

لعل تأکید کرد: در گام نخست، در صورت نداشتن ضرورت برای خروج از منزل، افراد به‌ویژه گروه‌های پرخطر از خانه خارج نشوند، به‌ویژه در ساعات اوج گرما یعنی از ۱۰ صبح تا ۴ بعدازظهر. در صورت لزوم برای خروج، باید از لباس‌های نخی، سبک و روشن استفاده شود و به‌طور مداوم و قبل از احساس تشنگی، آب نوشیده شود.

اورژانس کشور: در ساعات اوج گرما از خانه خارج نشوید

وی با بیان اینکه مصرف نوشیدنی‌های شیرین و حاوی کافئین در گرما توصیه نمی‌شود، گفت: اگر افراد از خودرو استفاده می‌کنند، باید حتماً از سیستم تهویه مناسب و کولر بهره ببرند و در صورت امکان، چرخش هوای داخلی خودرو فعال شود تا شرایط دمایی قابل‌تحمل‌تر شود.

معاون آموزش همگانی اورژانس در ادامه با اشاره به علائم هشداردهنده گرمازدگی گفت: علائم اولیه شامل سردرد، سرگیجه، تهوع، ضعف عمومی و گرفتگی عضلات است. اگر در این مرحله اقدامی برای خنک کردن فرد صورت نگیرد، دمای بدن افزایش یافته، پوست خشک می‌شود، ضربان قلب بالا می‌رود و در مراحل پیشرفته ممکن است فرد دچار بیهوشی، تشنج و حتی مرگ شود.

به گفته وی؛ در مواجهه با فردی که دچار گرمازدگی شده، باید سریعاً او را به محیط خنک منتقل کرده، لباس‌های غیرضروری را کاهش داد، بدن او را با آب اسپری و باد زده و در صورت هوشیاری به او مایعات خنک حاوی املاح خوراند. اگر گرفتگی عضلات شکم وجود دارد، بیمار باید در حالت درازکش و با پاهای خم شده قرار گیرد تا از درد و فشار کاسته شود.

لعل خاطرنشان کرد: افزایش آگاهی عمومی نسبت به علائم و اقدامات اولیه گرمازدگی می‌تواند از بروز بسیاری از موارد شدید جلوگیری کند. در صورت مشاهده علائم، تماس با شماره ۱۱۵ اورژانس می‌تواند راهنمایی فوری و اعزام سریع نیروهای درمانی را به دنبال داشته باشد




۲۱ فوتی و ۳۴ مصدوم واژگونی اتوبوس در محور فیروزآباد – کوار

مرگبارترین تصادف تابستان
حادثه واژگونی اتوبوس جان ۲۱ نفر را گرفت و مصدومان به مراکز درمانی منتقل شدند.

به گزارش کیاپرس اعزام فوری تیم های امدادی و آماده باش بیمارستان ها،
۱۱ آمبولانس و ۲ اتوبوس آمبولانس به محل حادثه اعزام و بیمارستان های شیراز و فیروزآباد در حالت آماده باش کامل قرار گرفتند.

به گزارش وبدا، در ساعت ۱۱:۰۵ روز ۲۸ تیر ماه، گزارشی مبنی بر واژگونی یک دستگاه اتوبوس در محور فیروزآباد، حدود ۵ کیلومتر بعد از کوار به سمت فیروزآباد، به مرکز ارتباطات اورژانس ۱۱۵ اعلام شد. بلافاصله ۱۱ دستگاه آمبولانس و ۲ دستگاه اتوبوس‌آمبولانس به محل حادثه اعزام شدند.




چاقی و دیابت؛ عوامل خطر جدی برای سقط جنین در دوران بارداری

کیاپرس/عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان با اشاره به نقش بیماری‌های زمینه‌ای در سلامت بارداری، چاقی و دیابت را یکی از مهم‌ترین عوامل خطر برای سقط جنین عنوان کرد.

به گزارش کیاپرس از وبدا، دکتر محبوبه رسول‌زاده متخصص سلامت باروری و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان اظهار داشت: سقط جنین که به معنای از دست رفتن جنین پیش از ۲۰ هفته بارداری است، یکی از پدیده‌های شایع و مهم در حوزه مامایی و سلامت مادران به شمار می‌رود.

وی با تأکید بر تعریف سازمان جهانی بهداشت در این زمینه، خاطرنشان کرد: بسیاری از موارد سقط به صورت خودبه‌خودی و به دلایل مختلفی مانند اختلالات کروموزومی جنین، مشکلات پزشکی زمینه‌ای مادر و سبک زندگی ناسالم رخ می‌دهد.

دکتر رسول‌زاده، با اشاره به نشانه‌های اولیه سقط از جمله خون‌ریزی و درد شکمی گفت: آگاهی از این علائم و مراجعه فوری به مراکز درمانی از اهمیت بسزایی برخوردار است و می‌تواند از خطرات بیشتر پیشگیری کند.

این متخصص سلامت باروری، با اشاره به تأثیر بیماری‌های مزمن مانند دیابت، چاقی و اختلالات تیروئیدی بر روند بارداری افزود: این بیماری‌ها در صورت کنترل نشدن، ریسک سقط جنین را افزایش می‌دهند و لازم است پیش از اقدام به بارداری، اقدامات درمانی و مراقبتی لازم صورت گیرد.

وی همچنین، با تأکید بر لزوم مشاوره‌های پیش از بارداری اظهار داشت: زوجین باید پیش از بارداری تحت مشاوره قبا از بارداری قرار گیرند و در صورت ابتلا به بیماری‌های پزشکی و مزمن، با نظر متخصصان تحت کنترل قرار گیرند.

دکتر رسول‌زاده نقش تغذیه و سبک زندگی سالم را نیز در پیشگیری از سقط جنین مؤثر دانست و خاطرنشان کرد: مصرف اسید فولیک، آهن، و کنترل وزن در دوران پیش و حین بارداری، از عوامل کلیدی در کاهش خطرات دوران بارداری محسوب می‌شود.

وی در پایان با اشاره به اهمیت آموزش و اطلاع‌رسانی در حوزه سلامت مادران تصریح کرد: افزایش آگاهی عمومی و بهره‌مندی از خدمات مشاوره‌ای و پزشکی می‌تواند نقش مهمی در کاهش آمار سقط جنین در کشور ایفا کند.




حدود ۸ درصد ایرانی های بالای ۶۰ سال به آلزایمر مبتلا هستند

کیاپرس/متخصص بیماری‌های مغز و اعصاب و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره بیماری آلزایمر توضیح داد و گفت: آلزایمر یکی از بیماری‌های مهم و تحلیل‌برنده مغز است که به‌دلیل روند رو به افزایش ابتلا، نیازمند توجه ویژه‌ای‌ست.

به گزارش کیاپرس از وبدا، دکتر سرور عدوانی در نشست خبری به مناسبت روز جهانی مغز افزود: این بیماری نه‌تنها حافظه بلکه سایر عملکردهای شناختی مغز را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. افزون بر این، زندگی خانواده بیماران، ساختار اجتماعی جامعه و نظام سلامت کشور را نیز در ابعاد مختلف اقتصادی و اجتماعی با چالش‌هایی جدی مواجه می‌سازد.

وی افزود: با توجه به افزایش امید به زندگی و سالمندی جمعیت، روند ابتلا به آلزایمر در کشور ما نیز مانند سایر نقاط جهان، رو به افزایش است. آمارهای جهانی نشان می‌دهد که هر ۳ ثانیه یک نفر در جهان به این بیماری مبتلا می‌شود و برآوردها حاکی‌ست که در کشور ما نیز به‌صورت هفتگی موارد جدید ابتلا ثبت می‌شود.

وی گفت: یکی از نکات مهم در مدیریت این بیماری، مسئله تشخیص آن است. اگر تنها به ویزیت‌های روتین و بررسی‌های بالینی اکتفا کنیم، حداکثر ۲۰ درصد مبتلایان شناسایی خواهند شد. اما اگر از روش‌های غربالگری هدفمند بهره ببریم، این درصد به‌طور چشمگیری افزایش خواهد یافت؛ موضوعی که اهمیت توسعه برنامه‌های غربالگری را در سطح ملی نشان می‌دهد.

این متخصص بیماری‌های مغز و اعصاب عنوان کرد: از منظر اقتصادی نیز آلزایمر بار سنگینی بر جامعه تحمیل می‌کند. به‌طور میانگین، هزینه نگهداری و درمان این بیماران حدود سه برابر بیشتر از افراد سالم است.

وی درخصوص آمار ابتلا بیان کرد: در خصوص شیوع، تخمین‌ها نشان می‌دهد که حدود ۸ درصد از افراد بالای ۶۰ سال در جامعه به این بیماری مبتلا هستند. این میزان، به‌ویژه در میان زنان، بیش از مردان گزارش شده و با توجه به روند پیری جمعیت، پیش‌بینی می‌شود این آمار در سال‌های آینده افزایش یابد.

دکتر عدوانی گفت: نکته‌ای که نباید از آن غافل شد، نقش کلیدی خانواده‌ها در همراهی با بیمار است. فرد مبتلا تنها نیست؛ بلکه خانواده نیز به اندازه خودِ بیمار، و در برخی موارد حتی بیشتر، تحت فشار روانی، عاطفی و اجتماعی قرار می‌گیرد. این خانواده‌ها نیازمند آموزش، آگاهی، حمایت و همراهی هستند. ما به‌عنوان متخصصان و متولیان حوزه سلامت وظیفه داریم در جهت آگاه‌سازی جامعه و حمایت از این افراد گام برداریم و آن‌ها را تنها نگذاریم.




سردرد، شایع‌ترین بیماری مغز و اعصاب/ استرس‌ شدید درد را تشدید می‌کند

کیاپرس/در نشست خبری روز جهانی مغز، متخصصان مغز و اعصاب با هشدار درباره شیوع بالای اختلالات مغزی مانند سردرد، صرع، آلزایمر و سکته مغزی تأکید کردند که استرس، بحران‌های اجتماعی و تشخیص دیرهنگام، عوامل تشدیدکننده این بیماری‌ها هستند. آن‌ها خواستار آگاهی عمومی بیشتر، تشخیص به‌موقع و مراقبت هدفمند شدند.

به گزارش کیاپرس از وبدا، دکتر مجید غفارپور، متخصص مغز و اعصاب و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در نشست خبری به مناسبت روز جهانی مغز، گفت: مغز انسان در واقع فرمانده و کنترل‌کننده تمامی اعمال حرکتی و حسی بدن به شمار می‌رود و صرع (اپی‌لپسی) یکی از شایع‌ترین بیماری‌ها در حوزه بیماری‌های مغز و اعصاب محسوب می‌شود.

وی افزود: بر اساس آمارهای جهانی، بیش از ۵۰ میلیون نفر در دنیا به صرع مبتلا هستند و حتی در برخی گزارش‌های جدید، این عدد به ۶۰ میلیون نفر نیز می‌رسد. در ایران نیز طبق بررسی‌های انجام‌شده و آخرین متاآنالیزهایی که چندی پیش مرور کردم، می‌توان تخمین زد که حدود یک میلیون و چهارصد هزار نفر به این بیماری مبتلا باشند.

دکتر غفارپور خاطرنشان کرد: نکته مهم این است که در ذهن عموم مردم، صرع تنها به‌عنوان حمله‌ای با بیهوشی و حرکات شدید اندامی از نوع تونیک‌کلونیک شناخته می‌شود، در حالی‌که این بیماری اشکال بسیار متنوع‌تری دارد، برخی از حملات صرعی ممکن است تنها به صورت اختلالات اتونومیک (مانند سردرد) بدون بیهوشی یا حرکات شدید بروز پیدا کند. به‌عبارتی، انواع ساده‌تر آن ممکن است صرفاً با اختلال گذرای هوشیاری در حد چند ثانیه همراه باشد؛ بدون اینکه بیمار به‌طور کامل بیهوش شود یا زمین بیفتد. در اصطلاح علمی به این حالت «دیس‌اورینتیشن» گفته می‌شود، یعنی بیمار برای چند لحظه تمرکز و آگاهی خود را از دست می‌دهد؛ یا مانند آنچه در کودکان مدرسه‌ای دیده می‌شود، حالتی از خیره شدن و مکث که به آن «ابسنس» می‌گویند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: این تنوع علائم، در صورت عدم شناخت درست، می‌تواند منجر به تأخیر در تشخیص و درمان شود. نکته بعدی، مساله درمان بیماری صرع است. حتی ما که در این حوزه تخصص داریم، گاهی نمی‌توانیم به‌راحتی نوع دقیق بیماری را تشخیص دهیم یا داروی مناسب را از ابتدا به‌درستی انتخاب کنیم. اگر حملات صرعی به موقع کنترل نشوند، ممکن است عوارضی در عملکرد مغز بر جای بگذارند؛ از جمله کاهش توان شناختی (کاهش هوش)، اختلال در روند تحصیلی و بروز مشکلات رفتاری.